Дали библијата е сеуште актуелна?

• Креатор на темата Креатор на темата pinky**
  • Време на започнување Време на започнување

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
Ajde vase mislenje..Mislam do lugeto koi se so hristijanska veroispoved..ako sakat da dadat nekoj komentar??

Како мислиш „дали е актуелна”?

Објасни, те молам.

не ми се верува младинава денешна да ја чита библијата... ја ко мала имав прочитано една детска верзија... од тогаш ништо слично...

Библијата е, во суштина, филозофска книга. Изобилува со историски податоци, има дел кој се занимава со етиката, потоа гносеологијата... Во суштина, не може да биде „актуелна”, како што не е актуелен ни Андриќ, зашто пишува за Велики везири и султани, а нив веќе ги нема, ако така го сфаќаме поимот „актуелен”.

Сепак, има длабочина (и многу контрадикции) таа книга и е вредно четиво. Секој човек, независно од вероисповеста, треба да има прочитано барем нејзини делови. Секој поет, на пример, треба да ги прочита барем Давидовите псалми и „Песна над песните”.

Колку за илустрација: ја читав Библијата во периодот кога бев најголем атеист.

Jас ја имав како испит во прва година на факултет. Студирав Македонска и Јужнословенска книжевност!

И мислам, дека на своја режија луѓето, поголем дел од нив ја имаат прочитано. Ако не, би требало!

bibuska напиша:
не ми се верува младинава денешна да ја чита библијата... ја ко мала имав прочитано една детска верзија... од тогаш ништо слично...
mozda ne cela mladina ali jas ja chitam biblijata mnogu sum pobozzen biblijata mi e uvek do krevetot

Pod poimot aktuelna vsusnost milsam dali e citana i barana niz denesnicava...Kolkav e interesot za nea ??..

pinky** напиша:
Pod poimot aktuelna vsusnost milsam dali e citana i barana niz denesnicava...Kolkav e interesot za nea ??..

Мал, повеќе го читале алхемичарот отколку неа

Biblijata bi trebalo da e aktuelna zatoa sto taa ne e kniga na koja bi i pominala modata. Taa e nesto sto sekoj vistinski hristijanin bi trebalo da ja procita. Taa e kniga koja vecno ke trae zatoa sto postoi 2000godini i ke postoi poveke od tolku. Toa ne e nesto na sto mu pominuva rokot na traenje

Библијата е нешто свето, и не си ми јасна со прашањето, дали е сеуште актуелна. За вистинските верници, таа секогаш ќе биде важна книга која ќе се пренесува од генерации на генерации. Тука не станува збор за моден детал, па да биде актуелен.

da deka taa e sveta kniga i vazna za vistinskite vernici ..Ne znam zasto ne me sfakate ali rekov pogore za toa..no sepak raznlicni luge sme so razlicni sfakanja i misli..onaa sto me interesira e kolku Biblijata e prenesuvana kako sveta kniga koja ne treba samo da stoi i da se spomne kako takva ali i da se cita i zivee spored nejzinite zapovedi..kolku toa se pravi e vsusnost celta na seto ova???

pinky** напиша:

Не е. Во денешно време има се повеќе атеисти отколку верници кои се молат пред Бога. Не е актуелна и никој не ја бара за читање. Интересот за библијата дури и да не постои. Воглавном една таква “книга“ и не може да биде актуелна да се разбереме, од многу причини.

Нормално дека е актуелна, најпродаваната книга на сите времиња. Иако можеби во последно време не се вреднува религијата како и порано, уште во почетокот на 19-от век НАУКАТА СТАНУВА НОВА РЕЛИГИЈА. Сепак тоа не значи дека Светото Писмо ги губи свите етички вредности.

divined напиша:
Не е. Во денешно време има се повеќе атеисти отколку верници кои се молат пред Бога. Не е актуелна и никој не ја бара за читање. Интересот за библијата дури и да не постои. Воглавном една таква “книга“ и не може да биде актуелна да се разбереме, од многу причини.

Тоа ти за себе збориш?

divined напиша:
од кои причини? Наведи ни ги

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom