Еволуција на работната површина: Windows vs Mac OS

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
ap08251107gijn1.jpg

Од како е исфрлен Windows 95 помина скоро цела деценија, рапидното менување на нашите работни површини континуирано продолжува со секоја нова верзија. Најглемиот ривал на Windows, Mac OS со години води битка за квалитетот од секоја гледна точка. Кога би ги ставиле двата оперативни системи на маса и би ја разгледувале нивната работна површина како што се одвивала во текот на нивната еволуција би го добиле следново:

winmacosseshelinegizmodtd9.jpg

По што ќе заклучиме дека Microsoft направил естетски чекор понапред кога го исфрлил Windows 2000 во споредба со Mac OS. Mac OS X пак направи голем чекор напред во споредба со Windows. Се до денеска кога од моја гледна точка се донекаде израмнети во дизајнот.

Па што е вашето мислење?

целот дизаајн на win e краден од mak направет споредба самите и ќе видите исти ефекти слични теми :toe:

Немам пробано Mac како работи а ни како изгледа ...... linux е добар ама на секоја промена викаме WoW :)
Јас мислам дека xp,vista rules

Kako moze da se sporeduvaat Windows OS i MAC OS. pa lugje videte na svetski ramki koj OS kade se upotrebauva. Windows se koristi najmnogu za domasna rabota. Mac Os se koristi ve biznis krugovite za video obrabotka, obrabotka na sliki, audio itn,,,,, Za windows korisnicite ima 64875***** i use neznam kolku virusi dodeka za Mac Os ima NULA(citaj NULA, NULA) Znaci za bezbednost nema sporedba na dvava operativni sistem. I ne se kurcete okolu vista tolku poso nema ni priblizno jaki efekti ka OS Tiger a da ne zboruvame za Leopard OS.

Bilo kako bilo procitajte na net pa ke vidite i ke se uverite koj OS e podobar. Za bezbednost Windows dole a Linux i Mac Os gore:toe:

Kako moze da se sporeduvaat Windows OS i MAC OS. pa lugje videte na svetski ramki koj OS kade se upotrebauva. Windows se koristi najmnogu za domasna rabota. Mac Os se koristi ve biznis krugovite za video obrabotka, obrabotka na sliki, audio itn,,,,, Za windows korisnicite ima 64875***** i use neznam kolku virusi dodeka za Mac Os ima NULA(citaj NULA, NULA) Znaci za bezbednost nema sporedba na dvava operativni sistem. I ne se kurcete okolu vista tolku poso nema ni priblizno jaki efekti ka OS Tiger a da ne zboruvame za Leopard OS.

Bilo kako bilo procitajte na net pa ke vidite i ke se uverite koj OS e podobar. Za bezbednost Windows dole a Linux i Mac Os gore:toe:

Бројот на вирусите кои постојат за еден оперативен систем е правопропорционален со бројот на корисниците на истиот тој оперативен систем. Така да во последно време бројот на Мац ОЅ корисници е значително зголемен и соодветно со тоа се појавуваат вируси и за Мас ОЅ, Исто како што има и вируси и за Линукс. Разликата е во тоа што Линукс е така конструриран да кај него многу полесно и побезболно можат да се отстранат.

Не дека сакам да го промовирам виндоусот ама до сега сум имал можност неколкупати со Маѕ ОЅ да работам и незнам зошто многу ограничувања ми има, многу малку работи можат да се штимаат.
Така да полека сега ќе си се преориентирам кон Линукс.

Така да полека сега ќе си се преориентирам кон Линукс.

Mozes slobodno da se prefrlis na Linux. Jas koristam Ubuntu i nemam namera da se vratam na Windows. Sum go instaliral i Mac OS na obicna masina i sum rabotel vo nego. Zboram za Tiger verzijata. Za Leopard ke pocekam malce dur ne izleze piratska na web. Znaci kako korisnik na site tri OS-a jas navivam za Linux i za Mac OS. No veke go napisav toa. Nema potreba od povtoruvanje

За мене Windows си е Windows. Ни линукс ни сан соларис ништо од тоа бесплатните работи! После да барам специјални програми, па де фрка со ова де со она. Имаш програми за Windows за се, почнувајќи од глупи едитори до компајлери! Сеа постабилен бил линуксот, малце е HC, стварно и он и сан соларис али ипак Windows е Н1 за мене. Вистава не ја сакам, ме нервираше 3 месеци летово неможам да ја поднесам, ќе чекам некој сервис пак.
Едино не сум пробал МЕК, сеуште....али стварно иам желба да пробам, ама не знам никој што има МЕК :/

moe mislanje e deka idealno nesto nema, sekoj ima svoj vkus, vo osnova Mac OSX kako OS e daleku pred Windows (na systemno nivo), a ako gledame realno Linux, ima najmnogu kapacitet, da se razvie ...
WindowsVista vo osnova raboti ko WinNT 5.0... samo sto GUI e razlicen i podobren.... vo osnova e istoto.... uste e .DLL HELL, uste e ist princiot, na systemnata struktura, i nacionot na vadenje na informacii....
edinstven, golem iscekor na Microsoft vo Vistata e sto ima duri 45 skrieni aktivni processi , so koi Microsoft moze da si vadi info ;)
pozdravi od mene...

За мене Windows си е Windows. Ни линукс ни сан соларис ништо од тоа бесплатните работи! После да барам специјални програми, па де фрка со ова де со она. Имаш програми за Windows за се, почнувајќи од глупи едитори до компајлери! Сеа постабилен бил линуксот, малце е HC, стварно и он и сан соларис али ипак Windows е Н1 за мене. Вистава не ја сакам, ме нервираше 3 месеци летово неможам да ја поднесам, ќе чекам некој сервис пак.
Едино не сум пробал МЕК, сеуште....али стварно иам желба да пробам, ама не знам никој што има МЕК :/

Dokolku imas Linux i internet vo isto vreme nema potreba da baras posebni programi. Samo treba da ja izberes soodvetnata programa i da kliknes za simnuvanje. Se drugoto samiot Linux ke si sredi

p.s E od takvi luge kako tebe Microsoft se polni so pari i site drugi kompanii koi proizveduvaat softver. Posle ke citas vo vesnik Bill Gates bil najbogat covek na svet:pusk:.Za site programi sto ti se instalirani vo pc koga bi plakal za niv a ne bi simnuval piratski bi trebal da dades 500 i poveke evra:drk:. Seto toa vi Linux e besplatno. Kako primer ke navedam: Microsoft Office cini nekoi si 200 ili 300 neznam tocno. OpenOffice e besplaten a gi vrsi istite raboti i kako Office-ot.

Za tie sto neznaat OpenOffice ima i za windows

Arioth напиша:
za Mac Os ima NULA(citaj NULA, NULA) Znaci za bezbednost nema sporedba na dvava operativni sistem.

Безбедноста на Леопардот е на ниво на Вистата... проверена работа. Прошарај низ нет, побарај по некоја статија.

Исто како што има и вируси и за Линукс. Разликата е во тоа што Линукс е така конструриран да кај него многу полесно и побезболно можат да се отстранат.

Ако не се лажам, за Линукс има 5 лабораториски вируси, чисто колку доказ дека е можно да се напраат, и сите 5 се од пре SELinux ерата.
Линукс и вируси муабетот, точно е дека можат полесно да се отстранат, и многу побитно, не можат да напраат хаос со системот... немаат root привилегии :)
Е, сеа.. со SELinux систем било кој вирус не може да направи апсолутно ништо. Превентивата е тука, и тоа не на глупата идеја со вирус-дефиниции, каде можеш да развиеш превентива откако ќе се појави вирусот (малце касно, нели?), него заштитен од се!

За мене Windows си е Windows. Ни линукс ни сан соларис ништо од тоа бесплатните работи! После да барам специјални програми, па де фрка со ова де со она. Имаш програми за Windows за се, почнувајќи од глупи едитори до компајлери! Сеа постабилен бил линуксот, малце е HC, стварно и он и сан соларис али ипак Windows е Н1 за мене.

Очигледно збориш само за нешто што си чул, од некој што чул, од некој што се праи хакер у маало. Баш кај Џамовите треба да бараш специјални програми, пачери, кракери, такви работи... пошто сигурен сум дека не плаќаш за ништо што имаш инсталирано на ПЦ, нели ? :smir:

Линуксот не е постабилен од Џамовите... Линуксот Е стабилен...

Dokolku imas Linux i internet vo isto vreme nema potreba da baras posebni programi. Samo treba da ja izberes soodvetnata programa i da kliknes za simnuvanje.

И да немаш интернет не е проблем. Има дистрибуции кои доаѓаат на неколку ДВДа со цел репо... така да имаш се што може да ти затреба.

Е, сеа, ќе ги немаш најновите надградби (апдејт... асален превод? :) ), што е нормално... иако, под Линукс би ти требале за нови функционалности, под Џамови ти требаат пошто не фукнционираат старите :)

Конечно... ОН ТОПИК:

Мислам дека би била поинтересна ако се вмеша и Линуксот во целава споредба... иако ќе биде нефер борба, да се знае кој е кој :)
Најголемата слабост кај овие два е во тоа што си ограничен на тоа што ќе реши Били или Стиви ... не тоа што ти е тебе по мерак...

Очигледно збориш само за нешто што си чул, од некој што чул, од некој што се праи хакер у маало. Баш кај Џамовите треба да бараш специјални програми, пачери, кракери, такви работи... пошто сигурен сум дека не плаќаш за ништо што имаш инсталирано на ПЦ, нели ? :smir:
хехе, не сум слушал туку сум поминал малце низ нив и стварно сум тежок на промени, па затоа си останав при Џамот. Имам се што ми треба тука :), а тоа дека барам кракови не ми е проблем, се е до навика :smir:. Реално мене потребни ми се 6-7 програми (за работа) и 2-3 компајлера и крај. Не знам, искрено за мене Џамот ми е боље, а кога ќе ти кажам дека последна верзија на Линукс што ја видов асално беше убунту 5.04 ќе ми се смееш :)! Искрено не ни знам која е последна верзија, ко шо чув 7мица има...Ајт сеа пошо иам поголем Хард можда ќе се премислам и ќе инсталирам па ќе идам напоредно со 2та :)!

Моравте ли да го споменете линукс па да тргне цела тема во сосема друг колосек? Темава јасно гласи - Еволуција на работната поршина: Windows vs Mac OS. Какви процеси, какви привилегии, рутови, вирус и кернели...коментирајте чисто од дизајнерски аспект, кој ви е поубав. Веќе кога би го ставиле линукс во оваа споредба, сигурно би бил ДАЛЕКУ зад конкурентите, затоа е и изоставен.

Дизајните декстерче можам да кажам дека Мас ОЅ е понашминкан и поубав за око, но џамот сепак според мене е попрегледен од функционалан гледна точка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom