Како да пробијам bios password

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Веб-сајт
www.nepokor.org
Vaka imam problem so laptopot imam shifra vo windows nt, odnosno ima administratorska shifra koja ne vi dozvoluva nishto da pravite pod windows pa probav da reinstaliram windows odnosno da stavam vtor operativen sistem mghutoa nemoze nikako da se instalira win posto vo bios e smenet boot orderot a biosot e isto taka shifriran taka ne prifakha ni sartup disk ni bootabilno cd pa ako nekoj ima bilo kakva idea da se promeni boot orderot ili da se hackne biosot neka pishe.

Вака кога сум се заебувал порано, само ја вадев батеријата од матичната (тркалезна една), чекав 10 минути, ја враќав назад, чекав уште 10 (за секој случај) и после само уклучувам компјутер. Глеј само да ти е исклучен од струја компјутерот пред да ја вадиш батеријата... :wink:

P.Overdrive напиша:
Вака кога сум се заебувал порано, само ја вадев батеријата од матичната (тркалезна една), чекав 10 минути, ја враќав назад, чекав уште 10 (за секој случај) и после само уклучувам компјутер. Глеј само да ти е исклучен од струја компјутерот пред да ја вадиш батеријата... :wink:

da ama na net chitav deka na laptopovite ne e kako kaj obichnite posto staile chip za biosot pa edinstven nachin taka da go probiesh biosot e da go smenish chipot a kao ako si ja vadel baterijata mozhe da ne ti startuva sistemot

Ако е од постарите компјутери знам дека има РАМ батерија : истата се вади и се става повторно и пасвордот сам по себе се губи... :raz:

Врска неам дали е исто со лап-топовите...

ima i drug nacin za da se trgne password od bios, imam software za toa ako mu treba nekomu nema mi pise na e-mail:mmirevski@aol.com
mnogu lesno e so nego samo stavas sistemska disketa bez razlika win89ME ili XP i pod DOS ja povikuvas programata, restartiras i nema pass na BIOS
:).

А ако лап топот е понов и нема дискетна единица? Ко шо немаат од 2002 навака?

e togas mozes i od CD bratka, samo si pravis na cd-rw boot cd za dos i kopiras programkata i si spremez za bilo kakov PC ;)

Без паника, иако е лаптоп. Обично некаде на долната површина на лаптопот има едно дупче пристапно само со игла или со мина од пенкало, тоа прави краток спој и го ресетира целиот биос. Не треба да вадиш ни батерии ни ништо. Само убаво прегледај ја долната страна и ќе го најдеш дупчето, обично се потскриени и потешко пристапни.

Само внимавај, тоа го ресетира биосот - сите сетинзи се враќаат на default, па ако имаш некој специфичен сетинг кој не го знаеш, ќе треба да си играш малку.

Orion2 напиша:
ima i drug nacin za da se trgne password od bios, imam software za toa ako mu treba nekomu nema mi pise na e-mail:mmirevski@aol.com
mnogu lesno e so nego samo stavas sistemska disketa bez razlika win89ME ili XP i pod DOS ja povikuvas programata, restartiras i nema pass na BIOS
:).
bojan81 напиша:
biosot e isto taka shifriran taka ne prifakha ni sartup disk ni bootabilno cd pa ako nekoj ima bilo kakva idea da se promeni boot orderot ili da se hackne biosot neka pishe.

Сепак не може ти како што предлагаш да го избрише со софтвер.

Toa ne go vidov za BOOT devices deka se iskluceni. Vaka sega edno prasanje dali ti e vo red windowsot, dali startuva ?? Ako startuva vo autoexec.bat napisi ja destinacijata na programata i koga ke go pokrenuva windowsot avtomatski ke ja startuva programaat i go brise passot na biosot prio startuvanjeto ke ti restartira windows-ot naredniot pat (so znaci deka dodeka ne go trgnes fajlot ke restartira postojano).predlog fajlot kopiraj go vo C:\. vo Autoexec.bat ke pises preku notepad c:\ime fajl.exe

пробај и вака
кога ке ти го побара Bios passwordot стисни "Ctrl+Shift+F8" два пати и "backspace" па "enter"
:helou:

касниш малце друже, види кога е пишан првиот пост 13-11-05, 17:45, пред 3год,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom