Пожар во Кочани, диско Пулс.

• Креатор на темата Креатор на темата Syn
  • Време на започнување Време на започнување
Оди кажи му на некој родител што го изгубил детето зошто го пуштил тој тоа дете да излези навечер да си помине убаво
Ебаве дежурните полицајци и ти и оној кано малоумниот
Ама чекај сеа, истиот тој родител што сега бара правда го прекршил законот и пуштил малолетно лице после 12 или после 11 навечер не знам како е точно законот да присуствува во дискотека, да се пијанчи и да се дрогира. Исправно е ова? Замисли да беше розов светот и сите овие малолетни деца да си беа дома?

Те сфаќам јас дека ниеден родител не го пуштил детето да умре, ама во ситуација кога бараме одговорност, правда и оправање на системот мора да тргнеме од самите себе. Кога ќе одиш во банка чекај си ред, не прашувај директор или некој друг од експозитура да ти заврши работа преку ред, ако одиш во болница не го прај она “абе само да прашам нешто“, го знам докторот и слично и да не набројувам натака, си знаеш за што зборам.

Пак ќе кажам, не сакам да бидам погрешно сфатен, огромна е загубата за сите родители и нема никаква утеха, и повторувам пак ниеден родител не би си го пуштил детето негде за да умре, ама кога веќе се запрашуваме за исправност на системи, држава, народ и се останато треба и самите да си ставиме прст на глава, и јас и ти и сите што ја читаат темава и да сфатиме што правиме погрешно за да го исправиме во иднина. Во спротивно се останува со статус кво, односно исти курац различно паковање.

Ја у главно се контрам со Кано низ темиве, ама мислам дека не го сфаќате што сака да каже до негде, конкретно околу делот за родителите. Искрено, не сакав да ја начнам темата ни кога се деси несреќата затоа што не беше моментот, ама насекаде се бара одговорност од институциите и системот, што е и исправно и истата треба да ја има, ама дали некој побара одговорност од родителите? Зборувам за родителите на малолетните деца што биле присутни во дискотеката. И не, не зборувам за одговорност од типот на лежење во затвор, ама барем морална. Затоа што, ако веќе одиме да го смениме системот мора да тргнеме од самите себе, а ако ние како родители дозволуваме малолетните деца да ни се пијанчат по дискотеки тогаш и ние допринесуваме за системот да биде фаличен. Јас мислам дека ова сакаше да ви каже Кано, а не нешто друго, ако грешам нека ме поправи. Можда и лошо го напиша он и звучеше некако безвезе, не знам...

Зашо знаете, први сме да менуваме систем, да линчуваме луѓе, да се караме, да викаме, ама во областите кај што ни одговара тоа да го правиме, а онаму каде нас ни одговара да не се менува системот тогаш ќути си и нека трае док може.

И да, глава ставам дека максимум 20% од луѓето што донираат знаат зошто донираат и како донираат, а останатите донираа зашо “јаваа на бранот на еуфоријата“ во моментот каде не се знаеше кој пие кој плаќа и цела држава беше во тага и хаос.

Се слагам со првиот дел дека мора малце и родителите да се замислат до колку часот треба едно 15 годишно дете да скита надвор по улици. Далеку од тоа дека тие се виновни за ова, најголема кривица тука има самата држава и нашиот менталитет, пример тинејџер може да проба да влезе во ноќен клуб, но има кој да го запре на врата во некои понормални држави.
Но мора и малце себекритичност, имам роднини по источна МК, 14 годишно девојче излегува од дома во 12 на полноќ, тогаш почнувале журките. Епа не е и тоа во ред.
Да се надоврзам, прочитав и ФБ објава на еден од родителите на малолетниците, дека обично се собирале дома со друштво, самите родители не ни знаеле дека таа вечер ќе бидат во диското. Тинејџери, тоа им е работа. Ама треба да има обебедување на врата што ќе каже не.
Јас може му се лутев на татко ми кога бев во тинејџерски години, ама рандом проверки за тоа каде сум имав константно.
Koj e kriv togas? Ocigledno site iame razlicna idea za toa koj e vinoven.
Na kraj krivicara kje se bara kaj nekoe mitsko sustestvo.

Na strana od toa sto sansa nema da izlezam u 12 u raboten den, duri i da sum sloboden, koja e poentata na ova? Izlegovme koga bese, dadovme pocit, koj moese dade i pomos. Ima li nekoja cel za da prodolzime da go pravime toa i do koga?
Пошо не знаеш на која врата следно ќе чукне системот. На протестот имаше поддршка и од жена чие дете починало пред 13 години во Кочани, се набодело на метална ограда во школо/градинка. На крај криво испаднало детето што играло во дворот, во време кога и требало да биде таму. Не некој кој го одржувал местото или дал согласност за таков тип ограда да се искористи за таков објект.

Али ок, ќе чекаме следна трагедија и ќе се надеваме дека нема да не афектира директно, само тоа е битно.

А и не мора да одиш на протестот за да бараш нешто, чисто да се даде почит на 50 родители кои месец и пол не се ни на небо ни на земја, а собрале храброст и сила да дојдат до Скопје и да тропаат врати за да добијат некои одговори.

Се слагам со првиот дел дека мора малце и родителите да се замислат до колку часот треба едно 15 годишно дете да скита надвор по улици. Далеку од тоа дека тие се виновни за ова, најголема кривица тука има самата држава и нашиот менталитет, пример тинејџер може да проба да влезе во ноќен клуб, но има кој да го запре на врата во некои понормални држави.
Но мора и малце себекритичност, имам роднини по источна МК, 14 годишно девојче излегува од дома во 12 на полноќ, тогаш почнувале журките. Епа не е и тоа во ред.
Да се надоврзам, прочитав и ФБ објава на еден од родителите на малолетниците, дека обично се собирале дома со друштво, самите родители не ни знаеле дека таа вечер ќе бидат во диското. Тинејџери, тоа им е работа. Ама треба да има обебедување на врата што ќе каже не.
Јас може му се лутев на татко ми кога бев во тинејџерски години, ама рандом проверки за тоа каде сум имав константно.

Пошо не знаеш на која врата следно ќе чукне системот. На протестот имаше поддршка и од жена чие дете починало пред 13 години во Кочани, се набодело на метална ограда во школо/градинка. На крај криво испаднало детето што играло во дворот, во време кога и требало да биде таму. Не некој кој го одржувал местото или дал согласност за таков тип ограда да се искористи за таков објект.

Али ок, ќе чекаме следна трагедија и ќе се надеваме дека нема да не афектира директно, само тоа е битно.

А и не мора да одиш на протестот за да бараш нешто, чисто да се даде почит на 50 родители кои месец и пол не се ни на небо ни на земја, а собрале храброст и сила да дојдат до Скопје и да тропаат врати за да добијат некои одговори.
Toa sto prisustvuvale tolku lugje ti kazhuva nekoja raboti, a toa deka gubenje dva saati za da se izrazi pocit ne e sekojdnevna aktivnost.
Zal mi e za lugjeto ama za ostanatite zivotot produzuva dalje, so site srekni i nesreknji momenti. Tragedii ima eden kup, povekjeto ne dobivaat ni tronka od ova. Se znae zaso se iskaca na protest.

Ako prasas bilo koj kocancanec kje ti kazhe deka obezbeduvanjeto ne e krivo, deka prodavacot na karti ne e kriv, tuku krivicata se bara negde na drugo nesto.

Realnosta e deka ova ne e kriminal na najvisoko nivo. Greskite se praeni na nisko nivo, bas od tie faci za sitna para, iljadarce rucek, dnevnica, ednostavno taka funkcionirame i sea dojde den za naplata. Mozhe 100 dena da drememe po ulici ama nekoj magicno toa nema da go resi toa.

Toa sto prisustvuvale tolku lugje ti kazhuva nekoja raboti, a toa deka gubenje dva saati za da se izrazi pocit ne e sekojdnevna aktivnost.
Zal mi e za lugjeto ama za ostanatite zivotot produzuva dalje, so site srekni i nesreknji momenti. Tragedii ima eden kup, povekjeto ne dobivaat ni tronka od ova. Se znae zaso se iskaca na protest.

Ako prasas bilo koj kocancanec kje ti kazhe deka obezbeduvanjeto ne e krivo, deka prodavacot na karti ne e kriv, tuku krivicata se bara negde na drugo nesto.

Realnosta e deka ova ne e kriminal na najvisoko nivo. Greskite se praeni na nisko nivo, bas od tie faci za sitna para, iljadarce rucek, dnevnica, ednostavno taka funkcionirame i sea dojde den za naplata. Mozhe 100 dena da drememe po ulici ama nekoj magicno toa nema da go resi toa.
И горење 60 души во дискотека не е секојдневна глетка, ама еве се случува. Заради сите работи кои ги наброја.
Одамна го поминавме прагот на секојдневно/нормално, времето на живеење не е такво, па треба и соодветно да се дејствува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom