Персиска митологија и симболите на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Славјански
  • Време на започнување Време на започнување

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Anahita[FONT=&quot]
Goddess of Water. Also known as Ahurani (She who belongs to Ahura) or Anahita (Nahid in modern Persian). Anahita (meaning unstained, clean and innocent) is Goddess of water, fertility, greens and plants. According to some Ancient scriptures, roots of Anahita The great ancient Persian water goddess goes back to Pre Vedai Era. Anahita was an ancient Persian deity. Her following were strongest in Western Iran. She is the deification of the planet Venus. She is named the eternal virgin (however she had many sexual encounters), goddess of war, love, and fertility. In Modern Persian Nahid (Anahita) is the name of the planet Venus. Anahita is from the body of Venus. According to Persian Mythology, Anahita is the Immaculate Virgin Mother of Mitra. Christians basically borrowed their Holy Scriptures from Ancient Persian Mythology. Christians named "Anahita" as their Virgin Mary and they named "Mitra" as their Jesus Christ! The bases for the Christian Doctrine and writings in many versions of Bible, written by Christian Scholars and Saints has been practically borrowed (Stolen) material from Persian Mythology and Mithraism! The Anahita Temple at Kangavar in western Iran (Kermanshah) is the most important of The Anahita Temples.

[/FONT][FONT=&quot]
anahita.jpg

Mitra.jpg

[/FONT]Artaxerxes II, Shahanshah of Iran (left) is paying his respect to Anahita standing on Aryan Lion's back with Mitra (The Sun) behind her (404 BC - 359 BC).

anahita2.jpg

[FONT=&quot]Anahita and Mitra Banner

Дали некој може да ми ја објасни оваа поврзаност ?

[/FONT]

А јас читав (на википедиа) дека Персијанците влијаеле врз Словените.....

А јас читав (на википедиа) дека Персијанците влијаеле врз Словените.....

Кога читаш википедија, читај ја преку огледало...Македонците влијаеле на Персијците. Не словените, ами Македонците.

Затоа што „Словени“ е протуркан назив за она што треба да се вика МАКЕДОНИДИ.

Предлог: НЕ ЧИТАЈТЕ ВИКИПЕДИА.
Користете го како првичен извор на информација, но се што ќе го прочитате треба да проверите дали е точно од други извори. Многупати се случува некоја информација да е делумно точна а да е испревртена во туѓа корист.

Тоа што си читал на википидиа е теза поставена од Хрватите, бидејки делумно хрватите се сметаат како „браќа“ со ирците (гледајте ЈуТубе). Не викам дека ова не е точно но сепак треба да се гледа кон тоа со резерва.

Размена на влијанија не треба да ни е толку чудна, бидејки ако се занемарат Гејските извори, ќе дознаеме дека на овој свет имало и други важни народи, со свои лични проблеми и меѓуетнички размени. Црно-Белиот свет на Гејските историчари е премногу совршен да е реален...

Прашање: Персијците се поклонувале на Митра но во кој век? Дали околу дадената дата или и пред тоа?

Малку Повеќе

Да нема забуни...
1. Жената на сликата се вика АНАХИТА.
2. Лавот е класифициран како АРИЈАНСКИ ЛАВ.
3. Сонцето во позадината е симбол на МИТРА.

-----

Еве Британика што зборува за МИТРА (Митрас-се знае по кој).

МИТРАИЗАМ Британика го опишува како...

-----

Википедија дава објаснување:

Ведич Митра и Анахита Митра се всушност две божества кои потекнуваат од еден корен т.е. божеството Митра.

П.И. се објаснува како поим што означува Заклетва, Договор, Ветување, а во модерниот санскрит „митра“ е збор кој се употребува за другар.

Митра(Ведич/к)

Митра (Санскрит Митра) е важно божество од Индиската култура, заедно со Зороастриската Мит(th)ра, изведена од слично Прото-Индо-Иранско божество „МИТРА“, божица на заклетвата.

Митра исто така е опишана како:
Ѕвезда Деница, Заклетвата, Верност, Пријателство.

-------

Грчка и Римска Митра

Според Википедиа митра е поврзана со богот ХЕЛИОС!!! (хехе ева како се поврзуваат работите со темата што тука ја има за Хелиос). Токму овој бог е означен со истото НАШЕ СОНЦЕ.

==============

Според горенаведените работи сега само треба по интернет и книги да побараме и да дојдеме до вистината. Овие извори треба да ни се само како правец и не треба да се користат се додека не биде истото или спротивно потврдено од други „повалидни“ извори.

П.С. интересно е тоа што на Википедија го пишува за 'рта т.е. ‘рти. (повторувам ова треба да се провери од други извори).

Ајт аирлија. :vozbud:

Поздрав од Рим

MithraRelief.jpg

Двоен Митричен релјев. Рим, втор до трет век н.е. (моментално се наоѓа во Лувр, Парис)

Лево(напред): Митрас го убива бикот, од лево го гледа богот на СОНЦЕТО а од лево богот на месечината.
Десно(назад): Митрас се „гости“ со богот на СОНЦЕТО.

Fresque_Mithra_Doura_Europos.jpg

Интересно е да се наведе дека во скоро секое прикажување на овој чин Заедно со бикот кој што е на колење(некогаш именуван како Еуропос), се присутни шкорпија, змија и куче.

522px-BritishMuseumMithras.jpg

Друго интересно е тоа што на сите слики горе капата што ја носи „Митра“ е слична на овој шлем:

347main.jpg

Македонскиот шлем на Македонската фаланга.

ОВОЈ Култ бил доста популарен во Рим, при што...
ProbusCoin.jpg

Круната и Хелиос... (монета од Побус)

Disc_Sol_BM_GR1899.12-1.2.jpg

Сол Инвиктус, Трет век

СОЛ ИНВИКТУС ПОВТОРНО

ChristAsSol.jpg

Од подрумот на басиликата Св. Петар во Рим.
Википедија пишува дека ова можеби е мотив кој го Опишува Господ Исус Христос но добро ние знаеме од Македонските икони дека овој мозаик го представува Св. Илија (ака Хелиос).

Извор: Википедија (т.е. треба да се провери :pos2:)

Значи култот го има нашироко и поминува низ (можеби е бил веќе присутен) во Македонија. Пресудете сами и молам ако може некој да најде некој подобар извор од википедија.
Континуитетот е виден Санскрит, Персија, Македонија, Рим па и до некој степен денес.

Всушност оваа тема и темата за Хелиос се идентични, само оваа е тема посветена на раната историја на „Хелиос“.

Па нели и Александар Македонски колел бик, токму како што е прикажано на сликите пред секоја своја значајна битка?

Па нели и Александар Македонски колел бик, токму како што е прикажано на сликите пред секоја своја значајна битка?
Секогаш се одбирал најголемиот и најсилниот бик, а Александар го колел сам. За да може да се нагозбат војсководците, и да се напијат за да го побијат стравот од битката која им престојувала.

Во персиските суфи е забележано дека Александар, своите на војници им вбризгувал адреналин(не вака буквално, ама со ова значење).

Адреналинот се состоел од вино, месо и ЕЗГИЈА. Зурли и тапани!

Секогаш се одбирал најголемиот и најсилниот бик, а Александар го колел сам. За да може да се нагозбат војсководците, и да се напијат за да го побијат стравот од битката која им престојувала.

Во персиските суфи е забележано дека Александар, своите на војници им вбризгувал адреналин(не вака буквално, ама со ова значење).

Адреналинот се состоел од вино, месо и ЕЗГИЈА. Зурли и тапани!

Брат уште тогаш знаеле за РЕД БУЛ и ТРАНС... (исто е што) :smir:

Славјаните денеска својот корен го бараат кај Венетите и Пелазгите.
Пола и повеќе од Европа е со славјанско(венетско и пелазгиско) староседелско население.
Македонците се од истото племе.
Пред нив на Балканот добро знаеме дека беа Пелазгите, тие ја формираа и Атина и затоа секогаш Македонците на нив гледаа со симпатии.
Но Пелазгите направија една грешка, се помешаа со проклетото племе Кселени и се измелезија и станаа превртливи.

Кај што си се и сега...нијансите си се јасни...меѓу границите на овие раси има и мешање што е и нормално...

А одредена поголема група на луѓе кога се изолираат меѓу себе, бидејќи не доаѓа до мешање на ДНК поради изолираноста и континуираното котење помеѓу себе, доаѓа до физичка мутација која видно се забележува и денес кај народите кои не се мешаат со други народи од својот сој Македониди...како што се Британците, Евреите...и најблиску до нас, Гегите.

Капата на фалангата е Бригиска капа, која ја носеле Македонците.

Инаку оваа капа ја има на многу грбови на држави и на грбот на Американскиот сенат. Ја поврзуваат и со некои масонски знаци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom