Вообичаено се обидувам да се воздржам од реплицирање на кхм „докторкава“ ама овој пат стварно ја претера.
Прегледај го приврзокот 348155
Еве ти од Харисон директно, ваљда знаеш кој и што е тоа као будучи ако не и сегашен примариус.
Можеш да заприметиш дека го користат и терминот hyponatremia иако натриум на англиски е sodium.
...се мешаш без везе, јас сакам да му објаснам нему, не тебе екс госпоѓо од трети кат знам дека не можеш на мој коментар да се воздржиш ни порано па ни сега,
,,....Potassium is the chemical element with the symbol K (from Neo-Latin kalium) and
atomic number 19. Potassium is a silvery-white metal that is soft enough to be cut with a knife with little force...,,
...исто како варијантата на коронавирусот ,,Ми,,
... по грчката буква ,,Ми,, што се пишува и чита ,,Ми,,
...ама пошто англиски, па по нив сите погрешно го кажуваат ,,Му,, што не е точно, ама така си го гледаат и читаат, имало буква ,,му,, во грчка азбука и готово, иди докажи, кога пишувам калиум потасиум таблети, како би напишала Вит С аскорбинска киселина, ама ај секој со свој ум!
иако натриум на англиски е sodium.
... ааааа морам на твоето ха хаха, да ти реплицирам многу да не го фаворизираш англискиот јазик со коренот на зборовите и изразите во медицината па и други поврзани науки.
Sodium – Natrium (Na)
Sodium’s Latin name, ‘natrium’, derives from the Greek ‘nítron’ (a name for sodium carbonate). Its original source is likely to be the Arabic work ‘natrun’. A number of modern languages still call the element natrium instead of sodium, and it’s this name that its chemical symbol, Na, comes from.
Potassium – Kalium (K)
‘Kalium’ is potassium’s Latin name, and derives from the Arabic ‘al qalīy’, meaning “calcined ashes” (the ashes left over when plant material is burned). As with sodium, a number of modern languages still refer to potassium as kalium, and the name lends the element its chemical symbol, K.
...хемиско или генерично име на калиум ќе бараме во правопис на македонски јазик? Ако напишам ,,ретинол,, капки ќе го шкртнеш оти го нема во речникот за правопис и со тоа не е на македонски јазик во медицински подтеми, морам да напишам витамин А инаку не е точно или што, не разбирам?
...цел форум е со секакви англиски сленг зборови и изрази никому не пречи? не е тенденциозно? ама ај, хехе хе хе ќе кажам!