Мегаструктури

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Мхм.
Точно, ќе постираме веќе видени нешта, од Дискавери... а воедно и ќе надополнуваме со нешто наше, нешто што ние сме го виделе, сретнале на интернет. Значи, сакам слики... и потрудете се да има баааарем, краток опис. На МАКЕДОНСКИ, бидејќи на сите теми гледам се пАстираат англиски статии, вики-текстови.

Ајмо дечаци.

Тhe Мaeslant barrier

Верувам сите сте свесни за проблемите со кои се соочува Холандија, поради нејзината надморска височина. Следново ремек дело е еден од заштитните механизми на оваа земја во битката со водата. За разлика од другите брани, оваа бариера мораше да биде подвижна... за да има проток на водниот сообраќај. Ова ја прави специфична, бидејќи со нејзиното комплетирање браната влезе во Гинис, како најголемата подвижна структура на Земјата. Секоја од арките тежи двапати повеќе од Ајфеловата Кула, значи замислете која сила е потребна за да се придвижат. ''Рацете'' на Маесланкерин се долги по 210 метри, а високи 22 метри, придвижувани се од специјален механизам направен во фабриката на Шкода. Спојката, која е во форма на топка има дијаметар од 10 метри и тежи 680 тони но, сепак му овозможува лесно и глатко движење на овие метални грдосии низ водата.

Отвори се Сезаме.
63490016_5d9b86d6e6.jpg

Затвори се Сезаме.

2239_l.jpg

Пак сам ќе си праам муабет а?
Јебига. Поставувам нов курс, југо-исток. Ставам во прва брзина, појачувам... втора. Врзете си ги појасите. Полетуваме.

Мillau Viaduct

Вовед

Хм, сликата вреди 1000 зборови?
Не секоја... видете ја сликава и останете рамнодушни.
millau_viaduct_norman_foster.jpg

Фотошоп?
Веќе видено?
Не сте импресионирани?
*момент*

mv_1.jpg

Опет не?

millau-viaduct.jpg

Сега?

Чудово се наоѓа во јужна Франција. Го чекам Мацедалиен со слика од местото на злосторот, којзнае какво е чувството да си на ова.
Официјално, вијадуктов е највисокиот *мост со кабел* (лошо звучи, али ај не ми текнува подобро име во моментов) во светот. Колку е висок? Епа слободно можи да ја сместиме Ајфеловата кула и повеќето од облакодерите во Њујорк под него. 343 метри да бидам попрецизен. Има автопат со четири ленти, широк 32 метри. Долг е скоро два и пол километри. Беше отворен за сообраќај во 2004 и претставува дел од коридорот А75-А71. Во моментов, чудесијата држи три светски рекорди. Алал вера.

Оревуа.

Јове секоја чест. Особено со мостчево ауу браво:)

Хех не си сам таман спремав пост :)

Ви го презентирам мостот изграден покрај крајбрежјето на Хангзоу во Кина, пуштен во употреба на 1 мај 2008 (пред некој ден) мосотот е најголемиот транс-океански мост во светот до сега, долг е 36км со 6 ленти за сообраќај во двата правци. Изградбата чинела 11,8 билиони јени од кои 35% донирани од приватни компании, а 59% од Кинеската централна и национална банка. Мостот се протега од Цикси во Нингбо (град во централната Желанг провинција) до Џиаксинг (град во северната Желанг провинција)... уживајте.

xinsrc_16206042608431402760911.jpg

xinsrc_17206042608433281556114.jpg

800px-Hangzhou_Bay_Bridge_ABA_1360_AK1.jpg

bridge1.jpg

xinsrc_5320604260822093145455.jpg

img.206642_t.jpg

планираните платформи за уживање во океанот + паркинзи + ресторани и слично:
390FA034DAA5F241A0F17834330EE0BE.jpg

drugar i jas sum meraklija na vakvi cuda i mega izgradbi
neznam da najdam ama gi imam gledano site emisii na diskaveri
imas za palmata vo dubai svetot ostrovite vo dubai mostot si go stavil ima vo las vegas kazino kako venecija najvisokata zgrada vo dubai
panamskiot kanal branata vo kolorado ima brana na nil
eeee ima eden tovar raboti neznam kolku se ako najdam nesto ke ti pratam tuka se

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom