Продажба на нов стан

• Креатор на темата Креатор на темата C/S/F/L
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2009
Мислења
562
Поени од реакции
436
Здраво,

Би бил благодарен доколку добијам прецизен одговор од некој поупатен на форум за следново прашање.

Ќе објаснам многу пластично и просто, моменталната приватна ситуација ми налага или да идам под кирија или да купам стан од кој реално "немам потреба".
"Решениево" треба да биде привремено(1-5год.).
Моментално јас сум решен да купам стан како подобра инвестиција и да не фрлам пари под кирија, зошто може ќе се решам да си го отплаќам/издавам станот понатака, who knows.
Нели, ние како луѓе може да си планираме, но, се' бива нели.. така да може и да остане трајно решение само да сме живи и здрави до тогаш :).

Првично планот е да се купи станот со кредит, и кога ќе дојде моментот што јас го чекам, да се продаде. Станот би бил купен во Скопје, двособен на нормална/популарна локација.

Од финансиски аспект купувањето на стан не е никаков проблем(стаж,историја, примања, жиранти итн.), прашањето ми е која е процедурата и можностите доколку во одреден момент се решам да го продадам станот додека сеуште се исплаќа?
Дали има некој временски рок или % од сумата што мора да се покрие пред да може да се продаде..дали станот автоматски иде по хипотека или не..значи сите услови од правен аспект кој би морал да ги запазам или знам.

Како што кажав, станот може ќе се продаде за 1год, може за 5год, а може и да не се продаде, но морам да ги знам сите опции во секое време.

Се решив за купување на стан наместо кирија од логички причини нели, инвестиција вс фрлање пари на неодредено време.

Здраво,

Би бил благодарен доколку добијам прецизен одговор од некој поупатен на форум за следново прашање.

Ќе објаснам многу пластично и просто, моменталната приватна ситуација ми налага или да идам под кирија или да купам стан од кој реално "немам потреба".
"Решениево" треба да биде привремено(1-5год.).
Моментално јас сум решен да купам стан како подобра инвестиција и да не фрлам пари под кирија, зошто може ќе се решам да си го отплаќам/издавам станот понатака, who knows.
Нели, ние како луѓе може да си планираме, но, се' бива нели.. така да може и да остане трајно решение само да сме живи и здрави до тогаш :).

Првично планот е да се купи станот со кредит, и кога ќе дојде моментот што јас го чекам, да се продаде. Станот би бил купен во Скопје, двособен на нормална/популарна локација.

Од финансиски аспект купувањето на стан не е никаков проблем(стаж,историја, примања, жиранти итн.), прашањето ми е која е процедурата и можностите доколку во одреден момент се решам да го продадам станот додека сеуште се исплаќа?
Дали има некој временски рок или % од сумата што мора да се покрие пред да може да се продаде..дали станот автоматски иде по хипотека или не..значи сите услови од правен аспект кој би морал да ги запазам или знам.

Како што кажав, станот може ќе се продаде за 1год, може за 5год, а може и да не се продаде, но морам да ги знам сите опции во секое време.

Се решив за купување на стан наместо кирија од логички причини нели, инвестиција вс фрлање пари на неодредено време.
за да го продадеш, АКО ИМАШ ХИПОТЕКАРЕН Кредит ОД БАНКА, треба да го отплатиш, т.е. ВРАТИШ КРЕДИТОТ И ТРГНЕШ ХИПОТЕКАТА
Дали може поголем Кредит а без Хипотека, не верувам, прашај во Банка...
Има решение, АКО друга недвижнина во сопственост се стави под Хипотека за Кредитот кој ќе го земеш..
Мислам Има и можност ако купувачот ја превземе хипотеката, АМА ова има Резон само АКО за тој краток период НАГЛО порасне вредноста на станот, па да го продавааш поскапо од т.е. да остаанат малку пари и за тебе
Околу ПРЕДВРЕМЕНА отплата на Кредитот има нови закони, наводно сега е поповолно

Моментално, не постои полош период за вложување во недвижнини, со оглед на тоа дека цените за метар квадратен се на all time high, квалитетот високо сомнителен, а еве, потајно се шушка рецесија за оваа година. 2700-3200Е во Diamond Mall, 2300E во Голден Арт кај Треска, 2200Е квадрат во Мега Фешн за зградите кај Холидеј Ин.

Јас бев во слична ситуација како тебе при крајот на 2019-та, и скоро 3 години живеев под кирија. Добрата работа кога си под кирија е што финансиски не бев обврзан да плаќам рати и да бидам задолжен 10-20 години, и ако сакам, утре можам да се преселам било каде во светот. Неполна година откако влегов во станот, започна КОВИД. Замисли да бев на работно место кое директно би ми било афектирано од новонастанатата ситуација.

Друг проблем е што во Скопје има премногу празни станови, и кога тогаш, тоа ке има влијание врз цената на сите станови. Политичкава ситуација како за крај, ич не ми дава стимул и гаранција за инвестирање кај нас.

Пред години јас купив стан кој беше под хипотека. Во договор со продавачот и неговата банка и со нотарски заверен договор уплатата ја направив кон банката која потоа му го префрли остатокот на продавачот. Немаше никаков проблем.

Поскапени се цените, да, и за продажба и за наем ама без разлика.
И јас исто разгледувам стан за купување.

Станот можеш да го продадеш и кога е под хипотека. Впрочем пола од становите и така се продаваат.
Кога ќе го продаваш, купувачот наместо да ти ги префрли парите тебе, ги префрла директно на банката. Таа со тие пари ти го затвора кредитот и ти дава потврда за избришана хипотека.

#1stanovite samo ke poskpauvaat. ostaj ova los period bilo... gluposti

#2 procedurata koga stan e pod hipoteka nekoj ja objasni pred mene. ti uplakas pari ustvari kom bankata sto ja ima hipotekata za oni da ja oslobodat pa restoto mu se prefrla na sopstvenikot. ako zemes kredit isto ide, tvojata banka samo gi uplaka parite.

#3 treba da vnimavas kakov kredit zimas koga kupuvas. ako zemes fiksen kredit i go isplatis/prodades stanot pred da projde toj rok ke imas penali za plakanje. u kusi crti ako bankata ti dava fiksna kamata od da kazeme 5% oni gi zele tie pari na "golemo" na 4%... ako ti im go isplatis porano kreditot togas im zimas od profitot sto trebale da go napravat od tebe i normalno toa si nosi penali. ako zemes verijabilen kredit najverojatno (u mk se e mozno) ke nemas penali nadvor od tipicnite trosoci za zatvaranje kredit.

#3 treba da vnimavas kakov kredit zimas koga kupuvas. ako zemes fiksen kredit i go isplatis/prodades stanot pred da projde toj rok ke imas penali za plakanje. u kusi crti ako bankata ti dava fiksna kamata od da kazeme 5% oni gi zele tie pari na "golemo" na 4%... ako ti im go isplatis porano kreditot togas im zimas od profitot sto trebale da go napravat od tebe i normalno toa si nosi penali. ako zemes verijabilen kredit najverojatno (u mk se e mozno) ke nemas penali nadvor od tipicnite trosoci za zatvaranje kredit.
Нема врска ова, во Македонија доколку затворањето е од сопствени средства не се наплаќа провизија за предвремено измирување, без разлика каква е каматата, но секако треба да си внимава дали стои тоа во договор. И обично каматите по банките се комбинирани 3-5-10 години е фиксна, после е варијабилна.

Нема врска ова, во Македонија доколку затворањето е од сопствени средства не се наплаќа провизија за предвремено измирување, без разлика каква е каматата, но секако треба да си внимава дали стои тоа во договор. И обично каматите по банките се комбинирани 3-5-10 години е фиксна, после е варијабилна.

taka e sega, vo momenti koga rastat kamatite... vo momenti koga pagaat i te kako bi naplakale i sigurno e vo dogovorot zasto togas gubat mnogu pari, ali ok sekade e malku razlicno.

kamatite ne se kombinirani nego imas fiksen period koj podocna preoga vo verijablen. plenalite sto gi spomnav se ako go isplati za vreme na fiksniot period.

taka e sega, vo momenti koga rastat kamatite... vo momenti koga pagaat i te kako bi naplakale i sigurno e vo dogovorot zasto togas gubat mnogu pari, ali ok sekade e malku razlicno.

kamatite ne se kombinirani nego imas fiksen period koj podocna preoga vo verijablen. plenalite sto gi spomnav se ako go isplati za vreme na fiksniot period.
Другар, работев во банка и различно е тука... обично не се наплаќа провизија за предвремено ако измирувањата се од сопствени средства, без разлика дали е во фиксниот или варијабилниот период. Единствено треба да се пази што стои во договорот.

Имај на ум дека ратата од кирија е обично пониска од ратата за кредит.

Другар, работев во банка и различно е тука... обично не се наплаќа провизија за предвремено ако измирувањата се од сопствени средства, без разлика дали е во фиксниот или варијабилниот период. Единствено треба да се пази што стои во договорот.
А пример кредит земен за 20 години и сакаш да го затвориш на 12 години, плаќаш камата и за останатите 8 години?

А пример кредит земен за 20 години и сакаш да го затвориш на 12 години, плаќаш камата и за останатите 8 години?
Не плаќаш камата за останатиот период.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom