Договор за лојалност

• Креатор на темата Креатор на темата Ihanoidwhimdo
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 август 2019
Мислења
277
Поени од реакции
25
Најдов пракса во една компанија со можност за вработување по извршување на праксата. Ми пратија договор што вика дека
ако не работам минимум 3 години ќе мора да исплатам 6 месеци плата. Дали вакви договори се честа работа, дали има некој кој потпишал ваков договор?
На што треба да внимавам при потпишување вакво нешто?

За кaква компанија се работи? Компанијата сака да се осигура дека штом ке ти го дадат знаењето, дека нема да отидеш кај конкуренцијата веднаш, и е еден вид на механизам да се заштитат, откако вложиле време и ресурси во тебе.

Ако договорот ти е „ако не работиш кај нив 3 години“, тогаш тоа е интерен договор кој фирмата го дава, твое е дали ќе го потпишеш. Ако не е на нотар заверен, пари не гледаат од тебе.

Вакви договори стануваат се почести дека луѓе доаѓаат, фирмата ги учи и после тоа си идат поради икс причини. Сите си имаат свои политики, не ги оправдувам или кривам ни едните ни другите.

Пред да ти дадат договор за вработување не гледам зашто би давале таква клаузула.
Што ако не те вработат? Што ако од нивна страна е прекинат договорот?

Ако е по потпишување на договорот за вработување, што ќе се случи ако те избркаат/не ти продолжат? Не важи веќе клаузулата или ти даваат некаква оштета?

Во ред се овие клаузули,се заштитува фирмата од тоа некој да ја користи, т.е да служи само како центар за обука. Ама па и 3 години клаузула за пракса ми е too much.

Нема законска можност да те држат 3 години сосила, уште па 6 месеци плата да враќаш. Може што сакаат да напишат таму во договорот, важно е што е напишано во законот за работни односи.

Најголема опасност ти е што веројатно станува збор за шит фирма.

Најдов пракса во една компанија со можност за вработување по извршување на праксата. Ми пратија договор што вика дека
ако не работам минимум 3 години ќе мора да исплатам 6 месеци плата. Дали вакви договори се честа работа, дали има некој кој потпишал ваков договор?
На што треба да внимавам при потпишување вакво нешто?
Абе не знам како го дефинирале, но може да ти стават услов дека треба да исплатиш Х сума доколку заминеш пред одреден период (ако ти правеле интензивни обуки на нивен трошок).
Скоро секаде сум имал дека ако заминам пред 2 години од денот на обуката, треба да вратам цена на чинење на обуките * одреден коефициент (и тоа бруто сума, ако било интерна обука се смета и дневниците на тој што ги држел обуките и сите вклучени ресурси).
Мене не ми активираа никаде бидејќи заминував спогодбено (и соработувам и ден денес со консултантски услуги), али познавам колешка на која новата фирма и се согласи да и ги покрие пеналите од околу 1800 евра.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom