Ш##пост на Стев

• Креатор на темата Креатор на темата Лопов
  • Време на започнување Време на започнување
@Стев ако сеуште си по коктелите, на инста побарај го sipmaker ќе добиеш инспирација и многу знаење гарантирано
Иначе, на ју-тјуб The Educated Barfly, How to Drink, и Steve the Bartender

20200618_112836.jpg

Па...купив мерач. Its shit. Некој си бугарски увоз(типично).
Ама боље него ништо....или користење стаклена чаша....

20200608_165205.jpg

Oва е ...модификација(оти нема аквавит овде ) на врескачкиот викинг (Screaming Viking) на How to Drink(што е интерпретација на пијалак од шоуто Cheers)

Како рецептот? Денеска стаивме дома, веќе направивме ореховача :)
Околу кило вишни, извадени јадра/на половинки, по 4.5 супени лажици шекер во тегла. Домашна ракија. дупло дестилирана. Телгите се од 1 литар...

Околу кило вишни, извадени јадра/на половинки, по 4.5 супени лажици шекер во тегла. Домашна ракија. дупло дестилирана. Телгите се од 1 литар...
Ако добро заприметив на литар ракија пола кило шеќер со кило вишни (цели) и каранфилче внатре (по желба може и цимет у стапче. Веќе долго време така се прави и е многу многу добра.
Po koj recept go pravevte, po onoj so 40 orevcinja!?
Dobar lek e za tiroida.
Maјка ми дома правеше ораховача.... ќе да биде 30-40 оревчиња и куп шекер. Имаме за извос... :facepalm:
Тоа со 30-40 оревчиња ќе да е лекот :icon_mrgr: отприлика 10-12 оревчиња. Уште има од таа од пред две години и што постара тоа поубава.

Ќе пуштам една слика деновиве обавезно

Ако добро заприметив на литар ракија пола кило шеќер со кило вишни (цели) и каранфилче внатре (по желба може и цимет у стапче. Веќе долго време така се прави и е многу многу добра.

Тоа со 30-40 оревчиња ќе да е лекот :icon_mrgr: отприлика 10-12 оревчиња. Уште има од таа од пред две години и што постара тоа поубава.

Ќе пуштам една слика деновиве обавезно
Преблага испаѓа. И нешто карамелизирана. Се обидувам да го избегнам тоа пошто правев и "Џин" и "Трнинковача". Џинот се претвори во јегер со мешавината, а трнинковачата ептен блага...
Сакам да биде по Вишна а помалце шекер...

"Трнинковача" ??? шо е тоа? а џинот како испадна?

Од трнинка. Sloe berry.
1592763682236.png

Сливовидно грмушесто растение, со мали модри бобинки со големи семки. Расте диво, полно со трње. Бобинките се киселкасти, и смолести.
Имам и водка со трнинка (се продава во веро).
Kaко што кажав , џинот испадна како Јегермајстер без шеќер. Додадов шекер, и домашен јегер имам
Ова е оригиналната рецепта
• 750ml good quality vodka

• 2 tbsp juniper berries (more if you like juniper-forward gin)

• 1 tsp coriander seeds

• 2 cardamom pods

• 2 peppercorns

• Half a cinnamon stick

• A small piece of dried orange peel (remove the white pith as it’s very bitter)

• A small piece of dried lemon peel (again, no pith)

Без парчето цимет, кардамом во прав, без помаранџа(заменета со цитрон),
Allspice/пименто(2 до 4), 5-6 каранфилчиња и супена лажица анасон.

Од трнинка. Sloe berry.
Прегледај го приврзокот 256197
Сливовидно грмушесто растение, со мали модри бобинки со големи семки. Расте диво, полно со трње. Бобинките се киселкасти, и смолести.
Имам и водка со трнинка (се продава во веро).
Kaко што кажав , џинот испадна како Јегермајстер без шеќер. Додадов шекер, и домашен јегер имам
Ова е оригиналната рецепта
• 750ml good quality vodka

• 2 tbsp juniper berries (more if you like juniper-forward gin)

• 1 tsp coriander seeds

• 2 cardamom pods

• 2 peppercorns

• Half a cinnamon stick

• A small piece of dried orange peel (remove the white pith as it’s very bitter)

• A small piece of dried lemon peel (again, no pith)

Без парчето цимет, кардамом во прав, без помаранџа(заменета со цитрон),
Allspice/пименто(2 до 4), 5-6 каранфилчиња и супена лажица анасон.
Aronijata ne li e slicna so trninkata!?

интересно делува, љубител сум на џин па ме заинтересира. Ова набројаното се помешано го чуваш колку време во какви услови?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom