Идеално семејство

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Локација
Битола
Колку вашето семејство било идеално кога сте биле деца?
Дали сте се нашле во ситуација да постапувате како вашите родители што некогаш постапувале, и постапуваат, или пак, се стремите да не ги повторите нивните грешки?
Дали сето тоа влијаело на вас, на вашиот карактер, на вашето оформување како личност и изградбата како луѓе?

Па нема сега совршено семејство,моите си ги сакам.Од мали години учиш од нив,како да се однесуваш,првите зборови од нив ги учиш,дури ти помагаат да ги направиш првите чекори.Многу навики сум земал од татко ми и од мајка ми,но сепак до 12 години учиш од нив,после се градиш како личност.Но ќе ви кажам една реалност,дека нема совршени родители дури и Исус Христос имал доминатна мајка и далечен татко,но јас ќе си имам проблеми ако татко ми дозволи да ме распне на крст.

Znaes, svakanjeto za semejstvoto se menuva so godinite.
Koga si mal roditelite se IKONA, sekoja nivna postapka e vo red.
E, koga ke porasnes veke toa razmisluvanje se menuva. Si vikas: e vaka e podobro, a tie mene vaka mi kazuvale. Kkao prvo, mnogu vlijae vremeto vo koe rasteme. Primer: vo moe vreme (zboruvam za period koga jas bev dete) nemase kompjuteri, mobilni i takvi raboti. Kako sega jas na pomalite da im objasnam deka sum imal idealno detstvo. Znaci ne zboruvam za moralnite vrednosti na semejstvoto kako institucija. (Daleku od toa). Sega dojde vreme na brkanje na karieri i pari. Ne sakam da mu se sluci na bilo koj od nas, ama moze da ocekuvame naseto dete da ni kaze kakvi sme nie roditeli - ne sakame da mu ovozmozime ova ili ona. Vo denesno vreme ima luge so pari i bez pari. Treba mnogu da se raboti so mladata generacija za da svati deka ne e se vo parite i deka taa treba da se izgraduva kako licnost spored moralnite vrednosti a ne sprema parite. Mnogu zalno e denesnovo vreme.
Decata se hendikepirani za roditelska ljubov, bidejki 75% od roditelite brkaat kariera i pari i nemaat vreme za da posvetat ljubov na decata.
Ajde kazete mi - vo kakvi licnosti ke se oformat tie ?
Zatoa pak ke kazam: samo ljubov i griza prema site - se ke bide vo red.

Znaes, svakanjeto za semejstvoto se menuva so godinite.
Mnogu zalno e denesnovo vreme.
Decata se hendikepirani za roditelska ljubov, bidejki 75% od roditelite brkaat kariera i pari i nemaat vreme za da posvetat ljubov na decata.
Ajde kazete mi - vo kakvi licnosti ke se oformat tie ?
Zatoa pak ke kazam: samo ljubov i griza prema site - se ke bide vo red.

Баш така е во денешно време, родителите се помалку имаат време за да бидат со нивните деца, мислат дека парите ќе можат да ја надокнадат таа присутна но не посветена љубов. Тоа е резултат на тоа што животот од генерација на генерација се менува, сега животот е побрз, се живее, се работи со побрзо тепмо, (не се седи дома и само да се чуваат деца), и затоа не може целосно да се посветиш само на едно нешто. А зошто го прават тоа родителите? За нас, пак го прават тоа за нас, за да ни обезбедат подобра иднина, подобар живот.

Не постои идеално семејство, во секое семејство мора нешто да фали, дали љубов, дали пари, дали среќа... многу работи може да фалат, но сепак треба да се бара решение како помалку да се осеќа недостигот од тие работи, како да се најде среќата и слогата. Во едно семејство ако нема слога за џабе е се.

Se soglasuvam so tebe 100 %.

Баш така е во денешно време, родителите се помалку имаат време за да бидат со нивните деца, мислат дека парите ќе можат да ја надокнадат таа присутна но не посветена љубов. Тоа е резултат на тоа што животот од генерација на генерација се менува, сега животот е побрз, се живее, се работи со побрзо тепмо, (не се седи дома и само да се чуваат деца), и затоа не може целосно да се посветиш само на едно нешто. А зошто го прават тоа родителите? За нас, пак го прават тоа за нас, за да ни обезбедат подобра иднина, подобар живот.

Не постои идеално семејство, во секое семејство мора нешто да фали, дали љубов, дали пари, дали среќа... многу работи може да фалат, но сепак треба да се бара решение како помалку да се осеќа недостигот од тие работи, како да се најде среќата и слогата. Во едно семејство ако нема слога за џабе е се.
треба ли да се повторувам:wink:
фала Maca:smir:

а и не е интересно идеално семејство, шо да не снимате седмно небо, многу глупа работа
малку со забегување, така светот ќе е шарен, шо ќе беше смислата се да беше розево

Па незнам колку сме биле идеално семејство али како и секое нормано што е :), сме си дозволувале колку што им биле можностите на мојте родители кои во тоа време работеле во државни фирми и имале топ примања, нема везе поентата ми е како фамилија сме си живееле топ, со љубов разбирање, некои сериози проблеми сме немале, не дека не е уште така хахахах. Него сега колку што гледам младиве брачни парови не се толку блиски со својте деца како кога бевме ние мали, сега сите се во фрки по работи по бизниси многу ретко си се со децата, дали навистина ние живеевме со повеќе љубов или мане така ми се чини незнам :toe:

Ne mozev da poveruvam sto slusnav denes. Eden moj kolega se javuva od rabota na zena mu i i vika: Znaes li deka kerkati bega od rabota - vidi so nea ?.
Luge - od koga ima, kerka ti ili kerka mi ?
Veruvajte se zgroziv.
Zarem samo edniot roditel treba da go resava problemot ? Toa e semejstvo ? Zarem ne treba zaednicki da se sedne so deteto i da se vidi pricinata poradi koja toa izbegalo od skolo ? Lesno e za posledicite, najbitna e pricinata.

Се согласуваме секогаш! Се почитуваме! Зарем тоа не е доволно?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom