"Srekjata" vis a vis ekonomijata i istocno Evropja

• Креатор на темата Креатор на темата OBDN
  • Време на започнување Време на започнување

Kolku ste vie zadovolni od svojot zivot?

• Ne sum zadovolen, iako sum dobro situiran.

Гласови: 0 0,0%
  • Srekjata i zadovolstvoto ne mi zavisat od ekonomskata situacija

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    30

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Sabajlevo me preceka eden kolega so statija od The Economist, koj vrsel istrazuvanje na "srekjata" kaj narodot vo Istocna Evropa.
Napraveno e istrazuvanje vo istocno evropskite zemji, i odgovorite na prasanjeto "kolku ste srekjni i zadovolni od svojot zivot" se rangirani vo soodnos so Bruto domasen prihod (GDP).
Od vkupno 17 zemji, rangirani na skala od 4.5 do 7.5 (od mozni 10 licno zadovostvo i custvo na srekja), Makedonija se naogja na cetvrto mesto od ozdola nagore, so prosek od 5.0. i Bruto domasen prihod od $6,000. Pozadi nas se Rusite so 4.5., vo odnos na ist GDP, Ukraincite 4.5. i GDP od samo 2,000 dolari i Romancite so 4.5. srekja i Gdp od $6500. Na isto nivo na "srekja" so nas se Albancite so mngou pomal prihod od nasiot, od samo $4,000.
Na prvo mesto ko najsrekni i najzadovolni se Slovencite so 7.5 koeficient na srekja iskazana srekja, i $15,000 GDP, sleden od Cheska i Hrvatska so 7.0 i 6.5 koeficient na srekja. Izmegju se, Slovacka, Bosna, Polska, Estonija, Ungarija, Latvia, Bugarija, Litvanija, i Belorusija

E sega, ova kolku i slatko da me nasmea, me stava vo misla, kolku srekjata i zadovostvoto se zavisni od standardot na zivot? Interesen primer e Polska, kade shto srekjata e iskazana vo koeficient 6.5 iako bruto dohodot e mnogu pomal od na primer edna Slovacka koja e "pobogata" po standar na zivot za nekolku iljadi dolari, a e sepak ponesrekjna od Polska. Dali se samo parite i standardot, ili idninata i gledanje perspektiva koja na Poljacite i te kako im e na povidok.
Jas mislam deka ekonomijata i toa kako igra uloga vo ona kako lugjeto se custvuvaat.
Nejse, bez razlika koi se mislenjata, smetav deka se interesni podatoci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom