HACCP-систем

  • Креатор на темата Креатор на темата up
  • Време на започнување Време на започнување

up

Член од
12 август 2007
Мислења
55
Поени од реакции
5
Што е HACCP?


H - Hazard - ОПАСНОСТ
A - Analysis - АНАЛИЗА
C - Crytical - КРИТИЧНИ
C - Control - КОНТРОЛНИ
P - Points - ТОЧКИ
HACCP е систем на работа (самоконтрола) кој е превентивен и кој служи сите опасни ситуации по здравјето на консуматорот да се отстранат или да се сведат на прифатли-во ниво за време на производството, преработката или складирањето на прехрамбе-ните производи. HACCP - зошто е потребен?

  • Со воведување на HACCP системот се намалуваат конечните трошоци на производството, се зголемува безбедноста на вработените и на потрошувачите, се намалуваат рекламациите а со тоа се зголемува репутацијата на производителот или давачот на услугите
  • HACCP е законска обврска како во Е.У. така и во Република Македонија
  • Го зголемува квалитетот и продуктивноста
  • Неопходен е за пласман на интернационалниот пазар
HACCP - кому е потребен?


HACCP им е потребен на сите кои работат со храна без разлика дали е во прашање производство, увоз, извоз, складирање или директно служење на прехрамбените производи. Според сектори можат да се набројат:
  • Месопроизводство, преработка и продажба на месо и месни производи
  • Производство и продажба на производи од житарици
  • Рибници, преработка и продажба на риба и рибни производи
  • Подготовка на свежа и смрзната храна
  • Производство на свежо, преработено и смрзнато овошје и зеленчук
  • Пакување на вода и производство на освежителни пијалоци
  • Трговци со храна и угостителски објекти
  • Мензи во детски градинки, училишта, претпријатија како и пензионерски домови
  • Секаде каде што се врши транспорт и складирање на храна
Dali nikoj e zapoznaet so procedurata za haccp sistemot,sto treba da se napravi,sto se bara koja e postapkata,kolku pari kosta i kade treba da se obratime??? Posebno me interesira za kolonijalna prodavnica.
Rokot za voveduvanje na HACCP sistemot e 1.1.2009
 
Колкава колонијална продавница (вработени т.е финансиска големина)?
 
И јас веќе почнувам да размислувам на темава еве го први кај е а имам и месарница и маркет ама ако има некоја пренамена планирам да ги спојам во едно белким ке заштедам на нешто а и да го напраам тоа пофункционално се да биде во еден склоп.
 
И јас веќе почнувам да размислувам на темава еве го први кај е а имам и месарница и маркет ама ако има некоја пренамена планирам да ги спојам во едно белким ке заштедам на нешто а и да го напраам тоа пофункционално се да биде во еден склоп.
Може барем трошоците за тоалети и плочки, воздушни завеси и слично ќе ти бидат помали :)
 
Некој друг заинтересиран за имплементација?
 
Па според овој закон кој мислам дека е одличен заради здравјето на луѓето, многу цени ќе скокнат на производите бидејќи инвестицијата за да се опреми на пример една кафана е минимум 15.000 евра, а и за продавниците инвестицијата за приспосубавење кон HACCP е тука некаде. Можеби ќе останат многу малку продавници и ресторани, но барем ќе јадеме и ќе купуваме квалитетна храна. Мора да биде имплементиран секаде овој систем!
 
Кажете некоја информација во врска со тоа сто е потребно за исполнувајне на стандардите
....на пример...во колонијал потребно е да има посебен влез и излез..
...потребно е во посебна просторија да бидат прехрамбените производи од хемиските...прашоци,сјај и слично...
 
Кажете некоја информација во врска со тоа сто е потребно за исполнувајне на стандардите
....на пример...во колонијал потребно е да има посебен влез и излез..
...потребно е во посебна просторија да бидат прехрамбените производи од хемиските...прашоци,сјај и слично...

Влез, излез, мислам дека туш кабина беше за вработените, се од росфајт да биде каде што се држи храна и спрема храна, специјално затворени... незнам дали треба 2 вц и за вработените за продавница, ама сигурно е за во ресторант, побарај некаде по министерствата
 
Кажете некоја информација во врска со тоа сто е потребно за исполнувајне на стандардите
....на пример...во колонијал потребно е да има посебен влез и излез..
...потребно е во посебна просторија да бидат прехрамбените производи од хемиските...прашоци,сјај и слично...
Влез и излез да... плочки кои лесно се мијат... воздушни завеси на влезот и излезот (зависи колкаво е местото па од тоа и инвестицијата) среден тоалет, чување на расипливите производи во фрижидери, и оделување на продуктите.... како најосновно :) и се разбира тим кој ќе ти го имплементира сето тоа.
 
А каков тим од министерствата или .....
и колку ќе биде лиценцата се знае или,,,за во продавница-колонијал ме интересира...
 
Еве уште една актуелна а подзаборавена тема :)

Бизнисмени до каде сте со имплементација на системов и што мислите за него?
 
Еве уште една актуелна а подзаборавена тема :)

Бизнисмени до каде сте со имплементација на системов и што мислите за него?

potrebno e, vo sekoj slucaj.....i treba da se sredi do pred vleguvanje vo EU , no bidejki vo EU ke se vleguva sledniot vek...neznam koj e rezonot , osven ZEMANJE PARA... no Gwujo izigruva pogolem papa od papata......:) si zivee covekot vo NEPRAKTICNI iluzii...vas si e si go REJTINGUVATE...trpete go....
 
Што е HACCP?


H - Hazard - ОПАСНОСТ
A - Analysis - АНАЛИЗА
C - Crytical - КРИТИЧНИ
C - Control - КОНТРОЛНИ
P - Points - ТОЧКИ
HACCP е систем на работа (самоконтрола) кој е превентивен и кој служи сите опасни ситуации по здравјето на консуматорот да се отстранат или да се сведат на прифатли-во ниво за време на производството, преработката или складирањето на прехрамбе-ните производи. HACCP - зошто е потребен?

  • Со воведување на HACCP системот се намалуваат конечните трошоци на производството, се зголемува безбедноста на вработените и на потрошувачите, се намалуваат рекламациите а со тоа се зголемува репутацијата на производителот или давачот на услугите
  • HACCP е законска обврска како во Е.У. така и во Република Македонија
  • Го зголемува квалитетот и продуктивноста
  • Неопходен е за пласман на интернационалниот пазар
HACCP - кому е потребен?



HACCP им е потребен на сите кои работат со храна без разлика дали е во прашање производство, увоз, извоз, складирање или директно служење на прехрамбените производи. Според сектори можат да се набројат:
  • Месопроизводство, преработка и продажба на месо и месни производи
  • Производство и продажба на производи од житарици
  • Рибници, преработка и продажба на риба и рибни производи
  • Подготовка на свежа и смрзната храна
  • Производство на свежо, преработено и смрзнато овошје и зеленчук
  • Пакување на вода и производство на освежителни пијалоци
  • Трговци со храна и угостителски објекти
  • Мензи во детски градинки, училишта, претпријатија како и пензионерски домови
  • Секаде каде што се врши транспорт и складирање на храна
Dali nikoj e zapoznaet so procedurata za haccp sistemot,sto treba da se napravi,sto se bara koja e postapkata,kolku pari kosta i kade treba da se obratime??? Posebno me interesira za kolonijalna prodavnica.
Rokot za voveduvanje na HACCP sistemot e 1.1.2009


HACCP sistemot e fina rabota. Ne mi e jasno samo kako toa nasata vlada misli od 01.01.09 da pochne da go primenuva. Za HACCP sistemot osven tehnologija treba i kadar. Ne znam kolku kadar imame nie, osven nekolku fabriki koi sum slisnal deka rabotat po HACCP sistemot. Za kolonijal mislam deka ne e nekoja golema investicija. Pogolem problem ke ti bide da najdes proizvodi koi se proizvedeni po HACCP standardite, a toa bi trebalo da e prv uslov. Dzabe ti e tebe HACCP sistemot u kolonijal ako proizvoditelot ne gi primenuva HACCP standardite pri procesot na proizvodstvo.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom