Решението за уличното осветлување - правилно или не?

• Креатор на темата Креатор на темата krepiev
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
„Владата и ЕВН го решија проблемот со уличното осветлување во Скопје. Граѓаните ќе ги отплатат долговите со двојно поскапи сметки за комунални такси.

Според новиот закон изгласан денеска, од следниот месец со сметките за струја наместо по 53 денари, на име на такси, домаќинствата ќе плаќаат по 90 денари.

За министерот Славевски ова било единствено решение на проблемот.

„Се нуди решение за проблемите, или решавање на прашањата околу финансирање на уличното осветлување, не само во Скопје туку и во другите општини во РМ во иднина и прашањето на заостанатиот долг“, изјави Трајко Славевски, министер за финансии.

Градот Скопје повторно ќе добива средства од парите кои ќе ги уплаќаат граѓаните за уличното осветлување и сам ќе може да си ги подмирува сметките кон ЕВН.

Но, изгласувањето на законот не мина лесно. Опозицијата ја обвини владата дека со поскапувањето на комуналните такси ќе се намали тенкиот буџет на граѓаните, а парите кои сега ќе бидат двојно повеќе, наместо наменски, според опозицијата, владата ќе ги трошела за реновирање на кабинетите и за изградба на музеи.“
А1 Вести

Ова е веќе втор пример (од они кој сум ги забележал јас) да оваа влада решава проблеми преку грбот на обичниот граѓанин. Од состојба во која не се знаеше кој пари на која сметка легнале дојдоа до решение да граѓанинот ги плати сметките за струја.
Секој месец сите ние како граѓани во сметката за струја плаќаме дел и за градско/општинско осветлување, но поради недоречености во законот (и нивно не решавање во од) сега власта си изгласа одлука да го зголеми надоместокот.
Јас би ја прашал, каде се средствата кои досега биле издвојувани, дали некој тие средства ги потрошил за друга намена? Зашто до пред 2 години беше доволно да издвојуваме по 53 денари за улично осветлување а сега треба 90 иако градот не е во тој процент пораснат?

И за вториот случај тоа е со здравството, го укинаа правото за повраток на средствата кои се потрошени за „приватно“ купување на лекови и помагала иако истото го нема на клиника или во аптека.
Ги укинаа референтните цени кои беа можност за купување на поквалитетни лекови, па сега ако сакаш да купиш таков лек ќе мора да си платиш приватно. А да не збориме околу фамата дека фондот нема долгови, па прочитајте ја само ијавата на директорот каде вели дека фондот нема неплатени побораувања но побарувања имало кон болниците и клиниките. Па кој треба да ги покрие тие побарувања? Или заканата кон веледрогериите е нормален начин да се отпише долгот на име на камата кон Фондот?

Решение на владава за сите проблеми стана поскапувањето!

Не плаќаат сите, пошто законот не важи за сите, па ај.. оние што плаќаат ќе платат и за овие другиве! :violent1:

„Владата и ЕВН го решија проблемот со уличното осветлување во Скопје. Граѓаните ќе ги отплатат долговите со двојно поскапи сметки за комунални такси.

Според новиот закон изгласан денеска, од следниот месец со сметките за струја наместо по 53 денари, на име на такси, домаќинствата ќе плаќаат по 90 денари.

За министерот Славевски ова било единствено решение на проблемот.

„Се нуди решение за проблемите, или решавање на прашањата околу финансирање на уличното осветлување, не само во Скопје туку и во другите општини во РМ во иднина и прашањето на заостанатиот долг“, изјави Трајко Славевски, министер за финансии.

Градот Скопје повторно ќе добива средства од парите кои ќе ги уплаќаат граѓаните за уличното осветлување и сам ќе може да си ги подмирува сметките кон ЕВН.

Но, изгласувањето на законот не мина лесно. Опозицијата ја обвини владата дека со поскапувањето на комуналните такси ќе се намали тенкиот буџет на граѓаните, а парите кои сега ќе бидат двојно повеќе, наместо наменски, според опозицијата, владата ќе ги трошела за реновирање на кабинетите и за изградба на музеи.“
А1 Вести

Ова е веќе втор пример (од они кој сум ги забележал јас) да оваа влада решава проблеми преку грбот на обичниот граѓанин. Од состојба во која не се знаеше кој пари на која сметка легнале дојдоа до решение да граѓанинот ги плати сметките за струја.
Секој месец сите ние како граѓани во сметката за струја плаќаме дел и за градско/општинско осветлување, но поради недоречености во законот (и нивно не решавање во од) сега власта си изгласа одлука да го зголеми надоместокот.
Јас би ја прашал, каде се средствата кои досега биле издвојувани, дали некој тие средства ги потрошил за друга намена? Зашто до пред 2 години беше доволно да издвојуваме по 53 денари за улично осветлување а сега треба 90 иако градот не е во тој процент пораснат?

И за вториот случај тоа е со здравството, го укинаа правото за повраток на средствата кои се потрошени за „приватно“ купување на лекови и помагала иако истото го нема на клиника или во аптека.
Ги укинаа референтните цени кои беа можност за купување на поквалитетни лекови, па сега ако сакаш да купиш таков лек ќе мора да си платиш приватно. А да не збориме околу фамата дека фондот нема долгови, па прочитајте ја само ијавата на директорот каде вели дека фондот нема неплатени побораувања но побарувања имало кон болниците и клиниките. Па кој треба да ги покрие тие побарувања? Или заканата кон веледрогериите е нормален начин да се отпише долгот на име на камата кон Фондот?

Крепиев , мислам дека не си во право, затоа што Владата строго превзема чекори што се зацртани во програмата being born in 100 steps - цитат на владин претставник од пред два дена.
И мене не ми е нормално што државните институции одлучија кон никого веќе да не подмируваат сметки,а после да се закануваат да мора да им ги простат долговите и каматите. Но јас си ќутам, штом имаш демократски избрана влада тогаш поголем број луѓе од тебе сметаат дека поскапувањата на јавните давачки и рекетирањата на приватни фирми и обидите да се натераат да ги простат побарувањата кон државните институции се ок.
Сакам да кажам дека те надгласале бе батка и сега твое е да ги уживаш благодетите што ти следуваат во наредните години, а можда и децении. :baeh: . .

Mozat barem da go smenat portparolot...onaka ko polna mesecina e epten depresiven za gledanje koga soopstuva smrtni presudi ...:)

Зависи како се гледа на работите. Сега, дека симболични 37 денари месечно ќе ни го олеснат буџетот може е претерување. Осветлувањето не се плаќа само од себе, контејнерите кои ги празни комуналец исто така не се празнат сами од себе, сето тоа има цена на чинење, која се покрива од комунални такси (кои секаде ги плаќаат граѓаните). Ако досегашната комунална такса не е доволна за градот да ги покрие тие трошоци, нормално дека ќе се зголеми. Ако не, тогаш нека не изеде помрачина.

Мислам дека е време да почнеме да бараме покачување на плати :pipi:

Не, не мистик не си во право. :) Многу е полесно да се мрчи во темница дека главниот град ни е за никаде, а мизерните 40 денари (нека се и повеќе) да се потрошат на .....на пример пиво. Со вакво размислување далеку не туркаме. :) Никој не сака да става фискална каса, не сака да плаќа данок (со изговор дека големите зверки не плаќале), не сака да плаќа сметки (барајќи изговор во одредени постапки на владата). Со вакво класично „македонско“ однесување, ни претстојат уште бааги години кукања и лелекања дека некој друг ни е крив, без да се погледнеме во огледало.

The Blob.....verojatno ne zivees vo MKD???
Ne e problemot vo danocite: TIE MORA DA SE PLAKAAT, no isto taka moraat da bidat PLATLIVI za site i PLAKJANI od site....bez nikakvi,apsolutno nikakvi isklucoci.
Fiskalni kasi : APSOLUTNO DA , no bez preteruvanje do nivo da moraat i prosjaci i ulicni kamenjarki da izdavaat fiskalni smetki. Za nekoi raboti e mnoogu poracionalen duri i simbolicen pausal , no realen , bez zabusavanje i prikrivanje...
KOMUNALNITE DAVACKI : soodvetni na standardot, ako ne moze da se priusti grad osvetlen kako novogodisna elka...NEMA OSVETLUVANJE , em sekomu ke mu bide jasno do kade mu e cergata, pa ke se trudi ...ili nema da se trudi da ja rasposteli i posiroko. Ako nema pari za KOMUNALNA CISTOTA neka sedi narod vo gubre....., dodeka ne se samoorganizira na nivo koe moze da go podnese.
Ako nekoja opstina ne ja biva...ili ke si naogaat menadzeri koi ke ja BIDNAT...ili ke iscezne od liceto na zemjata.
Ako nekoj veke ne ubedi deka zaednickite doprinosi koi se plakaa so godini TREBA DA SE PRODADAT na nekoj koj potoa ke te dere ...TAKA NEKA E.... i se odi na sistem PLATI-NOSI...., a ne da ima kobajagi PAZAR koga treba, a da nema PAZAR koga ne mu odgovara nekomu koj drpa bez red i usul....

Малце забегавте надовор од темава...еве мое конкретно мислење за темава...ако нема друго чаре,а мора да се плати долгот,не може да се одвива ни нормален сообраќај ни живот без улично осветлување,ќе си дадеме плус 50 денарчиња и ке ќутиме

ќе си дадеме плус 50 денарчиња и ке ќутиме
Не се ни 50, 37 се.

Конкрит пријателе, тие "просјаците" на пазарите заработуваат колку тебе и мене заедно, џабе ни се нас оделата.

Абе нека бидат и 150 денари, ама да се менаџираат тие пари на друг начин, то ест да се собираат на некоја сметка од која прво ќе им се префрлат пари на претпријатијата (во случајов ЕСМ), па ако остане од тие комунални давачки да се префрлат дел во градот и дел во општиините за подобрување на светлосната и коуналната инфраструктура, а не ко сега сите пари прво во владина каса, па дел од тие пари во градот и општините, односно сега за сега само во општините, поради што и градот нема пари да си ги плати сметките.

A be nema osvetluvanje i gotovo..., ako go izmerite fonot na javnoto osvetluvanje, izgasete bilbordi i se drugo sto ne spaga vo javno osvetluvanje...ke vidite sto e crna temnica....i 50 denari se premnogu za toa...
Veke ednas mora da se svati deka so ovaa para koja se pravi: nema avtomobili,nema odmor na topli morinja ( nema nikade, osven vo lavor)...nema ulicno osvetluvanje...nema nisto....koga ke naucite nozete da si pruzate kolku vi e cergata koja ja imate....

конкретен има пари из а осветлување и за многу други работи, проблемот е во тоа што се тазе општиниве со децентрализацијава, а при држава што не знае најасално да си ги изменаџира финансиите од општините очекувај уште помала стручност односно уште поголема нестручност по тоа прашање, бидејќи овие општинариве врска си немаат како да го извадат максимумот од тоа што им следува со децентрилазијата на финансиски план.
Кога има пари за да се гради словенечка, кога се има пари да се гради клучката кај континентал, сигурно се има пари и за осветлување.

Нека стаат уште еден голем крст. У центар. Да свети. За народот. За луѓето!!! Цена - 36.5 денари per tax payer. Win-win.

Abe... Bacillus gagous, koga ke zavrsis toa skoliite Gerrmanski, pa ako resis da se vrakas vo vukojebinata...togas ke zborime za menadziranje i slicno. Ako bides ko ova Milosovski i negoviot "germanski slif"...naebavme...., no....
......fakt e deka nema pari, koga tolku dzeva se diga za ulicno osvetluvanje pri naplata na danoci tri pati zgolemeni. Ili toa danocite se vsusnost tri pati zgolemuvanje na NISTO , ili nekoj zaebava ili...batali............. se mu odi nakaj PM.
Nek se gasi toa svetloto ...pa posle u temnica ke vidime sto e sto i koj e koj....:)!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom