Сметате ли дека треба да има тест за интелигенција при/пред интервју за работа?

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување

Сметате ли дека треба да има тест за интелигенција при/пред интервју за работа?

• Да

Гласови: 15 57,7%
  • Не

Гласови: 2 7,7%
  • Само за одредени работни места

Гласови: 9 34,6%

• Вкупно гласачи
    26
Член од
16 јули 2021
Мислења
421
Поени од реакции
880
Во последно време на ЛинкедИн гледам се водат дискусии за дали да се оценуваат кандидати со стандардизирани тестови за интелигенција како предуслов за некое работно место, а другото популарно мислење е дека дискриминација тоа.
Сега, јас не го гледам ко дискриминација, зашто сепак сите имаме мозок, и почнуваме од еднаква позиција, но па и сметам дека не треба да има за сите работни места, а само за одредени, особено за white collar работни места. Според мене тоа си е предуслов дека еден човек со повисок КИ ќе биде подобар работник од некој со понизок, а многу луѓе праат добри интервјуа, ама не ги бива (било тоа поради КИ или не), па вака ќе се елиминира само тие што имаат само златна уста уста ко скил да стигна до интервју би рекол.

Не сум против ама може да биде деградирачко да бараш такво нешто. Реално ако има преголем избор на кандидати мора да имаш некој филтер и тест за интелегенција е еден начин.

Проблемот е што интелегенцијата не е толку „проста“.

Според мене доволно е кандидатот да има просечна интелегенција како предуслов.

Јеботе како на ниту еден не му текнува да праша дали треба тест за КОМПЕТЕНТНОСТ а НЕ за интелигенција.
Тест за интелигенција е најдеградирачкото нешто измислено. Можеби некој е гениј во математика ама неписмен во литература или обратно, па произлегува прашањето шо курац мери тестот за интелигенција?

Не сум против ама може да биде деградирачко да бараш такво нешто. Реално ако има преголем избор на кандидати мора да имаш некој филтер и тест за интелегенција е еден начин.

Проблемот е што интелегенцијата не е толку „проста“.

Според мене доволно е кандидатот да има просечна интелегенција како предуслов.
Па не е деградирачко според мене, ништо повеќе од рецимо тест за англиски или тест за ексел ако тоа се предуслови на работата. Ако се бара решавање на проблеми, тестот на интелигенција мери горе-долу тоа.
Автоматски споено мислење:

Јеботе како на ниту еден не му текнува да праша дали треба тест за КОМПЕТЕНТНОСТ а НЕ за интелигенција.
Тест за интелигенција е најдеградирачкото нешто измислено. Можеби некој е гениј во математика ама неписмен во литература или обратно, па произлегува прашањето шо курац мери тестот за интелигенција?
Па мери решавање на проблеми, гледање на шеми, има и математика дел да, ама има и логични лингвистички загатки така да ги кажеме, доста сеопфатен е.

Па не е деградирачко според мене, ништо повеќе од рецимо тест за англиски или тест за ексел ако тоа се предуслови на работата. Ако се бара решавање на проблеми, тестот на интелигенција мери горе-долу тоа.
Автоматски споено мислење:

Па мери решавање на проблеми, гледање на шеми, има и математика дел да, ама има и логични лингвистички загатки така да ги кажеме, доста сеопфатен е.

Не е некој посебен показател според мене. И тие тестови се учат и се манипулираат.

IQ тест е нешто како leet code во АЈ-ТИ струка.(т.е се користи ама и тие што го користат не го разбираат)

За мене пологичен пристап е да бараш дотичната особа да објасни како решил/а одреден проблем. Дополнително можеш да поставиш одреден проблем и чекор по чекор да видиш како размислува и кој е пристапот.

Ова во реалност е многу потешко да го фејкираш и можеш до некаде да процениш колку има разбирање од тоа што го кажува.

Не сум за никаков тест за работна позиција ама сум за било каков тест пред да му дадеш на некој да отвори профил на било која социјална мрежа јер ова више не се трпи. Нема врска со темава морав да кажам.

Не знам дали треба тест за интелегенција при интервју, ама мислам дека треба сите плати да бидат јавни во фирмиве.
Ако не се лажам во Норвешка е така

Работата на интервјуирачот е да го оцени кандидатот, дали е соодветен за позицијата, без да има потреба од тест за интелигенција.
Тест за интелигенција е потребен каде што има преголем број пријавени па да се исфилтрираат само “попаметните“.

Работата на интервјуирачот е да го оцени кандидатот, дали е соодветен за позицијата, без да има потреба од тест за интелигенција.
Тест за интелигенција е потребен каде што има преголем број пријавени па да се исфилтрираат само “попаметните“.
Abe dodusha si vo pravo, toj shto e dibek dibek e i onaka.
Ama ima i mnogu kopilina koi se jaki na vilica ama za koga che im dajsh seriozna obvrska gi nema nigde a na nekoj popameten mu go lapnale mestoto i firmata ja koshtaat vreme.

Не знам дали треба тест за интелегенција при интервју, ама мислам дека треба сите плати да бидат јавни во фирмиве.
Ако не се лажам во Норвешка е така
Shvedska e sigurno taka, ne znam za Norveshka, ama mislam deka site Skandinavski se na toj princip transparentni.
Edno se javni platite, drugo se nekako standardizirani od mokjnite unii, i minimalno variranje imash za plata za ista pozicija.

Shvedska e sigurno taka, ne znam za Norveshka, ama mislam deka site Skandinavski se na toj princip transparentni.
Edno se javni platite, drugo se nekako standardizirani od mokjnite unii, i minimalno variranje imash za plata za ista pozicija.

Така и треба да биде, а не кај нас исти позиции дури и повеќе работи X вработен а помала плата оти другиот е кодош, дудлач итн

Ќе делува надвор од тема али ајде.
Знам за еден случај за пред едно 3 децении во АУС, еден нашинец, беше некој инжињер како да го кажам, за намештај/дограма или слично, како ли се вика не е ни битно.
Оди типов со негов пријател да бара работа, од јазик појма нема, не знае да зине. Одат со пријателот од врата до врата ( во тоа време се уште без онлине режимеа) да пршат за работа. Пријателов негов зборува за него и прашуваат некој газда дали му треба работник со таква екпертиза. Газдава вика да, баш сега ми треба таков човек, ама има еден проблем, вика, "Овој не знае да зине, како ќе се разбериме", пријтелов му преведува на потенцијалниов кандидат. Овој му враќа, нема што да зборвиме, нека ми нацрта што треба да се направи и јас ќе го направам. Се доаѓа до договор да го пробаат на таков начин. Му цртаат нешто на овој и ја завршил работата, следниот ден во 7.00 на работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom