Стева Радосављевиќ, Народностa и Јaзикот на Македонците, 1890 година

• Креатор на темата Креатор на темата Martyr
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
200805396ohb2.jpg

200805585osnb3.jpg

200805730oav0.jpg

Оваа книга е печатена во 1890 година за прв пат, оттогаш нема претрпено промени.
Видете какво гледиште има српскиот автор за македонскиот јазик и се надевам ќе ви биде интересна поемата за Кузман Капидан.
Поради нечиткоста на документот не сум сигурен за името на авторот.
Поздрав

Makedonsku narodnost je bila prihvacjena od obichnog Srbina, mada to nije bila drzavna politika. Preporuchio bih vam 'Memoari' oficira Pavla Blazarica, uglavnom jer je bio jako aktivan u Vardarskoj Makedoniji od oslobodjenje od Turaka pa sve do drugog svetskog rata.

Evo jednog citata koji vas moze interesovati:

"Dok sam bio u Bitolju, pa tako sam radio i u Debru, ishao sam u male kafanice, gdi se skupljaju hrishcjani, sitni ljudi, zanatlije i mali trgovci, pa bi sa njima igrao tablu, shesh-besh. Shalio bih se sa njima, sada nema vishe, mora da budete Srbi. Mahom su mi svi odgovarali, ja sam Makedonac, chekaj gospodine majore, da se svrshi Evropski rat, onda cju da ti kazem shta sam, tako su mi svud odgovarali po celoj Makedoniji. Svi su utvrdili da uskoro mora da nastupi Evropski rat."

Благодарам varnava.

Би било убаво некој да ја најде книгата од Блажариќ, односно да постира релевантни делови.

Каде може да се најде книгава?

Еве ја книгата од Стево Радосављевиќ, со целосен наслов: “Истоија на бугаризмот на Балканскиот Полуостров, Народноста и јазикот на Македонците’’, Белград, 1890 година.

http://www.scribd.com/doc/24339323/Историја-Бугаризма-на-Балканском-Полуострву-Народност-и-Језик-Македонаца-1890-Год-Стева-Радосављевић-Бдин

Радосављевиќ Бугарите ги разбива на парчиња, како по прашањето на нивната народност така и по прашањето на нивниот јазик. Ја документира бугарската агресија и обидите да се побугарува се' во Македонија, во шоплукот и на други места.

Радосављевиќ Македонците и Шопите ги запишува посебно од Србите но ги третира како сродни со нив, мислејќи дека Словените се Срби (“Србо-Словени’’) односно дека терминот Срби ги спојува сите нив. Тој се повинува на вештачкиот дуализам карактеристичен за 19. век Словените да се сметаат или за Срби или за Бугари. За Словените вели дека не се доселиле во 6-7 век, туку дека биле на Балнанот и во 2. век.

Ако го ставиме тој дел настрана, она што е значајно за нас е што Радосављевиќ дава одлични лингвистички анализи за разликите меѓу српскиот и македонскиот јазик од една страна и бугарскиот од друга, преку анализа на зборови и фрази кај народните песни во Македонија и јужна и источна Србија -- од аспект на бугарското негирање на македонскиот јазик.

Радосављевиќ Бугарите ги разбива на парчиња, како по прашањето на нивната народност така и по прашањето на нивниот јазик. Ја документира бугарската агресија и обидите да се побугарува се' во Македонија, во шоплукот и на други места.

Дали ќе се решиш да ги заштитуваш глупостите на овој српски пропагатор?

Благодарам varnava.

Би било убаво некој да ја најде книгата од Блажариќ, односно да постира релевантни делови.

Еве ја книгата од Стево Радосављевиќ, со целосен наслов: “Истоија на бугаризмот на Балканскиот Полуостров, Народноста и јазикот на Македонците’’, Белград, 1890 година.

http://www.scribd.com/doc/24339323/Историја-Бугаризма-на-Балканском-Полуострву-Народност-и-Језик-Македонаца-1890-Год-Стева-Радосављевић-Бдин

Радосављевиќ Македонците и Шопите ги запишува посебно од Србите но ги третира како сродни со нив, мислејќи дека Словените се Срби (“Србо-Словени’’) односно дека терминот Срби ги спојува ситенив. Тој се повинува на вештачкиот дуализам карактеристичен за 19. век Словените да се сметаат или за Срби или за Бугари. За Словените вели дека не се доселиле во 6-7 век, туку дека биле на Балнанот и во 2. век.

Ако го ставиме тој дел настрана, она што е значајно за нас е што Радосављевиќ дава одлични лингвистички анализи за разликите меѓу српскиот и македонскиот јазик од една страна и бугарскиот од друга, преку анализа на зборови и фрази кај народните песни во Македонија и јужна и источна Србија -- од аспект на бугарското негирање на македонскиот јазик.

Да сам знао да ти се толико свиђа дао бих ти линк још пре 2 године.

Сад ми реци као Македонац на страни 180 књиге има песма рабро јунак и сури јелен по теби на ком језику је, и из ког краја?

Аааа еве ги се збрале Бугарот и Србинот на темава.

Кај да е сега ќе падне некој нов договор со 2-3 тајни анекси за поделба на Македонија.

:drk:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom