Delphi

• Креатор на темата Креатор на темата MadA@FakA
  • Време на започнување Време на започнување
Ај ако може мала помош за една задача. Значи во една мрежа (stringgrid) главната дијагонала треба да се наполни со малите букви од латиницата.

Код:
procedure TForm1.StringGrid1Click(Sender: TObject);
var col,row:integer;
i:char;
begin
stringgrid1.ColCount:=27;
stringgrid1.RowCount:=27;
stringgrid1.DefaultColWidth:=32;
for col:=1 to 27 do
for row:=1 to 27 do
begin
if col=row then
begin
for i:='a' to 'z' do
stringgrid1.cells[col,row]:=i;
end;
end;
end;

Како што е вака ја печати само буквата z.

Пробај со оваа модификација на кодот:
Код:
var numb:integer;
begin

for numb :=1 to 27 do
stringgrid1.cells[numb,numb] = Char(numb+96);

end;

Пробај со оваа модификација на кодот:
Код:
var numb:integer;
begin

for numb :=1 to 27 do
stringgrid1.cells[numb,numb] = Char(numb+96);

end;

Ок е вака работи фала многу :)

ако некој знае дека можам да најдам лекции за делфи 7 он лине или книга од книжара или сл. да ми препораце но на македонски или српски или хрватски ама позелно е на мак.јазик :vozbud:за полесно да го совладам .почетник сум во програмирањето во делфи

Ako moze da mi kaze nekoj kako se pravat Fast Reporti vo Turbo Delphi.Se otepav barajki na internetov najdov nesto ama ne mi vrsese rabtoa.
Pozdrav do site i srekni praznici.

ако некој знае дека можам да најдам лекции за делфи 7 он лине или книга од книжара или сл. да ми препораце но на македонски или српски или хрватски ама позелно е на мак.јазик :vozbud:за полесно да го совладам .почетник сум во програмирањето во делфи

Еве ти од мој сајт прочитај нешто за правење на некој Делфи програми. Click. Иначе другар ... нема да зажалиш ако научиш делфи ;) Се може да се направи ;)

Народе... правам проектна, имам програма за Auto Shutdown на пц... е сега ја модифицирав малку, додаов и RadioGroup за плус Stand By и Restart... делот како е направена претходната програма за Shut Down :

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
myini:=tinifile.Create(extractfilepath(application.ExeName)+'\time.ini');
edit1.Text:=formatdatetime('hh:mm:ss',time);
maskedit1.Text:=myini.ReadString('Time','Shutdown',formatdatetime('hh:mm',time));
end;

procedure TForm1.SpeedButton1Click(Sender: TObject);
begin
myini.WriteString('Time','Shutdown',maskedit1.Text);
end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
var
antistofi: string;
begin
antistofi:=formatdatetime('hh:mm:ss',strtotime(myini.ReadString('Time','Shutdown',formatdatetime('hh:mm:ss',time)))-time+12);
if antistofi='00:00:00' then ShellExecute(Handle, 'Open',PChar('shutdown.exe'), PChar('-s -c Vasiot kompjuter ke bide isklucen'), nil, SW_SHOW);

end;

е сега лесно ми е да го ставам во RadioGroup от... работава е шо работи со Shell а ја неам појма како да најдам .еxe за Restart и за StandBy
ако некој има ве молам помош пишете кодовите :) фала однапред!

Ако може некој да ми каже од кај можам да најдам добар туториал за Delphi

Народе... правам проектна, имам програма за Auto Shutdown на пц... е сега ја модифицирав малку, додаов и RadioGroup за плус Stand By и Restart... делот како е направена претходната програма за Shut Down :

begin
myini:=tinifile.Create(extractfilepath(application.ExeName)+'\time.ini');
maskedit1.Text:=myini.ReadString('Time','Shutdown',formatdatetime('hh:mm',time));
end;

procedure TForm1.SpeedButton1Click(Sender: TObject);
begin
myini.WriteString('Time','Shutdown',maskedit1.Text);
end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
var
antistofi: string;
begin
antistofi:=formatdatetime('hh:mm:ss',strtotime(myini.ReadString('Time','Shutdown',formatdatetime('hh:mm:ss',time)))-time+12);
if antistofi='00:00:00' then ShellExecute(Handle, 'Open',PChar('shutdown.exe'), PChar('-s -c Vasiot kompjuter ke bide isklucen'), nil, SW_SHOW);

end;

е сега лесно ми е да го ставам во RadioGroup от... работава е шо работи со Shell а ја неам појма како да најдам .еxe за Restart и за StandBy
ако некој има ве молам помош пишете кодовите :) фала однапред!

За да го исклучиш компјутерот ќе мора да ја користиш командата ShellExecute :) Еве ти за директно исклучување на компјутерот.
Код:
Во uses додади го ", ShellAPI "
begin
  ShellExecute(Handle, 'open', 'shutdown.exe', '[I]C[/I]:\[I]Windows[/I]\system32\[I]shutdown[/I].exe', nil,nil,SW_SHOWNORMAL);
end;

--- надополнето ---

Ако може некој да ми каже од кај можам да најдам добар туториал за Delphi

Претисни на мојот потпис и види дали нешто ќе ти затреба ;)

Има некој на форумов шо го познава делфиво? или сите се јавачи и c#

Олимписки кругови

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
with Image1.Canvas do
begin
Brush.Style:=bsClear;

pen.Width:=4;
Pen.Color:=clBlue;
Ellipse(30,60,100,130);

pen.Color := clYellow;
ellipse(70,100,140,170);

pen.Color := clBlack;
ellipse(110,60,180,130);

pen.Color := clGreen;
ellipse(150,100,220,170);

pen.Color := clRed;
ellipse(190,60,260,130);

Гледам застарена е темава и немате скоро пишувано во неа. Но прашањето ми е сосем друго (значи оф топик) но овде сепак најдов посоодветно место. Сакам да прашам, пред се’ тука, бидејќи видов дека овој што ја започнал темата учел во Гошо Викентиев во Кочани, информатички смер. Ќе може ли да објасните кои предмети ги има како стручни во информатичкиот смер, бидејќи планирам догодина во трета, да се префрлам таму. И дали е подобро да се префрлам таму за подоцна да студирам на информатички факултет или исто би било и да одам математички смер -А во гимназија? Јас знам дека многу подобро е да се оди на стручно, ама се прашувам дали вреди да се префрлам таму и да полагам 7предмети шо сум ги изгубил во текот на овие две години? Секое мислење е добредојдено. :)

Здраво другари ми требит помош требит да напрам еден проект каков било , а во проектов морат да напрајме нешто со требит да мрдат односно симулација во Делфи...некаков проект готов или некаква мала помош?Благодарам позз:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom