Тромбоцитопениа

Член од
10 мај 2021
Мислења
1
Поени од реакции
9
Здраво на сите. Нов сум од причина зошто имав проблеми со ќерка ми 2,5 годишна возраст , пред да ја прими последната ревакцина од (редовните вакцини за деца за да ги завршиме за упис во градинка) во систина направивме крвна слика и откривме ниски тромбоцити околу 50 и бе, со тоа што веднаш по неколку дена повторно направивме крвна слика и бевме и ние и докторите шокирани што и паднаа на 16 со што ја премина границата под 20 и веднаш ни препорачаа хитна хоспитализација... остана жена ми со малата ги згрижија 5 дена со кортико терапија, во меѓувреме имаа испитувања ( коскена срж, корона тест, и некои други) со тоа што бевме помалку загрижени дека ни рекоа дека е : некоја вироза која ја фатила и направила последица со губење на тромбоцитите и кое траеше неколку месеци постепено покачување и тоа : првите неколку недели на 40,па 50 и по првит месец до 120 да веднаш после тоа фаќа стомачен вирус и повторно паѓаат околу 40-50 ,повторно загрижени но бидејќи скоро 2 месеци прима кортико докторката хематолог др.Чоневска која не превзема во оваа приказна , реши да прекинеме со кортикото и се префрливме на витаминска терапија : C,D3 , B12 ,B6 i folna kiselina и промена на исхраната : кељ ,прокељ, зеленкасти свежи производи, риба и т.н
Се одеше пополека за после месец дена стигаме до бројка 74 и чекаме на времето да помине да се враќаат постепено , ВО МЕЃУВРЕМЕ неколку ноќи "копам" по форумите од регионот се изначитав разни лекови и искуства и нај чести оскуства беа планина или море на повеќе денови посета со што гледав да избегам со ќерка ми барем на неколку дена да превземам нешто , и покрај тоа што и со пандемијва и од телесни повреди( модрици гребаници и др.)беше тешко изводливо затоа што ни препорачаа да биде во изолација детето зошто лесно ке може да фати било каков вирус поради голем недостаток на тромбоцити.
Мај месец велигденски 4 дневен одмор со огроман иницијатива решив да одиме на планина но да биде повисока од 900метри надморска висина, се сместивме во Крушево на 3 дена на надморска височина од 1250метри се вративме со настинка сите тројца поради промената на климата зошто не бевме "мрднале"од дома година ипол , после 10 дена :3 дена температура на малата и 7 дена антибиотик Almacin, отидовме на контрола со страв дека повторно и паднале тромбоцитите , и бевме шокирани кога на крвната слика видовме бројка од неверојатни 336!
Моја препорака за сите со ваков проблеме планината од повисока надморска височина . Не ги оспорувам докторските мислења и делувања но сепак вреди да се проба све за своето дете.

Мило ми е што сте си го решиле проблмеот. Чист планиски воздух премногу помага во многу проблеми со ниски тромбоцити, дури и во малигни болести кои ги таргетираат баш тромбоцитите.

Zdravo batko isto i jas moeto dete koga pravev krvna slika za prv pat zabalezav trombociti 189 . Potoa posle 15 dena pak krvna slika opadnale za 10 . 179 . Inaku deteto imase temperatura potoa curenje nos i kaslica . Maticen doktor kaze da bilo vo red so krvnata slika dali e posledica virusto me zagrizuvaat trombocitite fala vi

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom