ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
P.Overdrive напиша:
Еве ја мојата интерпретација на програмата.. ништо посебно - 146 линии код, коментари и празни редови :)

Куцано во SciTE, пишувано во и компајлирано со AutoIt 3.
На латиница, за да не работам на слепо (мојава верзија на XP не поддржува локализација на македонски).. функциите се горе-доле исти, додаден е GUI :)

Кодот и exe фајлот се под сликата.

mehlx0.jpg

:bravo::bravo:

Aj kazete mi nekoj sajt kade so mozam da gi vidam ascil vrednostite na broevite!

Дали некој знае како може да се направи во C# филтер за внес само на цифри или само букви во TextBox (да прима само букви или само бројки). Во VS 2005 во евенти има KeyPress, што треба да се внесе...pls help

:)

Regular expressions - мојот омилен дел :kez:

Еве како одат во Perl а по потреба ќе си адаптираш во C#

if ($ime_na_promenliva=~/^[\d]?$/)
{
не ја прифаќај и напиши нова
}
elsif ($ime_na_promenliva=~/^[\d]*$/)
{
прифати ја
}

На таков начин, со код од 5 линии, можеш да контролираш што ќе содржи променливата :wink:

deXterche напиша:
Дали некој знае како може да се направи во C# филтер за внес само на цифри или само букви во TextBox (да прима само букви или само бројки). Во VS 2005 во евенти има KeyPress, што треба да се внесе...pls help
private void HandleKeyPress( object sender, KeyPressEventArgs e ){
if( !char.IsDigit( e.KeyChar ) ){
e.Handled = true;
}
}

Само овој код треба да се дотера бидејќи како таков не дозволува да работи нути backspace ниту space
:mist:

Еве го 100% working!!!! :zver:

private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
{
if (!char.IsDigit(e.KeyChar) && !char.IsControl(e.KeyChar) && !char.IsWhiteSpace(e.KeyChar))
{
e.Handled = true;
}
}

Сега треба да частиш!

deXterche напиша:
освен ова другите што ти кажаа можеш да пробаш и со MaskedTextBox

frenki напиша:
Еве го 100% working!!!! :zver:

private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
{
if (!char.IsDigit(e.KeyChar) && !char.IsControl(e.KeyChar) && !char.IsWhiteSpace(e.KeyChar))
{
e.Handled = true;
}
}

Сега треба да частиш!
:vozbud::vozbud::vozbud::cuc::cuc::cuc:

Ме спаси! Имаш частење!

so so da go otvoram?

ps eve go mojot program za vraboten, napraven vo visual basic.Spustete go i videte go zs mnogu sakam da znam dali vi se svigja zs pocetnik sum.btw ima okolu 90 linii kod

Attachments

kazete kakov mi e mojon bre pls.I kade da najdam takvi buttons za vb 6.0

frenki напиша:
Инсталирај си Visual Studio 2005 и од таму програмирај во VB.
Мене ме зеза VS 2005, во Visual Basic некогаш не ми ги препознава променливите и оној знак за множење (*), не го препознава и дава некои грешки. Може ова некако да се реши?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom