Хремонидска војна

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
Оваа војна неправедно е запоставувана и е малку позната за Македонските историчари,иаку војната претставува еден од поголемите порази на Грците од страна на Македонците.

Војната е испровоцирана од Грците,поточно од атинскиот владетел Хремонид(според него е и наречена војната)
Хремонид потикнат од спартанците решил да се спотистави на македонската доминација врз Грција.Па така во 267 пред.н.е Спарта и Атина и објавуваат војна на Македонија
Македонскиот крал Антигон Гонат испровоциран ,возвратил со тоа што со својата војска стигна до Мегара разурнувајќи го храмот на Посејдон до земја
Така бидејќи Антигоновата моќ растела,диадохот и неговиот египетски соперник Птоломеј Филаделф сакал сопствена доминација на Егејот со што решил да и помогне на Грците и испратил флота на Егејот.Египетската војска се утврдила кај Лауриум(Јужна Атика)
Но Антигон изненадно ја опсадил Атина,и ја држел под опсада дури и кога Александар Епирски ја нападнал Македонија,а исто и спартанците се обиделе да го победат Антигон,но губат при што загинува и спартанскиот крал.По долго време Антигон ја освојува Атина со што Хремонид пребегува во Египет.
Така иаку повеќе држави се бореле против Македонците ,успешно победиле по што Грците уште еднаш биле посрамени од Македонците(дури и погадно од онаа кај Хајронеја)
Грчкиот историчар Полиб за војната напишал Никој човек досега не поставил толкава хегемонија врз Грција како Антигон(македонскиот крал)

Слава му на Антигон

11910a.jpg

Така иаку повеќе држави се бореле против Македонците ,успешно победиле по што Грците уште еднаш биле посрамени од Македонците(дури и погадно од онаа кај Хајронеја)
Грчкиот историчар Полиб за војната напишал Никој човек досега не поставил толкава хегемонија врз Грција како Антигон(македонскиот крал)

Ако забележуваш со сите тие држави владееле Македонците.
За Античките Грци колку ги сметале Македонците за исти како нив како што денес сакаат да не убедат Збирштината на балканско-малоазиски одродници што Европа ги нарече ГрНци е доволно јасно. Секогаш кога ќе осетеле дека Македонската држава ослабува дигале востанија и праеле такви педерски работи.

Ако забележуваш со сите тие држави владееле Македонците.
За Античките Грци колку ги сметале Македонците за исти како нив како што денес сакаат да не убедат Збирштината на балканско-малоазиски одродници што Европа ги нарече ГрНци е доволно јасно.

Секогаш кога ќе осетеле дека Македонската држава ослабува дигале востанија и праеле такви педерски работи.

Со Египетската империја владеел Македонец(Птоломеј Филаделф),но тој, односно наследниците на Александровата империја си биле ривали иаку сите биле Македонци,така да војните биле водени за парите моќта и влијание на поединци Македонци.Севкупните војни се наречени диадодски војни(најтешки битки биле кај Ипс-мала Азија,Рафиа-Израел)тука во овие битки Македонците си правеле кланица меѓусебно.

А за Грците си во право,но за некое чудо секогаш губеле

:oftopic:уште сеа за името да изгубат и ќе дада целосна слика

а може ли више информации за војнава?
јас лично првпат слушам

Јас сум чул за војната ама првпат слушам дека е наречена хремонидска инаку добра тема !

:zver:

Спартанскиот крал кој загинал во битката крај Коринт се викал Ареус I,а битката која ја загубиле челичните спартанци била засрамувачка.
Египќаните биле поразени од Македонската флота кај островот Кос со што биле спречени да и пратат помош на Атина и Спарта
Хремонидската војна траела од 6 години тоа заборавив да го напишам

Оваа војна неправедно е запоставувана и е малку позната за Македонските историчари,иаку војната претставува еден од поголемите порази на Грците од страна на Македонците.

Војната е испровоцирана од Грците,поточно од атинскиот владетел Хремонид(според него е и наречена војната)
Хремонид потикнат од спартанците решил да се спотистави на македонската доминација врз Грција.Па така во 267 пред.н.е Спарта и Атина и објавуваат војна на Македонија
Македонскиот крал Антигон Гонат испровоциран ,возвратил со тоа што со својата војска стигна до Мегара разурнувајќи го храмот на Посејдон до земја
Така бидејќи Антигоновата моќ растела,диадохот и неговиот египетски соперник Птоломеј Филаделф сакал сопствена доминација на Егејот со што решил да и помогне на Грците и испратил флота на Егејот.Египетската војска се утврдила кај Лауриум(Јужна Атика)
Но Антигон изненадно ја опсадил Атина,и ја држел под опсада дури и кога Александар Епирски ја нападнал Македонија,а исто и спартанците се обиделе да го победат Антигон,но губат при што загинува и спартанскиот крал.По долго време Антигон ја освојува Атина со што Хремонид пребегува во Египет.

Zboruvame za istiot Antigon Gonat, tesaliecot(edna od moznite prichini za titulata Gonat) koj mu ja 'ukrade' Makedonija na Aleksandroviot sin?
Ako e toj, a veruvam deka za nego e temava, komentarot koj Polibie go ima dadeno, na makedonski glasi: 'Nieden chovek ne postavil povekje vladeteli vo Grcija, od Antigon.' Imeno, Antigon se trudel da sozdade iluzija na nezavisnost za 'slobodoljubivite' grci so toa shto postavuval 'nezavisni' namesnici.:smir:

Na kraj, i ovaa vojna kako mal del od edna poopshirna bratoubistvena epoha, zasluzuva malku poopshirna tema(mozebi za borbite na 'naslednicite' na Aleksandrovoto carstvo) za da se obezbedat malku poizdrzani komentari...
Iako nikogash omilena, koga vekje se spomena kako izvor, eve ushte neshto od wikipedia... :toe:

Eve i edna po precizna slika na 'naslednicite'...
diadochi_map_04.gif

Pa,i cesto citiraniot Hammond ima pisuvano za vojnata.
Mene najmnogu mi se dopaga delot kade sto Ma(e)garcite,so svinji gi plasele SLONOVITE na Makedoncite.

Ej,lugeto cuvale slonovi togas, a nas ni umre vo zooloskata.
Inaku,za nea pisuval Pausanija,Pavsonie,....

Zboruvame za istiot Antigon Gonat, tesaliecot(edna od moznite prichini za titulata Gonat) koj mu ja 'ukrade' Makedonija na Aleksandroviot sin?
Ako e toj, a veruvam deka za nego e temava, komentarot koj Polibie go ima dadeno, na makedonski glasi: 'Nieden chovek ne postavil povekje vladeteli vo Grcija, od Antigon.' Imeno, Antigon se trudel da sozdade iluzija na nezavisnost za 'slobodoljubivite' grci so toa shto postavuval 'nezavisni' namesnici.:smir:

diadochi_map_04.gif

Изгледа лошо преведев за Полиб,очигледно повеќе ми оди Англискиот отколку германскиот.Благодарам за поправката

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom