Божин Павловски - оригинали или преписи

• Креатор на темата Креатор на темата petite cherie
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Treba da pishuvam neshto za Bozin Pavlovski kako eden od najpoznatite pisateli na makedonskata imigracija.Od lugje slusham deka postoele nekoi aferi i napadi na negovoto delo deka bile prepishani romanite i sl.
Moze li nekoj da mi kaze neshto povekje?

Мене ова не ми е познато дека воопшто има афери. Ај ти нешто повеќе кажи ни, од каде аферите, кај си слушнал/а... било што...

ova e interesno......
imeno ne sum se zainteresiral za covekov dali pravi prepisi ili originali se dodeka edna moja bliska prijatelka ne se zezna sorabotuvajki so nego.
za sto stanuva zbor.....
devojkava doaga na idea za roman.....inspiriran od nejzini slucki vo zivotot.
se slucuva nekoj cuden splet na okolnosti i ona prifaka da go pisuva deloto pod strucen nadzor na golemiot nas pisatel.
zavrsuva so pisuvanje na deloto i op romanot vo prodazba bez nejzino znaenje i zamisli koj potpisan kako avtor....the one and only Pavlovski.
togas se rasprasav naokolu i eden kup luge mi go potvrdija kako plagijator i prepisuvac.....

Pa da i jas neshto taka nacuv.Mi se cini deka stanuva zbor za "Patuvanje so ljubenata" ako ne se lazam.Slushnav deka dobil i mnogu kritiki (pishani) od Atanas Vangelov so dokazi za plagijati.

Pa da i jas neshto taka nacuv.Mi se cini deka stanuva zbor za "Patuvanje so ljubenata" ako ne se lazam.Slushnav deka dobil i mnogu kritiki (pishani) od Atanas Vangelov so dokazi za plagijati.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Професорот Атанас Вангелов објави трета книга во која го обвинува Божин Павловски дека е плагијатор и псевдораскажувач. Насловот на книгата, која ја издаде "Култура" е "Маките на Моцарт од Жван", а претходните книги се именувани како "Преписите на Божин Павловски" од 1992 година и "Морфологија на бо(л)шевизмот" од 1998 година.
Да ја напише и издаде книгата професорот Вангелов го поттикнал романот на Павловски "Убавицата и Мародерот" од минатата година, кој доби и Рациново признание. Тезите на Атанас Вангелов во неговата најнова студија се исти како во претходните негови книги за "досието Б. Павловски": прво, дека Павловски е плагијатор, второ, дека Павловски од социјалистички, се претворил во националполитички калкулант, играјќи на картата патриотизам за да си ја спаси книжевната слава, и трето, дека македонската книжевна критика и македонските институции, пред се МАНУ, молчат околу изнесените факти за плагијаторство.
Професорот Вангелов се препознал во романот на Павловски "Убавицата и Мародерот" во ликот на Салиери. Салиери е љубоморниот клеветник на големиот Моцарт, па оттаму и насловот на книгата на Вангелов е "Маките на Моцарт од Жван", бидејќи потеклото на Павловски е од селото Жван.
"Се што препиша, потпиша и публикува Божин Павловски многу лесно се подведува под заеднички именител - псевдолитература. Веќе одамна се знае дека Павловски за некои свои книги користел ракописи на други луѓе, кои му ги давале нему во својство на директор на некогашното книгоиздателство 'Мисла'. Тој со молк ги потврди сите докази. Молкот се уште трае", пишува Вангелов, и потоа ги наведува оштетените писатели.
Поговор кон книгата на Вангелов има Венко Андоновски кој, исто така, се препознал во "Убавицата и Мародерот" како Марко, ликот на асистент на Универзитетот со сомнителен морал. Во поговорот тој пишува: "Кога излезе во 2006 година, имаше фалби дека 'Убавицата и Мародерот' ќе стане национален бестселер и ќе биде преведен на четириесетина светски јазици. Тоа не се случи", и потоа продолжува: "Тоа е оној афект кој нему му е својствен откако го знам: омраза кон светот. Среќа што светот нема грло, да имаше, неговите дланки одамна ќе беа врз него"
[/FONT]

ova e interesno......
imeno ne sum se zainteresiral za covekov dali pravi prepisi ili originali se dodeka edna moja bliska prijatelka ne se zezna sorabotuvajki so nego.
za sto stanuva zbor.....
devojkava doaga na idea za roman.....inspiriran od nejzini slucki vo zivotot.
se slucuva nekoj cuden splet na okolnosti i ona prifaka da go pisuva deloto pod strucen nadzor na golemiot nas pisatel.
zavrsuva so pisuvanje na deloto i op romanot vo prodazba bez nejzino znaenje i zamisli koj potpisan kako avtor....the one and only Pavlovski.
togas se rasprasav naokolu i eden kup luge mi go potvrdija kako plagijator i prepisuvac.....

Дваесетипетгодишната Маја Серафимовска неодамна го обвини академик Божин Пав-ловски за оспорување на нејзиното учество во пишувањето на романот "Патување со љубената", за кој академик Павловски во Солун пред две години доби Балканска книжевна награда. Апсолвентката на Филолошкиот факултет, од Катедрата за компаративна книжевност му бара коавторство на писателот Божин Павловски, за неговиот автобиографски роман.
Правта околу овој роман се крена кон крајот на минатиот месец кога Маја со својот адвокат Владимир Николиќ свикаа прес-конференција на која најавија дека Божин Павловски ќе биде тужен по две основи - за оспорување на авторство и за учество, и за надомест на штета.
ОБВИНУВАЊЕ
Според Маја Серафимовска, таа на овој роман, инаку издаден пред три години, кој имаше тираж од неколку илјади примероци, учествувала како што рече според нејзина проценка, со околу 60 отсто во неговото формирање и заради тоа очекувала дека за тоа ќе добие соодветна награда. Прво, евентуално, да се најде некаде на кориците на романот како соработник, а второ да добие некаков хонорар, за што вели дека не добила ништо.
Пред да се отпечати романот, Павловски ми го даде ракописот со цел, ако сакам, да дадам некои сугестии. Во тој момент бев почестена од тоа дека еден Божин Павловски, еден академик за кој во средно училиште учевме многу, воопшто ми нуди вакво нешто, вели Маја Серафимовска. Добив материјал од Павловски кој требаше комплетно да се трансформира, почнувајќи од трансформација на главниот лик во делото, па интервенции на секое поле. Направив огромна реорганизација на делото и ми беше ветено дека се она што ќе го работам ќе биде ценето онака како што заслужува. Јас се надевав на тоа, затоа што сум апсолутно коавтор на делото. Работев неколку месеци на обликување на романот и тврдам дека мојот придонес за конечната верзија е најмалку 60 отсто. Јас придонесов да биде делото она што денес е. Меѓутоа, Павловски ме оштети интелектуално, духовно и финансиски и затоа целата работа ќе се заврши на суд. Не го обвинувам за плагијат, не велам дека тој материјалот го земал од мене, туку тие ракописи се негови, а подоцна јас комплетно ги изменив.
ДОГОВОР
Серафимовска признава дека со авторот Павловски немала никаков писмен договор и се било договарено усно, бидејќи таа во принцип била почестена што ќе соработува со Павловски, а од него очекувала дека ќе се однесува адекватно на неговото име и реноме.
На прашањето зошто чекала цели три години ова да го обелодени, таа немаше конкретен одговор. Единствено кажа дека во меѓувреме имала други поважни работи, а и тоа дека академик Павловски ја одбегнувал. Дури сега сфатила што & се случило, односно не била свесна за тоа колку е сериозно тоа што & се случува, поточно дека е измамена.
Пред извесно време од директорот на издавачката куќа која го издаде овој роман, АЕА - Мисла, Антонио Павловски, син на академик Божин Павловски, побарала надомест од 6.000 евра за коавторство, но откако била одбиена, решила да ги даде на суд.
Очекував моето име да стои некаде на книгата и како учесничка во неговото создавање да добијам соодветен паричен надомест, објаснува Маја Серафимовска. Врз основа на доказите што ќе ги поднесам, оставам судската процедура да утврди колкаво е моето учество.

Кул :) И така никогаш не ми се допаѓал. Го читав еднаш преку “Вест Ауст“ и беше... досадно. Можеби треба да се обидам пак а? Или не. Ај не.

Инаку, како низ магла (јас и мојата способност за паметење), се сеќавам за случајот на Маја Серафимовска. Што се случи со тоа... муабетот е од 2003?! :toe:

:oftopic:
@ DimceY: Кога цитираш од некаде или некого, мислам дека треба да го кажеш, односно наведеш изворот. Ем ај рајт?

„Вест Ауст“, „Дува“, „Миладин од Кина“, и „Црвениот хипокрит“ ги имам дома и прочитани ми се, не ми се допаднаа воопшто, а не знам зошто Божин беше меѓу најомилените на поранешната моја професорка по македонски во основно, тогаш ми кажа дека тешко се доаѓало до неговите дела (баш конкретно тие што ги набројав) и дури се натпреварувале колегите кој прв ќе ја земе да ја прочита.
Да не се и тие плагијати? :)

Dimcey, fala mnogu za odgovorot.Go iskontaktirav Pavlovski za nekoi konkretni informacii(nishto posebno da mi nabroi nekolku negovi dela vo odnos na edna konkretna tema); ama dobiv odgovor deka raboti na nekoj nov roman i deka toa bara 100% posvetenost od strana na avtorot.???!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom