Случувања во Беломорска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
Бидејќи некако се чуствувам изолиран од тој дел на Македонија,плус многу слабо знам за Македонците таму и за нивната партија Виножито а верувам и многу други незнаат.Па затоа оваа тема посакувам да биде постојана и ако веќе има земјена граница немора да има и интернетска граница.Па така оваа тема ке биде за сите информации на Македонците во Беломорскиот дел на Македонија.
Па ајде Македонци пишувајте, што повеќе информации тоа подобро

Мене лично ме интересира информацијата за Павле Воскопулос,пробаја да го отрујат човекот ,и сега нема ни трага ни глас за него

web адреса на виножито е: www.florina.org на оваа адреса ги имате линкови и за ОМО Илинден - Пирин и други организации и весници на Македонците надвор од Македонија

веб адресата...освен тоа ништо друго не се знае...

Гледате како не држат во информативен мрак

Затоа на администраторот му предлагам оваа тема да ја стави за постојана,односно важна:kafe:

Во 1995 г. во Лерин имаше судски процес против четворица членови од Виножито, меѓу кои и Павлос Воскопулос, оти пред канцеларијата на нивната партија ставиле табла (двојазична) на која и на македонски и на грчки пишувало Виножито-лерински комитет.Наводно обвинети биле заради тоа што меѓу жителите од Лерин предизвикале вознемиреност и омраза.
Инаку Виножито побарало од владата грчка наместо да ја санкционира употребата на македонскиот јазик да донесе закон за негово признавање како и да се одржува настава на мак.јазик во деловите каде живеат етничките македонци.(да може слободно да се употребува)

Cool а што бидна со македонскиот Абецедар?

http://www.mediafire.com/?4xa4j0rdie9
Abecedar ("Αμπετσένταρ"):од 1925 год.
напишан на лериско-битолски дијалект:smir:
frontpageabecedar.jpg

Абецедарот го има и на старната на Виножито. Го имаат и испечатено. А за тоа дека не држат во информативен мрак државата треба да им дава пари за одредени работи сепак ние сме едно на крајот на краиштата

Mozebi na prv pogled podolu postiranoto nema vrska so temata no vredi da se prochita i da .......

"Ovu politicku odluku, koju su donosili Tito, Partija i drzava, na vojnom i policijskom planu, sprovodili su u delo Ozna, Udba i Sluzba drzavne bezbednosti SSUP-a, a i Kontraobavestajna sluzba JNA, tako sto su pomagali aktivnost oslobodilackih pokreta, komunistickih frakcija i ekstremista iz nesvrstanog sveta. Prvu internacionalnu pomoc, preko jugoslovenske tajne sluzbe, dobio je �grcki Tito�, odnosno vrhovni komandant Demokratske armije Grcke, general Markos. Njegovo pravo ime je bilo Markos Vafijadis, bio je komunista, koji je sa trideset pet hiljada partizana, zeleo da se izbori za socijalizam staljinovog tipa u Grckoj. Pocetni udar na atinsku vlast izveo je na planini Olimp 28. oktobra 1946. godine, da bi dve godine kasnije, braneci Gramos u leto 1948. izgubio i bitku i rat i prebegao u Albaniju, a zatim u SSSR. Vezu Beograda sa generalom Markosom odobrio je licno Staljin, iako je sa Cercilom dogovorio da Grcka bude pod britanskom politickom kapom i odrzavao je Tito. Od politickih kadrova ilegalno su u Grckoj boravili Svetozar Vukmanovic Tempo, Lazar Kolisevski, Dimitrij Aleksijevski, Metodi Cento i Mihailo Apostolski. Zvanicne kontakte sa KP Grcke imao je Aleksandar Rankovic, a Josip Djerdja se kao diplomata u OUN, zalagao za grcko komunisticko pravo na samoopredeljenje. Oskar Davico i Mihailo Lalic su o narodnoj borbi grckih komunista pisali reportaze i scenario za film. Bio je to pravi politicki marketing za komunisticku Grcku u Jugoslaviji. Atina se cak bojala da ce Jugoslavija da mobilise Makedonce i da ih prebaci generalu Markosu u Grcku. Sanitetsku, vojnu i obavestajnu pomoc generalu Markosu, tajno preko makedonskih planina dostavljali su ljudi iz tajne policije Srbije: dr Velimir � Braca Majstorovic, hirurg i nacelnik bolnice za grcke ranjenike u Katlanovu, potpukovnik Slobodan Krstic � Uca, kao i Jovo Kapicic, dvadesetcetvorogodisnji major Jovan Popovic, instruktor artiljerijskog naoruzanja iz Jugoslovenske Armije, specijalni Titov spijun Ivan Karaivanov, agent NKVD i instruktor Kominterne. Saradnici generala Markosa bili su i Djuza Radovic, Obrad Trninic, Milo Vrbica, Velimir Docnic, Svetislav Stojanovic, Petar Lucic. Oni su grckim partizanima samo u prvoj godini gradjanskog rata doturili 3.134 protivpesadijskih mina, 6.550 protivtenkovskih mina, 9.177 kilograma eksploziva, mitraljeze MG-15. Jovo Popovic i Petar Lucic su obucili stotinu Grka da rukuju ovim oruzjem. Slobodan Krstic � Uca imao je zadatak da generala Markosa ilegalno dovodi u Beograd na konsultacije i vraca natrag u Grcku. Pomoc je slata pod parolom �Sve za front, sve za pobedu�! General Markos, medjutim, nije pobedio. Porazen je od englesko-grcke koalicije i moskovske klike, koja je 1948. zbog Rezolucije IB prestala da mu daje politicku podrsku. General Markos Vafijadis emigrirao je u SSSR pod imenom Mark Ivanovic, a Tito je dugo godina zbog ovakvog mesanja u unutrasnje stvari Grcke, imao diplomatskih problema, i sa Atinom, ali i sa Londonom."

stvarno be brate ama nemase problem so 100000 makedonci koi gi isprati na stremski front pazi od niv ne se vratija ni 5000 lugea vojnata skoro i da bese zavrsena ednostavno toa bese nacin i modus kako da zaginat site onie koi go krenale glasot ednas da ne go krenat pak a pritoa da se borat za slobodata na 'TATKOVINATA'

Незнам колку е точно но кога почнал таканаречениот Февруарски поход тогаш македонските партизани стигнале се до Лерин и Фуштани ,и кога се појавила желбата да тргнат накај Тесалоника партизаните добиле наредба од врвот да тргнат на север,и така се вратиле назад се до Куманово

Незнам колку е точно но кога почнал таканаречениот Февруарски поход тогаш македонските партизани стигнале се до Лерин и Фуштани ,и кога се појавила желбата да тргнат накај Тесалоника партизаните добиле наредба од врвот да тргнат на север,и така се вратиле назад се до Куманово

Не знам дали баш во Февруарскиот поход, ама една зима македонските партизани ја поминале на Кајмакчалан или некое слично име имаше, не ми текнува сега, а тоа е во Грција. Во секој случај, македонските партизани доста често влегувале-излегувале од Беломорието!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom