Индиска литература

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Samo shto bev na prezentacija na novata kniga od sovremeniot indiski (bengalski) avtor Amitav Ghosh so naslov "More od afion". Beshe navistina prekrasno i rekov da gi spodelam so vas tie vpechatoci i emocii.

Avtorot e edna epten pozitivna lichnost so mnogu interesen stil na pishuvanje. Inaku toj pishuva vo zhanrot istoriska fikcija t.e. zema vistinski nastani od istorijata i gi obrabotuva. Poslednava kniga e za uchestvoto na Indija vo trgovijata so droga vo Kina. Samiot toj ja narekuva - sramnata istorjia na Indija.

Ghosh se interesirashe zoshto gi nema negovite knigi prevedeni na makedonski jazik, koga gi ima vo Slovenija, Bosna. Crna Gora, itn.

seapoppies.jpg

http://www.mostlyfiction.com/history/ghosh.html

Од Индиската литература ги имам прочитано само "Рамајаната" и "Махабхарата" во прва година средно, тешки дела за читање, поготово првото. Раскази со многу божества, фантастични елементи, тотемизми, култови, верувања, обреди.
Инаку ми делува интересна содржината на книгава, ако се преведе на македонски би ја зела, или па ако ја најдам некаде англиската верзија, што е верувам многу тешко.

Ghosh se interesirashe zoshto gi nema negovite knigi prevedeni na makedonski jazik, koga gi ima vo Slovenija, Bosna. Crna Gora, itn.
Ако имаш можност, објасни дека во Македонија издавачката индустрија е на релативно пониски гранки од онаа на другите земји од екс ју кои имаат огромна предност во својот развиток пред нас.
Па така, литература која не спаѓа во делот на бестселери практикуваат да издаваат многу малку куќи. А тоа секако е недоволно за да стигне и овој автор на “дневен ред“.

Mitovite na Stara Indija !!!

Golem respekt za Indiskata kultura,verojatno najrazvienata!

Sum bil i vo Indija ...

Bozestveno...

Indija ima literatura razviena.

Steta sto kaj nas nema prevodi...pa morame da odime vo Bugarija ili Srbija za kniga dobra!

Mitovite na Stara Indija !!!

Golem respekt za Indiskata kultura,verojatno najrazvienata!

Sum bil i vo Indija ...

Bozestveno...

Indija ima literatura razviena.

Steta sto kaj nas nema prevodi...pa morame da odime vo Bugarija ili Srbija za kniga dobra!

Самата историја на Индија е како литература. :smir: Јас сум одушевен од индиската традиција и литература, па ајде и од индиската медицина.

Инаку што се однесува до историјата на Индија, една од најфалените книги е на Stanley Wolpert:

http://www.history.ucla.edu/people/faculty?lid=393

Уште пред Боливуд да завладее на македонските канали и да насее омраза кај младите со шит сериите, бев опседната со индиската култура, литература и воопшто се' поврзано со Индија, а нормално се тоа почнувајќи од Таџ Махал и играниот филм Fanaa.

Бидејќи темата е конкретно за литературата, би ја споменала Инду Сундаресан како авторка од која имам прочитано три книги
1. Дваесеттата сопруга
2. Празникот на розите
Двата романи се поврзани, односно вториот е продолжение на првиот и го опфаќа периодот од 16/17 век, владеењето на Џахангир и Мехруниса (Исклучителна жена со посебно место во индиската историја), се' до доаѓањето на власт на Шах Џахан (владетелот кој всушност го изградил Таџ Махал во спомен на својата сопруга Мумтаз).
Е сега има и трет дел, романот гледам се врти низ книжарите, но некако сериите ми го испија трепението и ми ја намалија желбата за читање индиска литература.
3. Возвишената убавина на непознатото
Роман кој мене лично и не ми остави посебен впечаток (Можеби затоа што немаше некоја историска позадина за да ми го задржи вниманието).

Друг роман - "Богот на малите нешта" - Арундати Рој
Повторно историска позадина. Авторот пишува за индискиот постколонијален комплекс, ставот на Индијците кон поранешните британски владетели, социјалните дискриминации, предавствa, класните односи, културните тензии... И сето тоа зачинето со приказна за една забранета љубов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom