Корените на најпознатиот диригент

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
За Херберт Фон Карајан сите сме чуле но малкумина знаат дека семејниот пат на фамилијата Карајан започнува токму од Македонија.Фамилијата Карајанов(и) за време на крвавите австро-турски војни пребегала од македонскиот град Кожани во Австрија каде што со векови опстпјувала како грофофска фамилија на таа територија, денешна Саксонија.Така од Карајанов се прекстиле Карајан а потоа со добивањето на заслужна титула за еден гроф била Фон и така фамилијата и предците на Херберт биле од чисто македонско потекло.За тоа и самиот Херберт изјавил дека тој е има само Македонско потекло ниту грчко ниту српско како што тврдат тие.Некои роднини на Херберт Фон Карајан и ден денес живеат во Македонија.

За Херберт Фон Карајан сите сме чуле но малкумина знаат дека семејниот пат на фамилијата Карајан започнува токму од Македонија.Фамилијата Карајанов(и) за време на крвавите австро-турски војни пребегала од македонскиот град Кожани во Австрија каде што со векови опстпјувала како грофофска фамилија на таа територија, денешна Саксонија.Така од Карајанов се прекстиле Карајан а потоа со добивањето на заслужна титула за еден гроф била Фон и така фамилијата и предците на Херберт биле од чисто македонско потекло.За тоа и самиот Херберт изјавил дека тој е има само Македонско потекло ниту грчко ниту српско како што тврдат тие.Некои роднини на Херберт Фон Карајан и ден денес живеат во Македонија.
линк?

Првпат слушам за овоа...
Доказ...или да веруваме?

Иако Википедиа е Википедиа, ај два извадоци:

1.
The Karajan family is said to have originally been Macedo-Romanian (Vlach)[2] or Greek[citation needed]

2.
*The highlighted space "citation needed" link you just followed is there because an editor felt that the preceding statement was dubious or sufficiently controversial [citation needed] as to demand "citation". If you can provide a source to back up the statement, please add it. (Often this is done with the help of citation templates such as {{cite book}}, {{cite news}}, or {{cite web}}.) If not, please exercise extra caution when using the flagged information. If the statement is about a living person, delete the statement.

Oд Кожани е по потекло човеков. Егејска Македонија. Е сега, што за тебе Кизо значи поимот Егејска Македонија е друга работа.

Јас сум горд што чоеков има наше потекло.

Ја се извинувам, ич не прочита дека е од Кожани.
Од сега ќе читам повнимателно.
А не сум го знаел ни овоа со citation needed.

ah kolku e zalno, ah kolku e macno :)

klasika sakam i slusam odamna, i makar ona "Kara-..." vo prezimeto mozelo da bide indikator ili inicijator da mi "svetni" nekoja lampicka, i da poburickam za coekov, ne mi svetna porano :P

ili poinaku kazano, mnogu ubav primer deka covek uci dodeka e ziv :)

www.karajan.co.uk напиша:
The Karajan family originally came from Macedonia in Northern Greece and bore the name Karajannis (Karajoannes).

Не барајте нешто што не постои.. Македонци сигурно не биле. Немојте да сте ко Грците, кои викаат дека на цела територија на сегашна Грција живеат само Грци. А дали биле Власи или Грци што живееле во Егејска Македонија (имало еден куп такви покрај Македонците), тоа веќе не ме интересира. Плус, "Кара" не е македонски префикс, туку турски, така да и тоа не е мерило за нечија "македонштина".

Сум да се бара она што е наше, ама не и да се посега по туѓото, особено не со вакви "докази".

Кара- значи е турцизам?

а ГАРА на кој јазик е?

Каде е КАРАиванов...и дружината му...

Нема ни да се преправам дека знам што е "гара", или кој е Караиванов.. не знам. Она што знам е дека Јани не е македонско име. Влав од Кожани - да, ама пак не е Македонец..

da be man

seloto Kara-mani vo Bitola inace se vika crni tepaci ili crni lugje

a Karaorman e vsushnost Crna Gora, samo sme im ja ukrale na Crnogorcite, i da ne ne setat i da si ja baraat nazad, sme go poturcile imeto...

majtapot na strana

P.Overdrive , Gara e Crno ili Crn na Staro Makedonski, a dokolku ima ushte nekoe znacenje , ne mi e poznato (ne racunakji gi avtobuskite i zeleznickite stanici niz bukarija - Garite)

Car Karan
Ljupco Karata
Nikola Karev

Karaivanov...

sekako deka ima i Kara-manlis, i Kara-vangelis

ama golgotata i raznebituvanjeto na Makedoncite e tolku komplicirano i trae tolku dolgo , tri biblii ne stigaat da se napise se...

ovie poslednite, a verojatno i samiot Karajan, bili lugje, cii pretci bile Makedonci.

toa sto te ne bile svesni za svoeto poteklo e drug muabet...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom