По неколку зборови за нас Македонците патриоти,луѓе што си го сакаме својот идентитет

• Креатор на темата Креатор на темата Станоја
  • Време на започнување Време на започнување

Станоја

The Patriot
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.322
Поени од реакции
29
Еве да почнеме од мене

Дедо ми уште како мал ми кажуваше многу работи за Македонија,за војводите за некои незнајни јунаци и сл.и може да се каже дека тој ми го всади овај патриотизам.
Јас сум пораснат во средина т.е. место каде се негува патриотизмот тоа е селото Козица родното место на легендарниот војвода Јордан Пиперката.

2 Август 1973 година на споменикот од Јордан Пиперката во с.Козица е ставено албанско знаме и дошол албанец да одржи говор како балистите помагале во ослободувањето на Македонија(а убаво се знае за нив кои биле и што му правеле на Македонскиот народ во западна Македонија).
Но ова не им се допаднало на жителите од ова село и татко ми со неколку свои другари одлучиле да го извадат знамето албанско од споменикот и да го избркаат говорникот.Кога пошле кај споменикот другарите на татко ми се откажале кога виделе дека има многу полиција,потоа татко им рекол со вас или без вас јас ќе го сторам тоа пошол до споменикот го извадил знамето и го искинал со нож и на крај го фаќа полицијата го претепуваат до смрт и го носат право во затвор.На суд го осудуваат 6 месеци затвор.
Оваа случка може ја потврди секој жител од с.Козица.

И уште нешто за селото Козица, во ова село редовно секоја година се прославува 2ри Август и се одржува традиционален турнир во голем фудбал во чест на војводата Јордан Пиперката и неговите комити кои го дале својот живот за оваа наша ТАТКОВИНА МАКЕДОНИЈА.

Ilinden :)

I vo Mariovo e Naroden praznik :)

I tamu polno ajduti i vojvodi :P

fala bogu, bez Albanci, dosol eden, ama go izbrkale na vreme. Neka se pokazat prvo ko brakja i komsii, posle ke gi primime :pos:

inace temava neznam dali e bas za tuka... ama neka resava moderatorot.

pozdrav

epa vaka sega.dedo mi,mi kazuvase za negovito dedo mene pra pra dedo mi deka bil komita.Toj se borel vo skopskiot region a ucestvuval i vo ilindenskoto vostanie.Imai 106 godini,go vikale Stojan Piperkata preku rid,on imal knigi negovi koga bil komita i tie knigi toj ne mu gi dal na dedo mi tuku na negoviot brat,koj podocna za alhohol gi prodal knigite revolverite puskite i site tei se vo komsii.Jas i brat mi koga ke sobereme pari ke otideme i ke mu kupime.

epa vaka sega.dedo mi,mi kazuvase za negovito dedo mene pra pra dedo mi deka bil komita.Toj se borel vo skopskiot region a ucestvuval i vo ilindenskoto vostanie.Imai 106 godini,go vikale Stojan Piperkata preku rid,on imal knigi negovi koga bil komita i tie knigi toj ne mu gi dal na dedo mi tuku na negoviot brat,koj podocna za alhohol ki prodal knikite revolverite puskite i site tei se vo komsii.Jas i prat mi koga ke sobereme pari ke otideme i ke mu kupime.
Кажи ми колку пари ти требат за тие работи т.е.пиши ми на MSN

НИШТО ЧОВЕЧКО НЕ МИ Е ТУЃО.

НИШТО ЧОВЕЧКО НЕ МИ Е ТУЃО!

НИШТО ЧОВЕЧКО НЕ МИ Е ТУЃО ?

Pozdrav do Stanoja :)
nema sto da se zboruva za nasata istorija koga se e poznato i se znae mozda sme pominale niz mnogu maki i nepravdi od strana na site no sepak sme go zadrzale naseto IME МАКЕДОНИЈА od samo ime koe e spomnuvano i vo biblijata pa se do den denesen uste go imame :)

Да кажам две думи и јас:
Пра-прадедо убиен од Грците некаде кај Лерин 186и некоја. Гробот не му знаеме.
Брат на прадедо ми бил поп во Струмица, убиен од платеници на Егзархијата, 1918 (или 1919), гробот не му знаеме.
Братучед на татко ми, убиен 1951, пак за Македонија. Еден од Петте струмички студенти.

Како што тргнале сите така и јас,
прадедо ми е убиен од Бугарите, поточно расецкан на парчиња пред очите на баба ми!!
Во однос на потеклото не кажувам детали само ќе напоменам дека имам жичка од еден од најбитните македонци на 20 век!!!

Како што тргнале сите така и јас,
прадедо ми е убиен од Бугарите, поточно расецкан на парчиња пред очите на баба ми!!
Во однос на потеклото не кажувам детали само ќе напоменам дека имам жичка од еден од најбитните македонци на 20 век!!!
Кој е тој ? :|

Пра-пра дедо ми се викал Србин (инаку чист Македонец,ама ете кумот не му се погодил)...

Еднаш, одејќи со стоката на пазар, го пресретнале српски четници. Го прашале како се викаш? И овој му рекол Србин. На тоа србите одговориле “Па сви смо ми Срби, али како се зовеш“... И овој пак им рекол Србин... И така по препирање, еден од војниците ја извадил пушката и го убил дедо ми, зошто мислеле дека си игра мајтап, а тој стварно се викал Србин.

Ех куме куме куме златен, во случајов од демонот пратен... После србите ни биле браќа... е ајде де...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom