Едно прашање за интернет бизнис и ДДВ во Македониjа?

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Локација
Велико Трново
Веб-сајт
www.vedomost.info
Питането ми е малко професионално.
Става дума за реклама с банери, хостинг, изработка на интернет саjтове, като клиента е чуждестранно лице за Македониjа.
Когато свршите работата, получите парите и фактурирате на клиента има ли ДДВ или нема?

Како и обратната ситуациjа - чужденец ви направи реклама в друга држава, вие платите парите по договора, тогава вие плаштате ли ДДВ в Македониjа за това, което сте платили на чужденеца?

Првата ситуација е кога ти од Бугарија ми правиш сајт, па да ти платам? Ти во Бугарија ќе си платиш ДДВ на тоа.

Во втората ситуација не плаќам ништо.

Питането ми е малко професионално.
Става дума за реклама с банери, хостинг, изработка на интернет саjтове, като клиента е чуждестранно лице за Македониjа.
Когато свршите работата, получите парите и фактурирате на клиента има ли ДДВ или нема?

Како и обратната ситуациjа - чужденец ви направи реклама в друга држава, вие платите парите по договора, тогава вие плаштате ли ДДВ в Македониjа за това, което сте платили на чужденеца?
Искрено, немам искуство со продавање услуги на странци.

Zanimlivo e treba da se prouci...site praite muabet za nekoj outsourcing.....ne e loso da se znae procedurata za regularno fakturiranje....i naplata

Првата ситуација е кога ти од Бугарија ми правиш сајт, па да ти платам? Ти во Бугарија ќе си платиш ДДВ на тоа.
Во втората ситуација не плаќам ништо.

Струмикс, за првата ситуациjа в БГ не се плашта ДДВ. Приема се, че работата сум jа свршил в Македониjа ;-) Така е за цел ЕУ - кадето е клиента тоj си плашта ДДВ, ако ште да е и 1 000 000

А за втората, това е интересно. Да го кажа по-разбрано. Ти имаш нешто като Google Adsence. Аз в Бугариjа слагам некакав код, с коjто ти рекламираш на моjа страница, за което през месец - два ми плашташ некакви пари. Аз ги получавам тези пари и плаштам врху тех ДДВ в БГ (ако сум фирма).

Затова питанката ми е, за това, което плашташ на мен, даваш ли ДДВ отгоре?

Малко шантаво звучи, но е така в ЕУ за услугите. Малко по-к`сно ште ти пратjа евродирективата, ако сакаш ;-)

Мммм, да не ме разбереш грешно, не става дума за измама :), а само за даночно планиране :toe:

Се консултирав денес со сметководителот за да ти најдам одговор - ако ти фактурира некој од Македонија, не се пресметува ДДВ, затоа што се смета за извоз, и се фактурира во странска валута.

Tocno;vo globala funcionira taka;znaci izvoznikot ne plaka ddv;toj sto ja koristi uslugat aplaka;taka da ti od bugarija ako pravis web uslugi;itn;plaka ddv toj vo makedonija a ti ne.nema vrska so EU.Za koja bilo drzava ako napravis usluga od maticnat azemja ne plakas ddv.Vo globala :D

Me interesira ako nekoj znae kako funkcionira vrakanjeto na DDV vo EU?Primer transportna firma od italija dali mozi da napravi da vrati DDV za gorivoto kupeno vo germanija, svedska i dr?

Tocno;vo globala funcionira taka;znaci izvoznikot ne plaka ddv;toj sto ja koristi uslugat aplaka;taka da ti od bugarija ako pravis web uslugi;itn;plaka ddv toj vo makedonija a ti ne.nema vrska so EU.Za koja bilo drzava ako napravis usluga od maticnat azemja ne plakas ddv.Vo globala :D

Jaсно, мерси. Значи остава да се играе с процентите :-) У вас е 18, у нас 20 ;-)

Me interesira ako nekoj znae kako funkcionira vrakanjeto na DDV vo EU?Primer transportna firma od italija dali mozi da napravi da vrati DDV za gorivoto kupeno vo germanija, svedska i dr?

Да, нема проблем да се в`зстанови ДДВ от горивото. Во всека држава от ЕУ имат различни правила, но са на основата на Директива 112/2006/ЕУ.
Накратко се бара агент от државата, дето е купено горивото, дава се фактурата и за определен срок (различен за страните) ДДВ се в`зстановjава.

Мисльа, што и македонски фирми могат да в`становjават ДДВ за гориво платено в ЕУ. Една от популарните фирми за такива услуги е www.taxbackinternational.com , но те работjат за комисионна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom