gurgovden

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
gurgovden.....vie deca ne nii znaete za sto tuka zboruvam-pisuvam.....gurgovden na golemo se proslavuvase vo Skopje na nekolku mesta eve za edno.
.
Убав пролетен ден. Сонцето од утрото најавуваше топол ден. Ние, тезгаџиите, со гајбите оранжади први ги окупиравме локациите на “Француски“, онаму каде што е сега американската Амбасада. Таму имаше ретка но богата со високи дрва шумичка, со зелени тревници и широки сенки под нив. Шеќерџиите ги врзуваа канапите врз импровизираната широка тезга каде ќе почнат да ги обесуваат разните форми на шеќерни колачи и бомбончиња, клакерџиите ги полнеа коритата со оранжади врз кои ставаа парчиња мраз од таблите утрово земени од Кланица и грижливо ги покриваа со јутани вреќи за да не им се растопи пред време, скараџиите го постилаа ќумурот во црните лимени комори а врз нив педантно редеа дрвца за потпала, големите казани на мајсторите за мекици преполни со зејтин веќе се загреваа над плинските бренери, а тестото во другиот мислиш тукушто ќе излезе од казанот. Стартот го најавуваа првите звуци на зурлите и тапаните, кои, како да им беа петел будилник, како сигнал дека се’ е подготвено за прослава на овој ден, и заедно со мирисот на зејтинот и ќумурот ги канеа првите посетители. И Шутка и Топаана се селеше под сенките на “Француски“. Се постилаа кебиња на тревниците, трештеа песни од транзисторите, децата трчаа од тезга на тезга, возрасните ги отвараа торбите и ги сервираа импровизираните трпези...
Чиниш секое купче од по дваесетина роднини и пријатели Роми, се натпреварува кој ќе
направи побогата трпеза. Чалум колку ти душа сака. Својствен само за нив. Виде ли комшо каква трпеза направив, а? А јагнето, го виде ли јагнето у тепсијана, абе, само да го гледаш да се најадеш, а тек да го пробаш. И така, веселбата траеше до доцна попладнето. Се играше, се пееше, се дружеше, целата весела долина се веселеше на “Француски“. Никој не се штедеше. Француските гробишта се’ уште се таму, ама сенките и ливадите, лево и десно од нив, ги нема. Сега не знам каде се собираат највеселите скопјани за да го прослават нивниот празник. А не знам ни зошто токму овој ден Ромите го одбрале за нивни празник. Всушност, што е тоа битно? Битно е сонцето сабајле да најави уште еден убав пролетен ден, затоа што утре е Ѓурѓовден..
.Eden moj prijatel, Rom, mi kaža deka Gjurgjovden go slavat bidejki počnuva toploto vreme koe na nomadite mnogu im značelo, togaš gi spremale svoite zapregi i trgnuvale na pat, od grad do grad od selo do selo, što poubavo da go pominat letoto i da prisoberat nešto za dolgata zima koja ja pominuvale na edno mesto

.....
Честит празник и вечно име...
1f642.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom