Персеј VI Македонски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
За овој крал нема многу да се зборува бидејќи римјаните ја скренале нашето цивилизациско достигнување за 360 степени, а со самото тоа римјаните и ја смениле нашата историја и реалност.Персеј како што сите знаеме бил последен крал во античката ера во Македонија.Персеј бил син на големиот Филип V Македонски кој имал идеја да го македонизира целиот балкански полуостров но ете се појавиле бедници Римјани и со помош на Евмен од Пергамон , и Повеќето град држави со циганското(грците) население успеале да ја уништат моќната Македонска држава кој ја градел Александар и Филип и многу други славни кралеви.Секако нашиот крал Персеј кај Пидна со многу помала војска застанал да ја брани честа на државата,но не успеал.Иаку овој крал изгубил мислам дека бил голем човек и пред се Македонец и мислам дека треба да му се даде малку внимание.:salut:

[FONT=Arial,Helvetica][SIZE=-1]Eve nesto poveke za nego

Perseus (212-165 or 162):
last king of ancient Macedonia, ruled 179-168.[/SIZE][/FONT] Relatives:Main deeds:
  • 212: Born as second son of king Philip V
  • 199: Fights against the Paeones
  • 189: Besieges Amphilochia
  • 183: Fights against the Thracians, in whose territory he founds Perseis
  • 180: Demetrius, the crown prince, plans to dethrone his father, become king, and embark upon a more pro-Roman policy; Perseus discovers it and tells his father, who executes his son.
  • 179: Accession of Perseus, who is detested by the Romans.
  • Considerable diplomatic successes in Greece, the Seleucid Empire, and Rhodes (178: Perseus marries Laodice, his sister marries to king Prusias II of Bithynia).
  • The king of Pergamon, Eumenes II Soter, becomes suspicious and tells Rome.
  • 172: Outbreak of the Third Macedonian War. The Seleucid king Antiochus IV Epiphanes and Perseus' brother-in-law Prusias refuse to support him.
  • 168: Decisive defeat at Pydna; Perseus is captured.
  • 165 or 162: Perseus dies in Roman captivity.
http://www.livius.org/pen-pg/perseus/perseus.html

Nekade procitav,nemam izvor deka Rimjanite otkako go zarobile iskovale i moneti so negoviot lik na koi pisuvalo "Macedonian king Perseus -Sklavus"

Во третиот и вториот век пред Христа, Македонија водела три жестоки војни против Римјаните.

Последниот легитимен македонски цар Персеј не успеал да ја сочува Македонија пред налетот на римските војски.

По битката кај Пидна, во 168 година пред Христа, Македонија целосно потпаднала под римска власт.

По неколкуте неуспешни обиди за востание против Римјаните, древната македонска држава престанала да постои.

persej%20grobot_01.jpg

Grobot na Persej, posledniot Makedonski Car...

PerseusMacedon.jpg

Персеј бил предаден од Критјанецот Ороандес, (критјаните се генетски слични со Македонците, а според записите, пред арапо-грците да го освојат Крит, населението таму го зборувало јазикот на Хомер т.е. Беломорскиот говор)...

Mногумина кажуваат дека името Македонија исчезнало по Римската окупација. Mеѓутоа од времето на Marcus Aurelius...:

_macedonia_AE27_Moushmov_5890.jpg

многумина кажуваат дека името Македонија исчезнало по Римската окупација..
се гледа дека тоа не е така .
..
Кога се збори за Персеј неможе да се оттргнам од помислата дека тој би бил првиот -Склав-роб и како таков “татко и родоначелник’’ на т.н Словени

инаку..Маркус Аурелиус е убиен во Скопје во 180 г., тука му е и саркофагот.
Kовал пари со име Македонија. 3а него е снимен и познатиот филм ГЛАДИЈАТОР каде што Македонија не се спомнува.

Mожеби не знаеле за кованите пари на Марко Аврелие, не ги виделе симболите, па работеле со половина вистина...

Aа во Музејот на Народна банка на Македонија во Скопје се наоѓаат пари од Аврелие, со македонски штит и молња и профил на царот сличен на профилите на македонските цареви од Филип II до Персеј.

џабе...

Mногумина кажуваат дека името Македонија исчезнало по Римската окупација...?

53.gif

IV век се однесува на Mакедонка Xристијанка

Македонија, името не исчезнало никогаш, нема потреба за тоа да се навлегува во дебата.

45120388D8B73D48A11433F38B97DB82.jpg

МАКЕДОНИАРХ 321 Н.Е.

Bez razlika na porazite, negoviot tatko Philip V napravil silna imperija koja vo pokornost bile ilirite,Grad drzavite vo Ahaja,del od Trakija,Tesalija,Lidija i Karija vo Mala Azija i recisi site ostrovi vo Egejskiot del, a se razbira i cela etnicka Makedonija, seto toa bila Makedonija togash se dodeka ne doshle selanive od Italija i so pomosh na ciganchinjata od takanarecena Grcija da ja okupiraat Imperijata na Makedonskiot Imperator.

De facto na celiot Вalkan vladeele Makedoncite.

I na site ovie okupirani narodi sme im go nametnale makedonskiot gen, a toa znaete i sami kako se nametnuva (sex na nivnite majki).

зошто аман?

сакаш да кажеш дека гробот на персеј е општо позната работа во мк?

би било супер прашање за некој квиз кај нас, за чиј одговор би се добивало милион долари

уствари за да биде трагедијата поголема, не за гробот, туку прашајте човек од улица кој е персеј, после мало размислување ќе ви рече кошаркар во арис

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom