Воена историја на Македонија

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Оваа тема ја посветувам на воената историја на Македонија, и замолувам некој историчар од форумов ако има да ни објасни што всушност би требало да биде предмет на таа гранка од историјата. Значи, во оваа тема ќе се обидеме да опишеме кој се' војувал на територијата на Македонија, од првиот познат историски документ, па се' до ден денес. Изгледа ќе биде доста тешко, со оглед на огромниот временски период. Но, толку сега засега од мене, нека почне кој сака, по можност од почетокот, оти мене сеуште не ми е јасно кога почнува се'...Повелете!

И јас сакам да нагласам да биде тоа од самиот почеток....А не од времето на новата ера или прексокнување на војни!

знам од еден другар кој заврши на воена оакадмија, дека имаа многу квалитетна и добр книга по основа на нашата воена историја.

Оваа книга?
Vance Stojcev - Military History of Macedonia

http://militaryhistory.com.mk/

Za zhal avtorot posvetil spored mene neproporcionalno mnogu prostor za makedonskite sloveni no sepak ovaa rechenica nekako go vadi:

"There are events and facts which determine the ethnic genesis of the Macedonian nation, such as the establishment of the Archbishopry of Ohrid, the Kliment University, the movement of the Bogomiles and the Macedonian state of Samoil, where ancient Macedonians, Southern Slavs and other local population participated[4]. "

Dobro mozhebi jas sakam promena na svesta da nastapi momentalno a sepak treba vreme..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom