Челница

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
На западот прославени како Компањони,на истокот криени како Челница.
Единицата кој што прв пат ја составил Филип Македонски,единица составена од млади аристократи кои биле земени како гаранција да не бунтуваат нивните родители-аристократи против кралската власт.
Самата коњица претставувала клучен фактор во македонската стратегија.
Војниците на Челницата се разликува и по начин на војување,и по униформа од Фалангистите
HAT8047.jpg

Единицата која што според Ѓорѓија Пулевски и Валерио Манфредини е нарекувана како Челница,е водена од големи команданти и доверливи луѓе на кралот.
Така првин Челницата ја водел Клит Црниот,кој што бил еден од поблиските луѓе на Филип Македонски.
Во битката кај Хајронеја,Филип како командант на Челница го поставува младиот Александар,кој што успешно ги заоѓа Грците и ги разбил прославените Тебанци организирани во тн Света Чета.
Како што кажав,единицава имала клучна улога во речиси сите главни битки,Граник,Ис,Гавгамела, и др.

има ли некаде запис каде што пишува дека се викала челница?

ima i nema (?)....

...Единицата кој што прв пат ја составил Филип Македонски,единица составена од млади аристократи кои биле земени како гаранција да не бунтуваат нивните родители-аристократи против кралската власт.....

pfffuuhhhh (само воздишка)...
Ako i veruvame na istorijata i datiranjeto, nekakvi grupi so slicna ili ista namena,se spomnati od Omiro....
mrfwnq.jpg

Hom. esp. of the followers of a chief, comrades-in-arms, Il.1.179,

slicni iminja imaat i grupaciite od Epir ἑταῖρ-ος i izmislenite "Dorci" ἕγᾰρος....
Cleobul. ap. D.L.1.93, A.Pers. 988

spored Hammond,tie bi bile Vlasi,spored Donski Makedonci....

Filipovite...se mnogu podocna....(?)

p.s...
tvrdenjeto na FilipMacedon e presmelo,ako "oficijalno" znaeme deka vo antickite jazici ne postoela bukvata Ч.
Ova kako provokacija,slucajno pregledav edna raspravija za celnikot na net,i tamu na takvo postaveno prasanje,nemase odgovor.

Kako moze da imalo ЧЕЛНИК ako ja nemalo bukvata i glasot Ч?

p.s...
bidejki,da koristime Sanskrit,ke bide premnogu ocigledno....mozebi za nekogo i dosadno,ama korisno...

neise..

ke se vratime nazad do kaj Galite...
i tie zboruvale i ostavile zapisani tragi.....
i ke zboruvame sega malku Galski...
ACAMNO rock KAMEN
ASNO clear JASNO; JASEN
BALO sickness BOL

ete,naucivme i Galski,ova bese lesno,ama nema Ч..

Чаре?

GORCA bushes,forest ГОРА ; GORIĈA (slavski slov.)
MUCUNO swamp МОЧУРИШТЕ MOKRIŠTE ; MOĈVIRJE

znaci,Ч имало кај Галите и кај славсите,низ цела ЕУ,па така зборот ЧЕЛНИК има реални шанси......

впрочем, Ч имало мнооогу одамна, само некои не сакаат да го видат.....

зошто е ова?

па,гејската пропаганда се базира и на тоа дека челник е измислен збор,немало ч...
па нема,никој не ги рчка....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom