Јод како антидот во првиот бран на Нуклеарен напад!

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Знам, затоа те поправив. На македонски се вика калиум.
...немој да ме поправаш погрешно,
хемиско име (генерично ) на калиум е потасиум, сакаш на германски, сакаш на било кој јазик, па и македонски, исто како што е Вит Ц хемуско име аскорбинска киселина на било кој јазик сакаш.
easy-life-kalium-potassium-novenytap-250ml_2.jpg3417706149865.jpg

Последно уредено:
биџомс, калиум на англиски е потасиум, не знам што не ти е јасно?
...како ќе кажеш на англиски хипокалемија?
Прегледај го приврзокот 348151
...читај име Калиум, генерично или хемиско - потасиум,
Image_1665692645.jpg

...витамин Ц , a хемиско име (генерично) е аскорбинска киселина или ascorbic acid ?
...кога запнавте, како е на македонски јазик правилно ? Витамин Ц или Аскорбинска киселина? м?

...како ќе кажеш на англиски хипокалемија?

Прегледај го приврзокот 348152

...витамин Ц , a хемиско име (генерично) е аскорбинска киселина или ascorbic acid ?
...кога запнавте, како е на македонски јазик правилно ? Витамин Ц или Аскорбинска киселина? м?
hypokalaemia, не терај инат безвеза. Толку ќе ти кажам. Бар сега има интернет и е на два клика.

hypokalaemia, не терај инат безвеза. Толку ќе ти кажам. Бар сега има интернет и е на два клика.
....аааа не не , нели потасиум е на англиски што вметнуваш,, калемија,, на македонски?
Low potassium (hypokalemia) refers to a lower than normal potassium level in your bloodstream.
Ооооооо Бог да чува сум терала инат за правилно напишано и кажано, ај останите вие со такво мислење што да речам, мое да објаснам еднаш!:toe:

....аааа не не , нели потасиум е на англиски што вметнуваш,, калемија,, на македонски?
Low potassium (hypokalemia) refers to a lower than normal potassium level in your bloodstream.
Ооооооо Бог да чува сум терала инат за правилно напишано и кажано, ај останите вие со такво мислење што да речам, мое да објаснам еднаш!:toe:

па очигледно е дека едниот е латински назив а потасиум е англиски

Potassium is the chemical element with the symbol K (from Neo-Latin kalium)

Вообичаено се обидувам да се воздржам од реплицирање на кхм „докторкава“ ама овој пат стварно ја претера.

1665693775342.png

Еве ти од Харисон директно, ваљда знаеш кој и што е тоа као будучи ако не и сегашен примариус.
Можеш да заприметиш дека го користат и терминот hyponatremia иако натриум на англиски е sodium.

Вообичаено се обидувам да се воздржам од реплицирање на кхм „докторкава“ ама овој пат стварно ја претера.

Прегледај го приврзокот 348155

Еве ти од Харисон директно, ваљда знаеш кој и што е тоа као будучи ако не и сегашен примариус.
Можеш да заприметиш дека го користат и терминот hyponatremia иако натриум на англиски е sodium.
...се мешаш без везе, јас сакам да му објаснам нему, не тебе екс госпоѓо од трети кат знам дека не можеш на мој коментар да се воздржиш ни порано па ни сега,
,,....Potassium is the chemical element with the symbol K (from Neo-Latin kalium) and atomic number 19. Potassium is a silvery-white metal that is soft enough to be cut with a knife with little force...,,

26528golema.jpg
Screenshot_20221013-225351.png

...исто како варијантата на коронавирусот ,,Ми,,

1103154032378983001.jpg

... по грчката буква ,,Ми,, што се пишува и чита ,,Ми,,

...ама пошто англиски, па по нив сите погрешно го кажуваат ,,Му,, што не е точно, ама така си го гледаат и читаат, имало буква ,,му,, во грчка азбука и готово, иди докажи, кога пишувам калиум потасиум таблети, како би напишала Вит С аскорбинска киселина, ама ај секој со свој ум!
иако натриум на англиски е sodium.
... ааааа морам на твоето ха хаха, да ти реплицирам многу да не го фаворизираш англискиот јазик со коренот на зборовите и изразите во медицината па и други поврзани науки.

Sodium – Natrium (Na)

Sodium’s Latin name, ‘natrium’, derives from the Greek ‘nítron’ (a name for sodium carbonate). Its original source is likely to be the Arabic work ‘natrun’. A number of modern languages still call the element natrium instead of sodium, and it’s this name that its chemical symbol, Na, comes from.

Potassium – Kalium (K)

‘Kalium’ is potassium’s Latin name, and derives from the Arabic ‘al qalīy’, meaning “calcined ashes” (the ashes left over when plant material is burned). As with sodium, a number of modern languages still refer to potassium as kalium, and the name lends the element its chemical symbol, K.
...хемиско или генерично име на калиум ќе бараме во правопис на македонски јазик? Ако напишам ,,ретинол,, капки ќе го шкртнеш оти го нема во речникот за правопис и со тоа не е на македонски јазик во медицински подтеми, морам да напишам витамин А инаку не е точно или што, не разбирам?
...цел форум е со секакви англиски сленг зборови и изрази никому не пречи? не е тенденциозно? ама ај, хехе хе хе ќе кажам!

Последно уредено:
you get 'em gurl!!

Фали уште дотепаниот Филип, метро и 2 сантима (да не му биле родителите во сродство? или братучеди?) за да го довршите муабетот за Калиумот. :LOL:
Него секако единствен животен успех му е децениски форумски булинг на вмарофки. Сорт оф сед.

На кој, колку што му дарил Бог. На некои евидентно повеќе.

... колку луѓе ја имаат целосно извадена штитната жлезда и зошто ја извадиле? па највероватно од присуство на нодули, цисти т.е мутирани нормални клетки на штитната жлезда во канцерогени што мораа хирушки да се остранат, заштитата во првиот нуклеарен бран е токму да не постане канцерогена штитната жлезда преку тој радиоактивен јод и тоа е еднократно земање во првите часови на таков калиум јодид на доза од 130 мг, суплементите содржат многу помали количини на јод во mcg, а не во mg!

Прегледај го приврзокот 323926
...Јод 150mcg,

Прегледај го приврзокот 323927
...130 mg

...прашање дали го има јодот во ораховача ако самото орево дрво нема од каде да го црпи јодот и да го складираат во јатките на плодот, ниту земјата јодирана, ниту водата, а најмалку дождовницата, ендемски места тлото и водата сиромашни со јод, ако човекот по вештачки пат не го јодира!
...но тука се мисли за поголема количина на јод со еднократно земање што се применува денес во онколошките оддели како антидот лек при предозирање или негативни ефекти од радиоактивен јод кој се применува за лекување во медицината,
Како може да го нема кога лекот е стар и испитан? Второ зошто не се препорачува спиење, подолг одмор под орев? од каде ви се тврдењата дека нема во одредени растенија некој елемент само затоа што го “нема“ во земјата, воздухот...? Го има и тоа доволно во оревот.
Прочитај не е на одмет прошири видик.
Некој убаво опиша, многу нешта као нема во земјата но плодовите се полни со витамини и минерали.

Како може да го нема кога лекот е стар и испитан? Второ зошто не се препорачува спиење, подолг одмор под орев? од каде ви се тврдењата дека нема во одредени растенија некој елемент само затоа што го “нема“ во земјата, воздухот...? Го има и тоа доволно во оревот.
Прочитај не е на одмет прошири видик.
Некој убаво опиша, многу нешта као нема во земјата но плодовите се полни со витамини и минерали.
...еве, би ти била благодарна, па објасни ми го ти твојот проширен видик, како тоа оревот во својот плод ќе има содржина на јод, ако водата што паѓа врз тоа дрво и земјата на кое расте е сиромашна или поточно нема ич јод!?

Screenshot 10-24-2022 21.06.23.png
Screenshot 10-24-2022 21.19.14.png

П.С.
...инаку 21 Октомври е назначен како глобален ден за Превенција од недостаток на јод кај човекот за подигање на свеста на јавноста (мало сутра, нажалост) и за многу важна улога во здравјето кај човекот.
Второ зошто не се препорачува спиење, подолг одмор под орев?

D943_206_925_1200.jpg

... според традиција на многу народи, па и на полскиот највероватно, се мисли ако се спие под оревото дрво може да се сонува идни настани, што подобро да не се знае однапред. :sleep:

... по социјални мрежи (Фб) се шири инфо дека оревото дрво ослободува сулфурен гас кој е потежок од другите гасови во воздухот, па ќе го зашеметел оној што одмарал или спиел под оревот, но како сулфурниот гас има способност да ја поправа озонската обвивка треба да се насади насекаде низ Земјата, но колку е тоа вистина и држи како факт е дискутабилно.

...потоа се пишувало дека оревото дрво произведувал благ „отров“ во лисјата и лушпите од орев, што можело да предизвика осип и незгодно чувство на тој што одмарал под неговата сенка од тие листови, а причината е да ги спречи другите растенија да растат околу него и да нема конкуренција за водата и хранливите матери на самата земја каде расте, колку е тоа вистина, дискутабилно.

... и на крај да спомнеме дека по некое правило, не се спие под ниедно дрво навечер, бидејќи не се случува фотосинтеза, дрвјата не произведуваат кислород, а има зголемување на количината на јаглерод диоксид.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom