Торбеши (Македонци-Муслимани)

Темата започна со прашње дали направиле „веле-предавство“ бидејќи биле Македонци (по некоја логика мора да бидеш православен инаку не си Македонец, како да сме сеуште во пусто Турско) и сега прифатиле тие ислам и сега не знаеме што се по националност :)
Се собрале тука и ете, биле албанци, биле македонци - најди им крајот - како да па нас некој не прашува дали ќе бил муслиман, православен или не знам што... ќе го сопреме знаеш, не може ќе му кажеме :)
Pak ke kazam, 21 vek e, pripadnosta e cuvstvo.. Ne mozes na nekoj da mu reces tisi makedonec, ti si albanec ti si marsovec.. Koga moze onie u amerika da se cuvstvuvaat kucinja, macki i da imaat svadba so predmet, da se vencaat sami so sebe, koj kurac sme ja i ti na nekoj da mu kazeme ti si vakov ti si onakov..

Ne sum zapoznal a i ne ni sakam.

Toa se nisto poveke osven imanje na pickarski geni vo krvta. Koga ovde bile Osmanliite i sme bile pod ropstvo, Hristijani i drugite nemuslimani plakale "jizyah", toa e danok koj go plakale site ne-muslimani bideki ne sakale da se pomuslimanat.

Za da go odbegnes toj danok, mozes da go primis Islamot ti i tvoeto semejstvo, epa ete vo takva religija tie veruvaat, znaci na eden nachin, tie si ja izdale verata, verojatno Hristijanskata, za da veruvaat vo pedofil i lik koj go sprovel Islamot so vojni i so sabjata. Nema nikogas da imam respekt za takvi lugje, pa toa posledno ke da e bidam prijatel so takvi, osven ako ne se religiski nastroeni kon Islam i se open-minded.

Islamot e kancer na sekoe opsestvo, treba da se prouci, da se razberi i ako imas 10% aktivnost vo delot na mozokot kade ti raboti logikata i moralot, treba da se odreces od toa satanisticki sranje.
... потполно исто како што било да се опстане под бугарска чизма, па некои Македонците на овие простори се изјаснувале за Бугари, ако тогаш во Османлиско време ја издале верата, тогаш во овој случај на бугарска чизма ја издале националноста и припадноста.

...па сега нивните потомци на тие кои ја сменија националноста иако тука на форум патриотски се однесуваат немајќи респект кон тие Македонци т.н Торбеши кои во тоа време можеби биле животно приморани да одберат да сменат или јазик или вера, истите истото го прават ДЕНЕС ја менува националноста и преку ноќ ќе биднат Бугари поради едно Ауди, БМВ или ЕУ бугарски пасош?
- прашање ? дали треба на ист начин да се каже дека не треба да се има респект кон такви луѓе и не треба да се биде пријател со таквите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom