"Градски Ривалства" Епизода: Охрид - Струга

• Креатор на темата Креатор на темата Aleee
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
Izgleda da. Kako ohriganec celo vreme slusam inaetenje za Ohrid-Skopje, Ohrid-Bitola, a najloso od se e lokalnoto Ohrid-Struga, pa dali nekogas ke pocneme da si ja cenime nasata drzava kako edna celina za site nas?

Paa jas znam deka od sekogas ke postoi rivalstvo Bitola -Skopje :)
I sekade vo svetot postoi rivalstvo koj grad e podobar , natpevaruvackiot duh na covekot sekogas ke go ima

postoi rivalstvo megu gradovite i toa oromno rivalstvo.Stip-Kocani

Сигурно дека постои но незнам зошто,јас знам многу луѓе што се вон Скопје и се екстра али :toe:

Постои и тоа меѓу поеке градови а искрено и незнам зашто

postoi postoi i toa kako :)
eve na primer Tetovo i Gostivar
Kavadarci i Negotino... ( Bitola i Skopje ne gi spomnuvam za niv e opsto poznato) :)

постои меѓу сите градови, али стварно без потреба!

Најјако е сите овие градови што ги спомнавте имаат едно заедничко сите го мразат Скопје ШТО СМЕ ВИ ЗГРЕШИЛЕ!!!????

ароганцијата на скопјани quote "Да ве ебам провинцијалците”
и нивната размазеност и „филмање”,...тоа

еј дечки во право сте за скопје дека сите го мразат али зашо? има стварно супер луѓе од други градови али некои претеруваат, но и ние скопјани некад знаеме да го тупиме не само тие.

Лошо ги свакате поимиве...Не постои ривалство меѓу градовите,тоа што го зборите цело време е ривалство межу жителите на одредени градови и не е ривалство повеке може да се каже дека е некултура, и тоа првото место го делат Скопјени и Охриѓани иако не сакам да генерализирам бидејки и во двата града има голем број на културно население...а има и градови каде што 99% од населението не се замара за луѓето од другите градови

Ривалството што реално постои е навистина непотребно, но факт е дека негативниот став спрема Скопјаните е резултат на нивното однесување.Јас немам намера да навредувам и да генерализирам но добро знам дека добар процент на скопјани штом ке отидат во друг град-кој популарно го нарекуваат провинција се однесуваат надмено и иронично(секоја чест на исклучоците затоа што навистина постојат):duel:.Е сега јас ова го кажувам од лично искуство затоа што кога дојдов да студирам во Скопје голем дел од Скопјаните мене и останатите колеги не нарекуваа провинцијалци.Овој термин е навредувачки не во неговото вистинско значење туку во значењето во кое се користи.Всушност со ова тие сакаат да не понижат и подредат правејки се повредни.
Јас во една прилика само реков едно:Скопјаните се бројат на една рака сите останати се дојдени од некое село или провинција.Со кое право тогаш ме навредува и омаловажува некој?:ne:

Имам искуство со тој негативен став кон скопјани. Заради тие глупи генерализации скопјанец-провинцијалец се појавуваат многу недоразбирања.
Лично јас никогаш не сум помислила дека некој од Охрид, Битола, Прилеп е помалку вреден од мене. И крајно заостанато ми делува кога некој мене ме исмева заради моето потекло.
Да, да. Сите се жалат од скопјани, како се фураат, филмаат и не знам што...
Ама факт е дека колку заостанати скопјани има, толку има и од другите градови. Балканскиот менталитет не бира градови.:)

Еве пример што ми се има случено: поминував низ Битола (бевме на екскурзија) со две-три другарки.
Не знаевме точно каде е ВЕРО-то, и една од другарките сопре една девојка и (најљубезно) ја праша. Реакцијата беше- ха,скопјанки, чим сте толку паметни сами да си го најдете!
А ништо не и направивме, т.е. не се „исфуравме” како што некои милуваат да кажат.
И ај сеа?!...

Сосема природно е. Исто ко двајца соседи што се пречкаат, сакаат, несакаат, мразат, караат, завидуваат...природна работа е, зависи до којстепен ке го доведеме

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom