Црква на плоштадот Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Абе брат ме насмеа, НЕИДЕНТИФИКУВАН ОБЈЕКТ, толку го мразам објектот а никогаш не ми паднала на памет толку оргинална идеја....

Мислам на онаа зграда кога се влегува во Чаршија одкај таксинњата по таа долната улица, е одма на почетокот од десна страна...
Нова зграда јас минатата година се запрепастив кога ја видов...
Ејјјј СТАРА ЧАРШИЈА, дали лугето се свесни што значи тоа и колу вреди...тоа е исто како во сред стар град во Скопје да БАПНЕШ зграда...
Pak ne te razbrav za kade zboris...ima nekolku vleza carsijata, zatoa...

Kako i da e, za ostanatoto celosno se soglasuvam.

Carsijata e celosno zaostavena i opustosena, a po default i po sekoja zdrava logika taa bi trebala da bide najatraktivnoto mesto vo Skopje. Baska sto e edna od pogolemite carsii od toj vid na Balkanot, pa i posiroko, a i izobiluva so prekrasni objekti koi so malku posvetenost mozat da se pretvorat vo vistinski turisticki atrakcii.
Tuka e Kapan An, Suli An, Kursumli An, Hamamot, Bezistenot...... i voopsto carsijata kako edna celina... gore ti e Kale so dve prekrasni zdanija, dzamijata Mustafa Pasha ( megu najstarite dzamii na Balkanot ) i crkvata Sv.Spas, za koja kako sto i prethodno spomenav, vnatresnosta, ikonostasot e vistinsko remek delo ( btw, koj ne bil pod itno mu preporacuvam da ide, takvo nesto ne se propusta, koga veke ti e tolku blisko )... i tako dalje....

Mnogu, mnogu, moze da se profitira od taa carsija.... e sega zamisli parite koi idat za izgradbata na crkvata, da idat za renoviranje i ozivuvanje na carsijata.
Imas sporedba pomegu celosno fijasko i poln pogodok.... ne ni treba da se komentira poveke.:toe:

Breaking news: Имаме на Кајгана и подфорум Архитектура, каде би требало ваквите теми да одат. Додуша од 2007ма го имаме, но нејсе.

Ги споив двете теми во оваа.

Е мене не ми е јасно, кај бе ќе собере на тоа плоштадчето, статуа на Александар од 30 и кусур метра, и црква, и неколку помали статуи?:uvo:

Службено: Прочистив дел од коментариве, кои повторно беа офтопикување и политички фрустрации. Не доликува на вакви теми, па дури ни ако би биле во Политика и вести. Дај малку оладете од тоа коммуњари и не-знам-си-кој-други, и проширете видиците. За ваше добро. И за добро на темите.

Во однос на темава, ќе подготвам покасно коментар. За исправноста или неисправноста на идејата. За правилата за поставување на црква на главен плоштад на град - нешто што било актуелно во Романика, Готика и (малку поретко) во Ренесанса. Векови наназад. Не денес. И тоа било поинаку, поприродно - црквата го оформувала плоштадот, а не обратно.

Малку офтопик, се сложувам со коментарот на Кварк за вредностите на Старата Скопска Чаршија. Тоа е тема која треба детално и продлабочено да се проучи и продискутира. За нејзините вредности, за периодот на архитектонска историја кој го зафаќа и за нејзините приказни. Да, и за тоа колку оваа држава може да профитира од неа, не само материјално, туку и културно. Се андевам, во брзо време ќе развиеме и таква тема...кога ќе ги смириме страстите од актуелнава - не за нешто, поврзани се. Суптилно, ама силно поврзани.

Благодарам.

Црква Да на плоштадот, но оваа прикажана на сликава не ми се допаѓа како е замислена, некако архитектот сакал да ја вклопи веројатно со зданијата во центарот, но лично не ме фаќа око. Некако нема од неа зрачење како црква туку како некој премногу затворен компактен објект. Мислам дека треба малку да поработат на изгледот т.е. од неа да зрачи и да привлекува. Сега за сега некако е самата за себе. Треба да има некое подобро вклопување со местото, а сепак да не изгледа како „боцната“ на тоа место. Може би од страната на поштата имаше подобро место за црква, незнам тоа е мое мислење.

Леле луѓе што стана градов.Само кладилници,казина и цркви.Само да се земаат парите од луѓето.За црква не жалам пари ама сеа ова на секој чекор црква.
:salut:

Нема врска!

Пример плоштадите во Торино се смешка за скопскиот, па све е така одлично средено. Све се може, само треба ахритектонска дебата, без непотизам и нормално не само средување на црквата туку државата да даде пари да ги среди само фасадите на објектите околу во некој сличен фазон.

Проблемот е што државата дава ронки од парите предвидени за санација, другите по перница на функционерите одат. Освен тоа, плоштад барем според мене треба да биде огромен простор каде што можат да се соберат и прошетаат граѓаните. Ако се се исполни со градни каде би имало услови за собир?

Добра идеја у секој случај:nesum:

Едно големо не за црква на плоштадот. Каде се видело во 21 први век да се узурпира место во сред центар поради религиозни објекти?
Зошто да се нарушува концептот на урбанизам и естетика на плоштадот поради интереси на владата. Катастрофа !
Оставете го плоштадот да дише не му треба ништо повеќе претеравте.

Нема ништо лошо во идеата, да се изгради црква на плоштад. Чим е нешто религиозно одма доаѓа до некои струи, па зошто, па не треба. Едноставно, нема ништо лошо во тоа, само проблемот е што немаме плоштад и локација за такво нешто.

За оваа локација за која е предвидена црквата, давам не. Доколку успеат да најдат некое подобро решение, се разбира дека би го подржал. Вака, само ќе се утрупа и вака утрупаниот дел.

А, за сите што не се за црква, заради што е црква.. :uvo:

Е мене не ми е јасно, кај бе ќе собере на тоа плоштадчето, статуа на Александар од 30 и кусур метра, и црква, и неколку помали статуи?:uvo:

Па не мора да поминуваме низ плиштадот, view only. :D

Поддршка за црквата, не е битно местото на плоштад и нејзината големина :toe:.

Кога за време на предизборен период политичкиве партии ке видат дека нема услови за одржување на главниот митинг на плоштад, тогаш ке си ја чукнат главата што сториле...бар нема нив да ги гледаме таму повеке.:jaj:

Шала на страна, идејата е патетична. Па главниот плоштад ни е минијатурен, во споредба со оние светски плоштади кој градските власти(и некој локални шерифи) сакаат да го направат да личи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom