Животот во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
2.jpg
3.jpg

Научниот проект “ Градот Скопје и формирањето граѓанска класа помеѓу двете светски војни (1918-1941) - од етнолошки аспект” произлезе од потребата да се осветли еден многу значен период на градот Скопје, како административен и политички центар во тогашното Кралство Југославија, односно Вардарска Бановина. Во овој период почнуваат да се создаваат перспективи за развој на граѓанската класа и пропаѓање на семејствата кои оставиле траги во животот на градот Скопје.

http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sitemap.html

Многу македонски патриоти се убиени во истиот овој период

Ке ми обиjасни ли некоj коj e точно "окупаторот" на македонскиот народ ? Во СФРју се сметаше дека "окупаторот" е била БГ през периодот 1941-1944г. ...
И на споменниците во МК се уште така е напишано ....

Не беа ли "окупатор" с'рбите во Вардарска Бановина ??? Од книгата излиза дека лугето во Скопje са си живеели много убаво през 1918-1941г..... Верно ли е това ?

More Bugari provokatori ajd chibu tamu

imalo i losi raboti ama imalo i dobri idi tamu citaj prosvetluvaj se posle ke Ve isprasam idam da ebam nesto

Dobrite raboti vo Skopje bile posebno za penzioniranite srpski oficeri i kolonisti od Sumadija, Crna gora i Bosna. Dali nekoj ima spisok so gradonacalnicite za vreme na okupacijata 1918-1941?

Pa i normalno e da se chudish. Po nekolkudnevno chitanje na tebe, i nekoi ostanati bugarski chlenovi, ochigledno e deka ste zapoznaeni iskljuchivo so 'loshite' strani (Kolku e toa namerno, ne znam i nema da navleguvam). Tuka, nekoj shto go doziveal toa vreme nema da sretnesh. A ke sretnesh, veruvam, i povekje od dovolno naslednici za koi i Jugoslavija i Bugarija bile okupatori, i koi nema da se zalazuvaat so retoriki za 'pomaloto od dvete zla'. :smir:

A ke sretnesh, veruvam, i povekje od dovolno naslednici za koi i Jugoslavija i Bugarija bile okupatori, i koi nema da se zalazuvaat so retoriki za 'pomaloto od dvete zla'. :smir:
Това ми звучи разумно, но дали тогаш ке видиме споменници, филмови и други уметнички творби за југославскиот окупатор ? Оти за бугарскиот ги има премногу .....

Това ми звучи разумно, но дали тогаш ке видиме споменници, филмови и други уметнички творби за југославскиот окупатор ?
Оти за бугарскиот ги има премногу .....

Nerazumnost, e blag izraz za tvoeto mislenje deka so filmovi za Jugoslovenskiot period, ke se namali Bugarskata uloga vo stradanjeto na Makedonskiot narod. Nema potreba odredeni strukturi i lichnosti da si ja brkaat muvata od kapata, nishto ne e zaboraveno. A ako imash zelba za rezija, poveli. Od filmchinja na YouTube, nikogash dosta...:wink:

Nerazumnost, e blag izraz za tvoeto mislenje deka so filmovi za Jugoslovenskiot period, ke se namali Bugarskata uloga vo stradanjeto na Makedonskiot narod. Nema potreba odredeni strukturi i lichnosti da si ja brkaat muvata od kapata, nishto ne e zaboraveno. A ako imash zelba za rezija, poveli. Od filmchinja na YouTube, nikogash dosta...:wink:
Не ми отговори на прашаньето ! Нема вр'зка со това дали "БГ улогата" ке се намали или увеличи .....
Поентата беше дека сите "окупации" во МК би морало да се разгледуват еднакво ... Оти засега излиза дека има "добри" и "лоши" окупации, нели ? :helou:

'Izliza', ama za tebe. Sekogash ke ima lugje koi ke gledaat subjektivno na odredeni nastani. Vo Makedonija denes, nema po losh i po dobar okupator. A ti so glava niz zid, mozesh do utre da odish.

'Izliza', ama za tebe. Sekogash ke ima lugje koi ke gledaat subjektivno na odredeni nastani. Vo Makedonija denes, nema po losh i po dobar okupator. A ti so glava niz zid, mozesh do utre da odish.
Това е добре, ама като се гледат споменниците и уметничките творби, излиза дека "сите окупатори са рамни, но некои са по-рамни от друтиге" ! :helou:

" Ама излиза и дека по окупацијата на стара југославија кралството схс "

Македонија во СФРЈ имаше република и призната како народ со своја влада (марионетска или не, небитно), "излиза" и дека постоеле Македонци по 1945 во таа СФРЈ, излиза дека имало мешовити бракови у уста те јебем чупава провокаторска...излиза.

А од перманентниот Пирински окупатор што излиза ... само кусур кога ке му ставиш курац у уста ... ете тоа излиза ниту ни ден денес е признат Македонскиот народ од Бугарите само тврдите дека сме едно а не сме, "излиза" дека има Македонци у цел Пирин со права ко у Афганистан, излиза дека водите политика кон Бугарчење на Македонците со пасошите и излиза фајнали дека сте куртони подли.

Уместо да се дивиш на историја имаш слики, стара градба, да се просветлиш ти сереш за политика на место и за сајт кој е дел од едно минато кое и не било така темно за развојот ако ништо друго на Скопје како град ... !

Се на се "излиза" дека си провокатор невиден и ко те јебе заштa.

Никој не тврди че сме едно с тебе. Ти си србин. Или по точно wannabe србин штото с вистинските срби немаме пробеми да дискутираме:smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom