Кованици

• Креатор на темата Креатор на темата F84EVER
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Epa luge, ovde moze da ja pokazete vasata jazicna fantazija na delo i remekdelo! Znaci, dobro poznato e deka makedonskiot jazik e eden od pobogatite (ako ne i najbogatite) jazici vo prefiksacijata.
Na primer:
iznaisrasprerazprocita
iznaisrasprevrte

pa prodolzete natamu!

(P.S: i drugi neeobicni zborovi i kovanici od drugi zborovi, ne samo glagoli se dobredojdeni!)

Едно време академик Блаже Конески имаше ваков обид - безуспешен. Или кованициве не се јака страна на македонскиот народ, или пак не `не исфорсирале доволно :)

Кованиците би требале да претставуваат некој нов поим, за чие опишување претходно биле потребни два или повеќе зборови.

Se iznaprepivme kafe i se iznaprikazavme kako se iznaraspravav so isporasipaniot. Alapacki, a ? Hehe. Kaj ti tekna za temava! Super e!

Едно време академик Блаже Конески имаше ваков обид - безуспешен. Или кованициве не се јака страна на македонскиот народ, или пак не `не исфорсирале доволно :)

Кованиците би требале да претставуваат некој нов поим, за чие опишување претходно биле потребни два или повеќе зборови.
.
.. nov poim ili preosmisluvanje na stariot poim, koj se sostoi vo korenot na zborot. Sto e slucaj so prefigiranjeto na glagolite.
Na Blaze obidot ne mi e poznat, iako tesko mi e da poveruvam deka e bezuspesen? A da go navedese...:uvo: jaka strana ni se, veruvaj... e toa za "forsiranjeto" moze da se prai muabet

„Деца, за наредниот час да си испоизнаучите да не ви испоизнаредам единички.“ - oмилена реченица на една од моите професорки. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom