Митологија

• Креатор на темата Креатор на темата MetalOne
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јануари 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Веб-сајт
www.metalone.4t.com
Е така сеа ,пошо сакам да знам нешо од митологија а и ме интересираат митовите ,секој кој шо знае некој мит слободно нека пише ,барем ке научам некој нов мит,а и ке тепам време раскажувајки го на другарите.

eve ja obozavam mitologii, posebno grckata i ce ti kazam edna za pocetok :)

sledniov mit e okolu sozdavanjeto na gradot Atina. nastanala karanica pomegu bogot posejdon i bozicata atina za toa pod cija zastita ce bide staven segasniot grad atina. I za da go resat ovoj spor, se dogovorile i dvajcata po nesto da mu podarat na toj grad i onoj sto ce go dade povrednoto za gradot, a bogovite ce presudat sto e povredno, toj ce go zeme gradot pod zastita.
I taka POsejdo udril so svojot trozabec po karpite na Akropol i pocnala da tece voda. Potoa Atina udrila so nogata na zemjata, i na mestoto kade sto udrila izrasnalo maslinovo drvo- prvo vo svetot, blagoslovena bilka koja otogas pretstavuva simbol na mirot. Bogovite presudile vo polza na Atina i taka Atina go dobila imeto na bozicata Atina i gradot e staven pod nejzina zastita :)

Еве еден доста интересен мит...барем за мене

Станува збор за Лилит која што се среќава во повеќе митологии од сумерска, вавилонска, асирска, персиска, еврејска, па се до арапска. Таа најчесто е зол ноќен дух кој владее со мажите и жените предизвикувајќи им еротски сништа.
Според кабалата таа е создадена пред Ева, односно е првата жена на Адам, која не е создадена од ребро туку исто како и Адам од земја. Побегнала од рајот поради нерамноправноста со Адам ( затоа често се среќава како симбол на некои феминистички движења), а потоа била најдена од три ангели, но полна со развратни духови. Љубоморна на Ева таа се нафрлува често на нивните деца.
Се среќава и во Библијата како зол дух. Најчесто е симбол на темнина, прапочеток, сексуален нагон, разорна и деструктивна сила.
.

Јас ке Ви го раскажам митот за кралот Мидас и неговите магарешки уши

Пан,богот заштитник на стадата и овчарите бил многу грд а поради тоа и многу несрекен.Еднаш седејки крај една река ја видел шумската нимфа Сиринга која била многу убава.Кога тој се осмелил да и се доближи таа се исплашила и обидувајки се да побегне паднала од работ на карпата право во реката.Натажен Пан почнал да го бара нејзиното тело и забележал дека на местото каде што паднала нимфата почнале да никнуваат долѓи шупливи стебла од кои Пан направил дувачки инструмент кој го нарекол сиринга.Тој толку убаво почнал да свири што сите доагале и ги слушале неговите мелодии.Дури се осмелил на Аполон да му каже дека свири поубаво од него.Аполон се насмеал и го натерал Пан се натпреварувааат а за судија го зеле Мидас ,бидејки во тој момент биле блиску до градот со кој тој владеал.Го прашале Мидас дали се разбира од музика а тој од срам дека не се разбира ги излажал. Двајцата богови свиреле многу убаво.Мидас со задоволство ги слушал иако не ја разбирал нивната мелодија.Кога требало да пресуди рекол дека музиката од лирата на Аполон била убава но музиката од сирингата на Пан била поубава.Тогаш Аполон налутен демек Мидас не слушал убаво му ги направил неговите уши магарешки Мидас цело време ги прикривал неговите уши со капа, но косата му пораснала и го викнал берберот да го ошиша и му наредил на никого да не кажува за неговите магарешки уши.Но попусто тој не можел а да не каже на никој,па така ископал една голема дупка се наведнал и шепнал ``кралот има магарешки уши``,и му олеснало на душата мислејки дека тајната ја закопал длабоко во земјата.По неколку месеци на истото место никнале високи трски кои кога дувал ветерот ги свиткувал до земја и шепотеле ``кралот има магарешки уши``.Минувачите минувале и слушале како и што шепотат трските.Од тогаш па наваму лугето честопати го употребуваат изразот``кралот има магарешки уши`` кога сакаат да кажат дека и најголемата и најгрижливо чуваната тајна излегува на видело.

Ова е за тоа како дошло до создавање на годишните времиња :)

Персефона била ќерка единица на божицата Деметра (божица на плодноста, на житните полиња...). Во неа се заљубил Хад (богот на подземјето) и само чекал момент кога да ја украде. Еден ден додека Персефона собирала нарциси на една ливада, се отворила земјата и Хад ја зел во подземниот свет. Деметра кога дознала за исчезнувањето на ќерката веднаш почнала со својата потрага. Ја барала насекаде, низ цела земја, дење и ноќе неуморно, полна со болка и тага за да на крајот дознае дека ќерка и ја украл Хад. Бесна го напуштила Олимп и своите должности.

За тоа време цела земја станала неплодна, необработлива, не носела полодови и луѓето почнале да гладуваат поради тоа.Зевс му наредил на Хад да ја врати Персефона на мајка и зошто Деметра се заканила дека нема да дозвои да израсне ниту еден клас жито. Така Хад се согласил да ја врати Персефона кај мајка и, но пред да ја врати на земјата лукаво и дал да изеде едно зрно од калинка. Тоа едно единствено зрно било доволно да ја врзе Персефона засекогаш за подземниот свет. Така на крај бил направен еден договор, Персефона со мајката да поминува осум месеци на земјата, а останатите четири со мажот во подземјето. Ова било прифатено и од Деметра и така додека ќерката била со мајката на земјата се разеленувало, се раѓале плодови, се живнувало, додека за време на оние четири месеци додека Персефона била со Хад се замирало.

Митот за Сизиф

Сизиф бил син на Еол (богот на ветровите ) и бил најмудар во древните времиња. Еднаш Сизиф му го покажал на речниот бог Азоп вртилиштето на Зевс а овој за возврат му ветил дека ке избие студен извор со вода во градот Коринт кој го основал Сизиф.Поради тоа предавство Зевс решил да го казни Сизиф со тоа што го пратил богот на смртта Танатос да го одведе Сизифа долу во мрачното царство на Хедес.Сизиф успеал да го закове богот на смртта така да никој на земјата не умирал додека не дошол Арес богот на војната да го ослободи.Одкако Танатос се ослободил пак отишол по Сизиф.Но итриот Сизиф знаел дека кога тогаш ке дојдат по него па и наредил на женаси откако ке го одведат да не го погребува неговото тело нити да дава задушница или било какви жртви на боговите.Подземните богови Хадес и Персефона долго време чекале жртва од жена му на Сизиф но попусто .Тогаш итриот Сизиф му рекол на Хадес да го пушти за да отиде кај жена си и ја наговори да почне да принесува жртви за боговите.Хадес го пуштил , а овој нормално почнал пак да пирува и се радува бидејки бил единствениот кој успеал да се врати од царството на умрените.Хадес многу лут и разгневен повторно го пратил Танатос и овој повторно му ја земал душата.Подземните богови токму за ова го осудиле Сизиф така што требало да тркала еден камен од рамницата па се до врвот на еден рид.Кога мислел дека го истуркал на врвот каменот му се лизгал од рацете и повторно се тркалал надоле.Така да тој морал од почеток да го турка нагоре и се така никако неможел да стигне до целта. Затоа по примерот на тој безмислен напор на Сизиф, дури и денеска секој претежок или безмислен труд се вика ``Сизифов камен`` или ``Сизифов труд``

Јас знаам многу митови, поради тоа што тоа го учам. Сега немам многу време, кога ќе најдам некое време ќе ви ги раскажам :). Се надевам дека ќе ви се допаднат :)

Еве до мене имам книга со грки митови, кога ќе имам повеќе време ќе напишам нешто, иако грчката митологија на повеќето од нас им е позната. Јас повеќе би сакал да слушнам за нордиската, може и за египетската..

Книги со стари македонски верувања?

Ima li zbirki so makedonski "sueverija" kako samovili, vrkolaci, senista i sl? Znae li nekoj kako moze da se nabavat vo stranstvo? Trazev preku internet i nisto ne mozam da najdam.

Pomagajte ve molam!!!!

Avuuu, ama odamna bil otvoren postov...

Inace, ja imam gledano po knizari "Narodnata mitologija na Makedoncite" ili "makedonska narodna mitologija" taka nesto bese. Ne mi teknuva avtor. Pozz.
Ima li zbirki so makedonski "sueverija" kako samovili, vrkolaci, senista i sl? Znae li nekoj kako moze da se nabavat vo stranstvo? Trazev preku internet i nisto ne mozam da najdam.

Pomagajte ve molam!!!!

Avuuu, ama odamna bil otvoren postov...

Inace, ja imam gledano po knizari "Narodnata mitologija na Makedoncite" ili "makedonska narodna mitologija" taka nesto bese. Ne mi teknuva avtor. Pozz.

Книжари каде? У Македонија? Ја не сум таму, имаме ли ние некои онлајн книжари што праќаат у странство?

skandinavska / vikivgska mitologija !
ovoj semestar imav takov predmet : mitologija i religija i bese dosta jako , gi "zapoznav" skoro site ...
ama ovaa "gore" ja imav razrabotuvano oddamna i nekako najsilna mi e . od ribolovci , zemjopelci - do najhrabrite "voini" - ako nekoj ima interes neka si ja citene onaka zaradi opsti poznavanja dosta e "ohrabruvacka "
pozZ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom