Дали на фотографијата и треба фотошоп ?

• Креатор на темата Креатор на темата victoria
  • Време на започнување Време на започнување
ФОтошоп не ги поправа само грешките во една фотографија, фотошопот ја прави фотографија она што е. Зошто понекогаш можеби баш контрастот (ќе се фатам за наједноставното) ќе истакне нешто од неа или сл. Не можам да оставам фотографија без да ја отворам во фотошоп, без да го направам од неа она што јас сум го замислила. Дури и ми се створи една навика(можеби лоша) и додека фотографирам да размислувам за обработката па со оглед на тоа да направам измени во фотографијата. И не велам дека не ги ценам фотографиите што немаат фотошоп, напротив многу, ама само ако во нив има нешто, а не поради тоа што не се обработени. =]

Другари, поздрав. Денешната фотографија не може да се замисли без фотошоп.
Сите сме сведоци на HDR фотографиите што лично мене многу ми се допаѓаат.
Е сега за такви како мене, што немаат дигитален фотоапарат не значи којзнае колку фотошопот, ама ако. Според мене оние што користат фотоапарати на филм се вистински фотографи, ама ај да не јадам мн. бурек да не ме пцуе некој... :helou:

И така и така.Повеке фотографии се прават преку фотошоп // бтв подобри излегуваат преку фотошоп.

Другари, поздрав. Денешната фотографија не може да се замисли без фотошоп.
Сите сме сведоци на HDR фотографиите што лично мене многу ми се допаѓаат.
Е сега за такви како мене, што немаат дигитален фотоапарат не значи којзнае колку фотошопот, ама ако. Според мене оние што користат фотоапарати на филм се вистински фотографи, ама ај да не јадам мн. бурек да не ме пцуе некој... :helou:

A мислиш дека аналогната (филмската) фотографија нема свои трикови и дотерувања?
Па од избор на хартија, избор на филм, па ставање на филтер на па од развивањето (кратко, екстра кратко, долго.. имаа техники само наместо со маус и тастатура ги правеа со хемикалии и светлина

Фотошоп да - на сликите на кои им треба поправка или освежување
Фотошоп не - на некои слики едноставно не им треба поправка - самите по себе се ’’совршени„

најдобрите фотки на светско ниво се "прочешлани" кроз фотошоп. дефакто

Искрено многу повеќе поштовам фотографија која без никакво користење на фотошоп ќе ме остајт без здив него обратно.:smir:
Јас не користам.

Немора секогаш фотошоп,може некад и случајно сликана да излезе добра..Иако и со фотошоп се праат интересни слики..

Па мислам дека мора. Но се разбира кога викам користење фотошоп не мислам на трансформација на сликата од ништо на нешто туку некои ситни дотерувања, кроп, експерименти со контраст, бои итн.

Најмногу ценам кога една фотографија е таква каква што е, без фотошоп...добриот фотограф знае точно до кој агол да застане и да го подеси апаратот правилно, за да го извлече најдоброто од тоа што го слика...Новите камери се како компјутери, дури и на ауто да сликаш, таа сама ти одбира што е најдобро....значи сакам да гледам слики без фотошоп или ептен малку, само да нагласи светло и сл...

Немам инсталирано ниту фотошоп ниту никаква друга програма за изменување на некоја слика/фотографија. И искрено немам никогаш работено на фотошоп. Мојот одговор е НЕ.

Porano koga se' se rabotese racno fotografite placea za nesto kako photoshop, sega muabetive deka ne treba se prikaski bidejki od sekogas trebal i koga go nemalo i sega. Bilo koja fotografija treba da se retusira malku, a za toa sega ne treba tus ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom