kajgana1001albums група

1745781984160.png

64. She's So Unusual - Cyndi Lauper (1983)
Убаво албумче. Деби албум, а полн со хитови. Дури 4 од песните биле во топ 5 на US Hot 100. Неколку од нив се безвременски хитови кои се слушаат и денес. На Синди Лопер и предвидувале светска слава по ова и гледам се уште се пишуваат коментари како била поталентирана од Мадона, а сепак Мадона е таа која се издигнала во височините.

Она што ми сметаше во аалбумов се високите тонови. Женава пее ко чипманк на разглас. Уши параше ко ќе погодеше некој тон таму некаде горе, многу пискаво и единствена причина зошто не доби петка од мене. Вака - исто ко сите други 4/5.

Ми останаа само уште 3 албуми и сум back on track. Едниот од нив е при крај! ;)

1745783003705.png

65. Surfer Rosa - Pixies (1988)
Ова беше огромно разочарување! Очекував многу, знаејќи колку Pixies биле влијателни и во гранџот и воопшто во рок музиката на 90-тите. Курт Кобејн сам има изјавено дека голем дел од нивниот звук го должат баш на Pixies. Ама ова беше all over the place, без никаков фокус, ко група тинејџери да се собрале во некоја гаража и да дрнкаат нешто на инструментите и го снимиле тоа што искочило. Многу, многу, многу лош звук! Една песна не ми се допадна. Само зашто сепак е рок и дека има гитарчиња расфрлени ваму-таму, една 2/5, инаку на албум што толку не ми направил мерак чист кец би му дал.

1745866014714.png

66. Parachutes - Coldplay (2000)
Уште еден албум што неодамна го имав во индивидуалниот проект. Сакав да го преслушам пак, но не успеав да најдам време денес. Затоа:
По подолго време, повторно еден албум од мое време. Поголем дел од песните ги знам, иако Колдплеј беа уште далеку од популарни кога се појави ова (читај: уште ја немаа снимено Clocks), зашто ова е нивниот деби албум. Тогаш бев средно и иако со ограничени можности, полека „ја откривав“ оваа музика. Но ова е еден од најпопуларните нивни албуми и еден од најпродаваните. Ако добро се сеќавам од тоа што прочитав, продаден е во 13 милиони примероци низ светот и е 22 најпродаван албум во Британија во историјата. На некој начин е и milestone во британската музика, зашто Колдплеј од секогаш сум ги гледал како пионери на овој некој нов британски мек алтернативен рок (soft rock). По нив се појавија уште еден куп слични бендови кои го негуваа истиот звук и се некој вид следбеници на Бритпопот од 90-тите, или се т.н. пост-бритпоп. Генерално секогаш сум ги сакал Колдплеј, ама никогаш не сум паѓал во несвест по нив. Така е и со албумов. Полн со добра музика, полн со познати песни, ама му фали хит. Му фали малку за петка! Ама дека уживав, уживав!

4,5/5

66. Doves - The Last Broadcast (2002)

IMG_2314.jpeg

Пријатно ме изненади албумов. Добар, за во кола, мелодичен.

3/5

67. Coldplay - Parachutes (2002)

IMG_2315.jpeg

Деби албум на Колдплеј. Не сум фан, иако индиректно ги знам повеќето песни. Не ми се допаѓаат нешто посебно. Така и албумов. Дури предходниот повише ми се допадна.

3/5

Албумите кои генераторот ни ги генерираше од 67 до 135 за жал ќе останат без рецензии. Некои од нив во меѓувреме ги дискутиравме на Discord серверот кој го направивме додека Кајгана беше недостапна, па кој сака да се наврати на некои од нив, може да пристапи тука: https://discord.gg/ckm5UYRr

1751745115690.png

136. Licensed To Ill - Beastie Boys (1986)

Пак Бисти Бојс. Не сакам да се повторувам: ај што е хип хоп, па и дел од хип хопот звучеше ко хип хоп за деца. Единствено што тука малце од малце ми се допадна што имаше некој рок звук во некои песни, ама недоволно за цела оценка плус. Само 1,5/5 од мене.

Албумите кои генераторот ни ги генерираше од 67 до 135 за жал ќе останат без рецензии. Некои од нив во меѓувреме ги дискутиравме на Discord серверот кој го направивме додека Кајгана беше недостапна, па кој сака да се наврати на некои од нив, може да пристапи тука: https://discord.gg/ckm5UYRr

Прегледај го приврзокот 450164

136. Licensed To Ill - Beastie Boys (1986)

Пак Бисти Бојс. Не сакам да се повторувам: ај што е хип хоп, па и дел од хип хопот звучеше ко хип хоп за деца. Единствено што тука малце од малце ми се допадна што имаше некој рок звук во некои песни, ама недоволно за цела оценка плус. Само 1,5/5 од мене.
1. Веќе сум на пола албум, подосадно нешто освен чавкиве у 5 сабајле коа се враќам од летна журка. 1/5 по мене. Not my cup of tea.

Ислушан и овој Атомскиов на Bassie. Лесно џезче, опушта, слично на омилениот мој Ray - The genious after hours. Почнува доста динамично па успорува, па пак го тура на турбо за на крај финалето впечатливо бавно. Има и блузерски моменти, што му додава уште подобар шмек. Убав албум, како и претходниот, ми се погоди и ова. 4.5/5

1751994708880.png

137. Aqualung - Jethro Tull (1971)

Почна изненадувачки добро. Некаде после 4-5 песни бев сигурен дека ќе му дадам 4. Ама после некако ја отупе со темата за Господ и религијата, некако ко текстот на секоја песна да беше еден ист, па сега не знам. Ама интересно е што прв пат слушам за дечкиве дека воопшто постоеле и пак се од Британија и пак ми се допаѓаат. 99% од тоа што доаѓа отаде барата а не сум го знаел има обратен ефект кај мене. Во секој случај, интересен албум. Некаде 3,5/5 би му дал реално. На генераторот го оценив со 3/5

1751994897985.png

138. The Atomic Mr Basie - Count Basie & His Orchestra (1958)

Ова го имав пред околу месец дена во индивидуалниот предизвик и не ми се допадна. Мислам дека џезот не е музика која ми прави мерак. Сега не го преслушав пак, па затоа останува 2/5

1751995117975.png

139. Kind Of Blue - Miles Davis (1959)

Втор албум на Мајлс Дејвис за мене, и втор по ред џез. Можам да кажам дека ова не е музика за мене. Колку и да сакам да ми се допадне, едноставно не наоѓам ништо привлечно во неа. 2/5, исто како и претходниот. И исто како тој од вчера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom