Е-Banking во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата sickjoce
  • Време на започнување Време на започнување

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Гледам се развил е-банкинг системот и во македонија само колку е функционален и заштитен?
Гледав на web страните на ИК и тутунска имат ставено ликнови на НЛБ работат ама на ИК нешто тенко им оди работата..
Ваши размисливања, сугестии..итн

Не сум го користил целиот е-банкинг систем на Тутунска, само проверувам сметката на дебитната како ми оди. Може да се каже дека сум задоволен барем од таа функција, се апдејтира доста брзо, неколку секунди/минута е во прашање (немам пробано ништо друго).

KB funkcionira dobro inace ima tutunska i dobro raboti bez problem!Ne moras da odis do banka za virmani i izvodi

Јас го користам е-banking системот на прокредит веќе 3 години и многу ми се допаѓа. Не морам да одам до банка за да проверам колку пари имам на сметка или за да извадам извод. Единствена замерка ми е што плаќањата преку кредитна картичка не се дебитираат веднаш или во некое разумно време, туку знае да се расчистат и после недела и повише.

абе каков ПроКредит неможам да извадам промет на сметка, од 10 обиди дали еднаш ќе успее, све ми дава порака "НЕПОЗАНТА ГРЕШКА" барем тоа да го направеа како што треба да пишува "НЕПОЗНАТА ГРЕШКА" а бев пред некој ден да прашам и за плаќање на сметки преку електронско банкарство ми викаа таа тетката 1300мкд еднократно и 500мкд месечно. жив грабеж абе дали се тие нормални!!!! Од сеа само стопанска закон се а и нема трошоци никакви.

абе каков ПроКредит неможам да извадам промет на сметка, од 10 обиди дали еднаш ќе успее, све ми дава порака "НЕПОЗАНТА ГРЕШКА" барем тоа да го направеа како што треба да пишува "НЕПОЗНАТА ГРЕШКА" а бев пред некој ден да прашам и за плаќање на сметки преку електронско банкарство ми викаа таа тетката 1300мкд еднократно и 500мкд месечно. жив грабеж абе дали се тие нормални!!!! Од сеа само стопанска закон се а и нема трошоци никакви.

типов се регистрирал само заради ова мислење

Е, добра работа е електронското банкарство според мене од повеќе аспекти...Заштеда на време, немате потреба од чекање на шалтери, многу лесен начин на плаќање на сметки, заштеда на гориво и НЕРВИ :)
Од она што јас можам да додадам, електронското банкарство на Стопанска АД Скопје е многу добар со многу можности и до крајот на годината со 3 USB гратис за налози, што значи за фирмите со поголем обем на работа е вистински избор...
Еве линк до информацијата....

http://www.stb.com.mk/P_PPZOpsto.asp?seg=8

Го користи некој е-банкингот на Стопанска Банка?

Се оди добро, се додека не треба да одам потпиши на уплатницата, и да ми извади:

Немате соодветен сертификат за потпишување на овој налог.

При инсталација одев се како што треба....

Некој идеа како да го средам?

Го имаш инсталирано CD-то? Ако немаш (ако имаш само user & password) оди побарај си сертификат на CD. Мислам дека е бесплатен или се плаќаше нешто ситно (50 или 30 денари не се сеќавам). Лесно се инсталираше (next-next-finish принцип) колку шо се сеќавам. Без сертификатот (кој е нешо како дигитален потпис) не можеш да потпишуваш налози за плаќање

Имам нешто проблем со креирање на корисничко име на Halkbank e-banking.
Код:
Бара:
Корисничко име:
Лозинка:
Лозинка (пак):
Број на сметка / Псевдо број на картичка:
LIB
Има си правила за лозинката, и сите ги исполнувам. Број на сметката ми е 12-цифрениот број од картичката, а LIB било Личен Идентификациски Број и ми стаса преку маил.
Да не е корисничкото име нешто? Пошто кога (намерно) ја грешам лозинката ми дава услови кои треба да ги исполнам, а кога е се точно ми дава само: Внесените податоци не се исправни.

NLB tutunska
plakjanje smetki preku nivniot mKlik,imas odnapred zadadeni shabloni, EVN etc.. a mozes i sam da si napravi shablon od prvata transakcija kon nekoj subjekt i da go zacuvas kako primerok(ova moras na web stranata) a posle toa go gledas shablonot i na mKlik aplikacijata,primer za plakjanje gradinka ili casovi ili sto ti ja znam, samo menuvas mesec i suma i plakjas)
promena na devizi od devizna transakciska na denarska transakciska,ova dosta pomaga vo vikendi koga ne rabotat menuvacnici.
proverka na sostojba na site transakciski vo site valuti sto gi imas
rezervaciite so karticka napraveni na POS ili online, gi drzat nekolku dena kako rezervacii dodeka ne rascistat dali se `genuine` ili se lazni.
nekogas znae da nervira toa
najmnogu mi e keif sto nemoram da cekam na red vo banka za plakjanje nesto na uplatinca a provizijata e ista i na shalter i online. mada bi trebalo online da e pomala poso nema covecki faktor, ama valjda ni naplakjaat poso ne ideme da im se klanjame vo filijalite i da vlozuvame saat vreme od nasiot zivot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom