Прашања во врска со батерии

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Да ве прашам нешто, зошто секогаш кога ќе купите нов мобилен, ви велат од мобиларата или во упатството да се полни 13 часа или повеќе од нормално првите 3-4 пати? Зошто? Благодарам на одговорот.

Не знам зашо така кажуваат...Кога го купиш го ставаш да се полни, кога биде батреи фул го вадиш и крај.. Не гледам причина поради кој треба да виси на полнач цела вечер.. Кај постарите тие никел... батерии првите полнења беа по 10 саата, ама кај овие литиумските за 3-4 саата се наполни и готово...

Не знам зашо така кажуваат...Кога го купиш го ставаш да се полни, кога биде батреи фул го вадиш и крај.. Не гледам причина поради кој треба да виси на полнач цела вечер..
Па не гледаш причина затоа што не се разбираш. Ај да ја видиме причината...

Батеријата го развива својот капацитет при првите полнења. Ако при првите полнења го полниш само по 2-3 часа, тогаш немој да кукаш дека батеријата ти е нова и држи само ден или два.

ај сега да го прочитате моето мислење.

сите знаеме дека секоја батерија има ќелии или ќелија (кај литиумските) кои се направени од различни смеси. Тоа дека требаше по 8/10 саати беше препорачливо кај никел метал/никел кадмиум батериите кои имаат три или 4 ќелии за правилно да се оформат.
кај литиумските батерии тоа не е потребно, освен тоа кога ке се наполни батеријата до 3.9/4.1-2 волти таа прекинува да се полни, има електроника за стабилизирање да не се подуе ќелијата т.е. да не се пренаполни. Но што повеќе ја малтретирате батеријата т.е. ја оставате по цела ноќ во струја таа електроника некогаш ќе откаже - резултататот е подуена ќелија. Сигурно има такви случаеви и на форумов нели?
баш на безстрашниот во петокот му покажав една батерија со подуена ќелија од сименс М65, 4/5 пати беше поголема. Батеријата може да си дава нормално струја но амперажата би и била оштетена т.е. намалена и нема воопшто да трае. Што значи - кога литиумската батерија ќе ви се наполни - негледам причина понатака да седи во струја, а ние како што имаме безбеден напон во Македонија :)

Нормално е на мојот П990 батеријата да се полни за 1 и пол час? Некако многу кратко ми се гледа во споредба со други телефони што сум ги користел кои се полнеле за 2-3 саати.

Нормално е на мојот П990 батеријата да се полни за 1 и пол час? Некако многу кратко ми се гледа во споредба со други телефони што сум ги користел кои се полнеле за 2-3 саати.
сега ќе ви кажам нешто интересно што нема да ви се верува. Имам оригинален полњач за Нокиа од 900милиампер часа излез. На нокиа Е50 ми ја полни батеријата за точно 20 до 25 минути зависи во процесот на полнење дали имам уклучено некоја алатка како мсн или сл.
Друго - батеријата ми трае до 5-6 дена кога ке ја наполнам на тој полњач.
Пробав пред 2 недели на полњач од 350милиампер часа ми ја полнеше саат ипол и батеријата ми траеше едвај 3 дена.

може некој да ми го објасни тоа? а башка пред две недели немав ставено картичка од 1гига, наполнета со преку 600мегабајти музика и немав инсталирано мсн и гпрс уклучено. Значи оваа недела би требало да ми троши многу повеќе телефонот нели?

Што значи дека митот за полнење на батеријата на почетокот повеќе од нормално паѓа во вода? Јас мислам дека ќелиите однапред си се оформени. Значи тие ти се еден вид електролитни ќелии. Не ја сфаќам поентата, кога велат секогаш на почетокот да се полни 13 или 16 часа. Јас можам на почетокот да ја наполнам 5-6 часа ама после тоа 15 часа. Нели исто ќе биде? Ај малку ќе ве замолам за нешто поконкретно врзано со ова. Благодарам.

батеријата кога ќе се наполни - понатака не влече струја - докажано со професионални инструменти. Кога ќе се намали капацитеот макар и на 2% одма продолжува да ја полни батеријата се додека не стигне до максимумот т.е. до 4.1 волт. :)

ти објаснив преку месинџер, дека тоа 15 саати полнење остана како навика од никел батериите - зошто? - кај нив беше такво полнењето. Ако батеријата е стоена макар и на 2-3 месеци некористење таа мрзне т.е. нешто слично како мраз се праат ќелиите и правилно е да се наполни до крај т.е. да се направи мразот ко вода е сега знаете сите мразот различно се топи, може за 2 саати може за 15 саати и затоа е препорачливо првите полнења да бидат повеќе. Кај литиум батериите (од искуство) на сименс Ѕ10 актив, стоена батерија скооро 6 ипол години само ја наполнив некои 2 ипол саати и ми траеш исто како првите денови на тој телефон - телефонот ми беше забатален во една фиока. (иначе трае 12 до 14 дена батеријата до ден денес. А поминаа 2 години одкако прв пат ја активирав после 6 годишен сон).

Поздрав.

Јас да прашам нешто, дали има врска и некое оштетување или намалување на капацитетот на батеријата, односно ако батеријата е 50 % наполнета, и ако ја ставам да се дополни?

А дали можеби некој што се случува во микроструктурата на литиумската батеријa по 2 години, поминато време, кога го губи својот капацитет?

види вака, нема воопшто стручно да ти се изразам во овој пост. Секоја ќелија внатре има катран и киселина. Пред да влезе струјата во ќелијата има електроника дури и кај поновите батерии и чипови на BGA ставаат некакви најверојатно и за идентификација на батеријата од страна на телефонот, оти многу пати се има случено од неоригинални батерии на полњач да експлодира батеријата, и сега исклучиво производителите праваат што посовршени батерии :)

значи кога иде напон во ќелијата, киселината го нагризува катранот и така се прави енергија, кога се празни батеријата киселината се повлекува и катранот владее :) хахаха... малце глупо се изразив ама мислам дека ме сфати нели?

и пак ќе напоменам! штетно е да се остава батеријата по цела ноќ во струја!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom