Carina za roba kupena od stranstvo

Член од
22 април 2005
Мислења
1.339
Поени од реакции
505
Zdravo. Ne znam dali ima vakva tema no sakam da doznaam informacija dokolku se kupi nesto od ebay aliexpress i slicno dokolku e pogolem proizvod dali kolku se plakja na carina i dali e mozno da se zadrzi proizvodot na carina ili da ne dojde do moja Adresa. Nemam iskustvo so vakvi raboti pa bi zamolil nekoj da spodeli. Blagodaram

Ако е по вредна пратката(мислам дека беше над 90е) тогаш ќе плаќаш царина да. Ќе те бараат од царина и ќе ти кажат колку треба да платиш за да го добиеш производот. Секогаш зависи незнам точно како им беше пресметката, зависи од категоријата на продуктот, тежината, цената...

Ako ne se lazam imase nesto deka vrednosta na pratkata (zaedno so prevozot) treba da bide pomalku od 45€ ama ne sum siguren.

Inaku za presmetkata sto kako kolku zasto
vrednosta na produktot + troskot za transport = suma na koja se presmetuva carina

suma na koja se presmetuva carina + carinska provizija = suma pred DDV

suma pred ddv + ddv = krajna suma na proizvodot

Plus na ova verojatno ke imas nekoja provizija za izrabotka na carinska deklaracija, za carisnskata usluga i slicno (iako ova moze da e od spedicija nekoja naplateno ne se sekavam), kako i lezarina na proizvodot vo carisnkiot sklad

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom