Држава на слушалки, микрофони и симултани преведувачи

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Pa i jas de za istoto zboruvam.
Na site televizii zboruvaat makedonski. Ete na edna zboruvaat albanski, i plus korektno imas prevod. Sto ti preci toa tebe? Privatna telkevizija e, privatna sopstvenost. Zosto i jas na primer da ne gi slusam kako zboruvaat na albanski kandidatite barem na edna televizija?!!!

Затоа што само ти и уште 25% би ги разбрале.

Затоа што само ти и уште 25% би ги разбрале.
E pa kur me zabole kraj kraeva, neka naucat albanski......... ejjjjjjjjjjjjjjjjj, preku onakvoto veke.
Sfatete be veke ednas, nema veke " Makedonija samo na makedoncite". Kolku pobrzo se pomirite so toa tolku podobro.:toe:

p.s. i drugite 75% ke gi razberat, imase PREVOD, PREVOOOOOOOOOOOOD.

E pa kur me zabole kraj kraeva, neka naucat albanski......... ejjjjjjjjjjjjjjjjj, preku onakvoto veke.
Sfatete be veke ednas, nema veke " Makedonija samo na makedoncite". Kolku pobrzo se pomirite so toa tolku podobro.:toe:

Имаше превод , ок...
Како им беше на Бошковски, Фрчковски и Ружин , со слушалките во ушите , што разбрале, што не...
Мое мислење е дека нема потреба за таков циркус, исто така како што нема потреба за циркусот во собрание...

Имаше превод , ок...
Како им беше на Бошковски, Фрчковски и Ружин , со слушалките во ушите , што разбрале, што не...
Мое мислење е дека нема потреба за таков циркус, исто така како што нема потреба за циркусот во собрание...
Mnogu ubavo razbirale, ajt ti, ne se sekiraj...

Moe mislenje e deka toa ne e cirkuz, i deka ima potreba za takvo nesto.

не се секирај допрва ке те боли

Ако е со превод, тогаш за мене е ОК, но без превод зошто би бил приморан да го гледам? Јас не сум должен да учам албански (сеуште не барем), немам потреба да го разбирам, а тој мора (секако не толку насилно, меѓутоа е обврзан да го знае македонскиот јазик, сепак живее во држава каде мнозинството се Македонци).

Ја гледам сега претседателската дебатата на АЛСАТ-М и не ми се верува дека луѓе кои живеат во иста држава, претседателски кандидати на иста држава, водители во иста држава , меѓусебе се разбират со слушалки, микрофони и преведувачи...Половина од времето им отиде во технички проблеми, а јас морав да читам што кажуват претседателските кандидати кои сакат да им дадам глас а не ги разбира...
Дали ќе дојде време кога ќе треба да си носам преведувач ако сакам да си купам кило јабуки на Бит Пазар...
Толку ли е проблем кога сите одлично го говорат да се говори на Македонски???
Имали вистинска потреба од ваквиот циркус...???
И колку всушност тоа им е важно на Албанците...??

Здравје до следните избори. До тогаш верувам сите претседателски кандидати ќе знаат и албански јазик кој јазик во денешно време го знаат и говорат скоро половина население на државата, значи освен албанците на кои им е мајчин јазик албанскиот јазик го употребуаваат и турците,ромите,торбешите и дел од македонците.

Здравје до следните избори. До тогаш верувам сите претседателски кандидати ќе знаат и албански јазик кој јазик во денешно време го знаат и говорат скоро половина население на државата, значи освен албанците на кои им е мајчин јазик албанскиот јазик го употребуаваат и турците,ромите,торбешите и дел од македонците.

Така кажи бе друже , кажи што е планот за во иднина...
Се прашувам само ШТО ЌЕ НИ Е МАКЕДОНСКИОТ ТОГАШ???Кога сите ќе го зборуваме Албанскиот...

Искрено не се сложувам со таквиот начин конкретно за време на избори да се биде „изгубен во преводот“, ниту пак кандидатите можат да упатат пораки како што треба, ниту можат автентично да се преведат, можат само да предизвикаат контра ефект со погрешен превод на нивната презентација, но сепак Алсат М е приватна телевизија и веројатно од некакви нејзини пресметки проценила дека така треба и тоа е во ред. Конкретно за претседателските кандидати сите телевизии нон стоп трубат, така што компромисен избор е смени канал кога тие не менуваат јазик.

Така кажи бе друже , кажи што е планот за во иднина...
Се прашувам само ШТО ЌЕ НИ Е МАКЕДОНСКИОТ ТОГАШ???Кога сите ќе го зборуваме Албанскиот...
Каков план, да ве асимилираме ? :) Не бре пријателче, и немој така што ќе ви е македонскиот, не можеш така да зборуваш во множина бидејќи на скоро половина население македонскиот им е мајчин јазик. Можеш да кажеш дека тебе нема да ти биде потребен македонскиот јазик кој можеби не ти е мајчин јазик и ќе си побараш да се официјалчизира и некој друг јазик кој го говорат повеќе од 20% од населението.

kulutzin, не го тупиш ич.... На Телма немаше ни преведувачи, ни слушалки, ни микрофони. Албанскиот електорат се снајде, некој не гледаше ич... Што се буниш за ПРИВАТНА телевизија на која пола од името и кажува доста односно АЛсат?
Стварно недоквакани сте. Не гледај и чао пријатно све најубаво у живот. Гледај ја Телма и Сител.

Sve mirisa isto, od tema na tema, isti gluposti.

A be Kultuzin, ako ti se pcue po albanci, otvori nesto po seriozno zosto navistina vakvive topici se za placenje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom