Најлоши и најдобри специјални ефекти во филмови

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Значи зборуваме за тие ефекти на релативно помлади филмови да речеме од 1985 па наваму.
Обиди за атракција, тотални неуспеси или пак сосема добро направени ефекти кои донесле револуција во снимањето филмови

Да спомнам пример
Лоши : Batman & Robin
Добри : Матрикс(1 дел донесе револуција)

ај сега и вие примери

za najdobri efekti:
-Night Watch
-Day Watch
-Blade1 2 3
-Terminator 2
-Spawn
-Matrix (ofcourse)
-Shadow
a za najlosi ne mi teknuva bas....
brao na temava :salut:

Прво, браво за темава.
Второ:

- Добри: The Lord Of The Rings - сите 3 се добри, а сцената со борбата меѓу Sam и Shelob во тројката мислам дека е прогласена за најдобра акциона сцена на сите времиња, или најдобраи ефекти во акциона сцена на сите времиња, нешто такво е; Star Wars старите - за тоа време феноменални ефекти; Matrix - едноставно е неизбежно да се спомне :)
- Лоши: Mortal Kombat ќецот - на тој ми текнува у моментов, ужасни ефекти, али филмот е закон. Добри тепачки има. :)

Dobri efekti imaat : Lord of the Rings (site delovi), Matrix (site delovi) , Terminator 3, Spiderman, Star Wars itn
Losi efekti: Batman and Robin (seiriskiot, toj stariot), Superman (najstarion), ongbak itn

Еј не зезајте за бетмен и робин, баш оригинални звучно- текстуални ефекти имаше, од типот на баам, траас, буум итн :)

Најдобри ефекти има Star Wars...како мал сакав да имам лајтсејбер :)
за најлоши не знам, ги има многу. Бетмен е само еден добар пример

...уште сакам да имам лајтсејбер :)

Почнувам со подобрите филмски ефекти,редниот број не означува дека филмот е со најдобар ефект туку само мојот избор на ефекти:

1. Blade Runner (1982) e филм кој за своето време изобилува со доста ефекти,можеби споредено со денешната технологија некој ке примети некоја грешка ама за тоа време било најдоброто нешто што може да се направи!
2. Hannibal (2001) ја има сцената со отворениот череп на Ray Liotta ака Paul Krendler,сето тоа толку добро е направено и представено!
3. Terminator е класика и само би ги набројал сцените со Т-1000 кога се составуваат парчињата од течниот метал,лицето на Терминаторот...
4. Star Wars е исто така класика во ефектите...
5. Jurassic Park изобилува со специјални ефекти кај што до израз иде развиената компјутерска технологија.

Најлошите филмски ефекти ги има во многу филмови а некои од нив се:

1. Journey To The Center Of The World во сцената со вагонетките во рудникот кога прескокнуваат од едните шини на другите,дури и Stewe Wonder би го видел тоа дека е лошо изведено.
2. Star Wars има и лоши ефекти односно режисерот не избрал добар агол па некои ликови во одредени сцени изгледаат големи а во некои сцени мали?
3. Superman има некои лоши ефекти односно размерот на ликовите и околните објекти не е правилен ама таква била технологијата :toe:

Оставам малку простор и на вас...:helou:

Војна на ѕвездите и Хари Потер ми се омилени од филмовите со специјални ефекти.Тие 2 во своето време беа/се најголеми хитови и имаат освоено најмногу награди за специјални ефекти.

Најлошо беше знам во Супермен. Некако не ми беше во размер се исто.

А за најдобри ефекти ми е во Матрикс. Тотална нова еволуција во специјалните ефекти нешто како што беше Star Wars на времето.

Oсвежување на темата ради најновите филмски остварувања кои се пoтпираат на специјални ефекти.

2012, AVATAR, etc..

Него, филм со најлоши специјални ефекти, најново што ме разочарал, wrong turn 3. :pos:

Е ова се специјални ефецкти а не лајтсејбер ова-она.Овде може да го скршиш истот стакло двапати!

Oсвежување на темата ради најновите филмски остварувања кои се пoтпираат на специјални ефекти.

2012, AVATAR, etc..

Него, филм со најлоши специјални ефекти, најново што ме разочарал, wrong turn 3. :pos:

Аааааааа и Анаконда 4 е тука некаде. Најлошиот саат и пол потрошен во мојот живот кој што нема никогаш да се врати:toe:

А за најдобри Matrix и Blade

Најдобри ефекти дефинитивно имаат Terminator 2 (1991) и Jurassic Park (1993). Според мене овие два филма се едни од подобрите кога станува збор за визуелните ефекти. Правени пред дваесет и кусур години, сеуште мислам дека можат да се носат со денешниве ефекти на филмовите.... Едвај го чекам четвртиот дел од франшизата за Јура Паркот кој излегува 2015 година :X3:

Додека за најлоши, Спај Кидс.... јебига знам дека е детски филм, ама ја претерале до немајкаде :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom