Нуб прашањa: На што треба да внимавам кога купувам кола половна

• Креатор на темата Креатор на темата Blackcomb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јуни 2009
Мислења
303
Поени од реакции
296
Се мислам кола да купам половно до 5-6 илјади евра и имам некои прашања.

1) Колку е одприлика годишно цена за одржавање (регистрација + осигурување + таблици)?
2) Од кај имам гаранција дека некој нема да ми продаде крнтија што ќе умре за 6 месеци?

Еве на пример https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/...m/opel-corsa-1-3cdti-95ks-2012g-cosmo/5390319

Фала.

За таа кола годишно регистрација ти е под 200 евра. Првата ќе те кошта отприлика толку но натака ќе падне и до 10к. А одржавањето зависи. Мал сервис уље и филтри околу 50 евра у локален мајстор.

А гаранција немаш, освен ако сопственикот на плацот не ти даде. Пример Ауто Милано даваше 6 месеци мислам.

@Blackcomb , брат кола исто ти е како жена. Незнаеш каква се додека не ја земеш.
Хахахаха, ме интересира за најлош случај. Дали секој дел може да се промени или ако некој битен отиде оут чао чао инвестицијата.

Се мислам кола да купам половно до 5-6 илјади евра и имам некои прашања.

1) Колку е одприлика годишно цена за одржавање (регистрација + осигурување + таблици)?
2) Од кај имам гаранција дека некој нема да ми продаде крнтија што ќе умре за 6 месеци?

Еве на пример https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/...m/opel-corsa-1-3cdti-95ks-2012g-cosmo/5390319

Фала.
Idealno bi bilo, koga bi imal nekoj blizok / covek od doverba, koj ima iskustvo so koristeni koli i placevi,
da dojde so tebe koga kje gledas i za probna voznja.

Za zal, golemi se shansite da ima skrieni znajni i neznajni defekti, treba dobro pazenje.

Idealno bi bilo, koga bi imal nekoj blizok / covek od doverba, koj ima iskustvo so koristeni koli i placevi,

Za zal, golemi se shansite da ima skrieni znajni i neznajni defekti, treba dobro pazenje.
Има нешто солидно гланц ново од салон за до 10 илјади? Вака ми изгледа баајги ризично.

Можеби ова ќе ти помогне:
+ има видеа за топ 10 половњаци (бензинци, дизели), како и еден куп други корисни видеа, запази можда има конкретно и за овој модел шо те интересира.

Човекот почина, трагична приказна, ама беше ненормално добар канал и особено шо се гледа дека си збораше и работеше од душа. Ретко добар лик.
Видеата му се чисто за механика, не е кола сега ќе ја возиме и ќе кажиме колку му е потрошњата. Затоа каналот му беше толку квалитетен и пратен, а и самиот тој беше ептен харизматичен лик.

Исто и овде, како гостин на друг канал, збора за проверка на половњак:

Има нешто солидно гланц ново од салон за до 10 илјади? Вака ми изгледа баајги ризично.
iskreno jas slab sum na tema koli.
shto znam od prijateli, auto-makedonija vo skopje, mislam deka imaat i novi i neshto polovni (provereni),
proveri po salonite za drugite toyota/skoda itn. kakvi uslovi nudat.

ne znam kaj nas kolku ima opcii za lizing (nekoj vid iznajmuvanje na 2-3 godini),
vo shvedska golem del od kolegite taka zemaat.

Барем 15 000.

Неувезени, половни, често пати и уште под гаранција имаш во Golden Car. Ѕирни ги на ФБ/Инста

Јас носев таков што се разбира од коли додека ја донесам од Бугарија ајде одма на мајстор 600+ евра трошок :D

@Blackcomb стара кола ти е мачка во вреќа, заеби тоа гледање со човек кој се разбира од коли или механичар, пред купување сум носел возило во сервис на проверка навидум се добро за во наредни година-две години да го купам уште еднаш со поправки, истово возило три пати ме остави на пат и го качував на шлеп,
а еднаш купив кола кола која само ја запалив не ја ни пробав ми беше страв немаше таблици во четири години само плочки и спона имав сменето а ја терав и дома и по странство.

од она што можеш сам да видиш е да: нема скапано, да не тече уље од сите страни, моторот да не реботи нерамномерно или звукот да не е како што треба, внатрешно да не е како да се превезувала стока...

како и да е на слатки маки си и што и да одбереш остави си сума од 500 до 1000€ за да можеш да нсправиш мал и голем сервис а секако и да сервисираш нешто што сигурно нема да го видиш во тие 3-40 мин. кога ќе го пазаруваш возилото.

п.с исто така откако ќе решиш кое возило го сакаш види кои се фабричките мани (што не мора да значи дека кај тебе ќе се појават) на моделот и колку чини нивната замена.

Барем 15 000.

Неувезени, половни, често пати и уште под гаранција имаш во Golden Car. Ѕирни ги на ФБ/Инста
Што разлика прави увезено во споредба со не-увезено?

Што разлика прави увезено во споредба со не-увезено?

Мноооогу често вратена километража, фејк сервисни книшка (гледаш 8 години истото мастило коростено :D), надворешно стокмена добро, испод хауба мачка во вреќа се увезените.
Ги спомнаа Милано давале гаранција. Мене ме интересира што гласи во таа гаранција и колку е валидна, пошто еве и кај нив еден случај на вратена километража

Увезените не се донесени за ти да возиш добра кола, него увозникот да заработи од неа :D

Нашиве мање више во просек знаеме колку се возат на годишно ниво, освен ако не е од фирма. Полесно ќе и дознаеш историја.

Јас неколку месеци изгубив време и нерви по плацеви, на крај се одлучив за нова. Не знам дали пак би се вратил на плац да гледам увезена кола.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom