Градежни парцели

• Креатор на темата Креатор на темата taso_77
  • Време на започнување Време на започнување
Zdrsvo A sto moze da se stori ako gp ne se sovpaga so kp odnosno grad parcela pretstavuva del od katastarska parcela a ostatokot bi trbalo da e koldki pristap do druga povnaresna gradezna parcela

Zdrsvo A sto moze da se stori ako gp ne se sovpaga so kp odnosno grad parcela pretstavuva del od katastarska parcela a ostatokot bi trbalo da e koldki pristap do druga povnaresna gradezna parcela
Доколку градежната парцела е составена од ДЕЛ од катастарската парцела, градежна дозвола се добива само за тој дел од катастарската парцела која ја формира градежната парцела. Доколку остатокот од катастарската парцелата се користи за влез во друга градежна парцела, вториот ќе добие градежна дозвола само ако добие согласност / право на службеност од сопственикот на катастарската парцела без да се промени сопственоста на истата. Исто така може да се формира и посебна катастарска парцела од основната која ќе го дефинира само патот, па доколку е твоја сопственост да ја продадеш на вториот.
Ако не ти одговара постојното решение, многу избор немаш, а си имал кога се носел урбанистичкиот план. Евентуално ако се и двете твои да ги преработиш со урбанистичкуи проект за препарцелација, па да ги уредиш како што тебе ти одговара.

KAKO PRVO VI BLAGODARAM ,NO SE RABOTI VSUSNOST ZA VLEZ DO MOJA KP VO URBANA SREDINA SO DUP DONESEN VO 2000 I NE PROMENET VAZECKI E NO MOJATA KP KAKO MOXELO DA JA OSTAVAT BEZ VLEZ OD NIEDNA STRSNA .KP PRRD MENE E VO DRZSVNA SOPSTVENOST A OBJEKTOT NA NEA E PRIVATEM I LEGALEN SAMO SPORED DUP IMA LINIJA VO TAA KP STO E PRED MENE NA ULICA NEMAM IZLEZ SPORRD KP .SE RABOTI XA BARAKI 1963 MADZARI SKOPJE
Автоматски споено мислење:

NE MI TREBA GRADEZNA DOZVOLA KAJ MENE SE E LEGALNO SAMO TOJ OREF MENE STAVI OGRADA KAKO STO SAKA A MOZEBI IMA PRAVO SPORED KATASTAR DAJA DA JA ZAGRADI CELA KATASTARSKA PArcela

KAKO PRVO VI BLAGODARAM ,NO SE RABOTI VSUSNOST ZA VLEZ DO MOJA KP VO URBANA SREDINA SO DUP DONESEN VO 2000 I NE PROMENET VAZECKI E NO MOJATA KP KAKO MOXELO DA JA OSTAVAT BEZ VLEZ OD NIEDNA STRSNA .KP PRRD MENE E VO DRZSVNA SOPSTVENOST A OBJEKTOT NA NEA E PRIVATEM I LEGALEN SAMO SPORED DUP IMA LINIJA VO TAA KP STO E PRED MENE NA ULICA NEMAM IZLEZ SPORRD KP .SE RABOTI XA BARAKI 1963 MADZARI SKOPJE
Автоматски споено мислење:

NE MI TREBA GRADEZNA DOZVOLA KAJ MENE SE E LEGALNO SAMO TOJ OREF MENE STAVI OGRADA KAKO STO SAKA A MOZEBI IMA PRAVO SPORED KATASTAR DAJA DA JA ZAGRADI CELA KATASTARSKA PArcela
Ако земјиштето пред вашата парцела е државно (со легализирано објект) тогаш колку право имате вие ја користите за пристап толку и другиот има право да ја откупи ... меѓутоа нема право да ја заградува. Ако не сака со разговор, на суд го добивате 100% плус, бесправна градба и присвојување на државно земјиште е казнива согласно законите во Македонија.

Што да се направи ако се има имотен лист на од објект, а при барање за надградба се увиде дека не е впишан во ДУП?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom