ТВ сигнал преку безжична мрежа

• Креатор на темата Креатор на темата frenki
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Сакам да пренесам тв сигнал од една точка до друга преку безжична мрежа. На еден десктоп пц ќе му ставам тв картица и сега сакам на пример во друга соба на лаптопот да гледам тв. Гуглав, но сакам совети и од вас, дали некој има некоја идеа или пак има некое искуство.

Темата ја ставив во ОС и програми бидејќи мислам дека сепак се работи за програм кој ке ја врши таа функција.

edit: еве слика како да би изгледало ова, само наместо овој уред ќе имам пц со соодветен софтвер.
setup.gif

линк

Ваљда може со Remote Desktop, со тоа што лаптопот ке ти изиграва терминал и ке прикажува све што се дешава на десктопот, односно ке го контролираш и гледаш десктопот на кој е ставена ТВ картицата со помош на твојот лаптоп у другата соба. Пробај види можда ке успее. Ја на другар му го контролирав компјутерот преку интернет ама неможев филмче да глеам пошо кога е преку интернет апдејтира со 5-6 фрејма у секунда, ако имаш ептен брз нет, LAN или во твојов случај вајрлес, би требало да го глеаш дестопот твој со 30-40 фрејма у секунда.

Вака мислам дека оваа идеја не ти е за домашна употреба како идеја , да бидеме искрени :P , како се прави... само ке ти поткажам дека има решение за ова, да пустиш отворен ТВ канал преку мрежа и тоа да се гледа преку Windows Media Player. Но за ова на ПП.

@Sephiroth
Фала за ова, баш ќе го пробам да видам како ќе излезе. :helou:
Обратив внимание и на mythtv, може нешто ќе направам со него. Башка што е сервер/клиент апликација.

Ќе испробам наредниве денови и ќе постирам резултати.

@Orion2
Хаха, не друже, озбилно, за домашна употреба е, WMP не ми прави мерак, плус, мислам дека преку него само еден канал ќе иде така? Како би ги менувал каналите? Ај ако не е проблем постирај, ако не одиме по пп.
Фала и на двајцата. :salut:

Разгледав едно решение со WMP, може со WM Encoder, се прави live broadcast, но овде се јавува проблемот за менување на каналите од приемната страна. :toe:

имаше еден друг програм,ај кога ќе ми текне ќе го пишам.а што тјунер имаш?

MythTV, ако има верзија за Windows, и ако имаш добар тјунер.. го подесуваш серверот, се конектираш мрежно преку клиентот од лаптопот.

Нема верзија за Windows, ќе пробам под Linux, инаку тјунерот е Асус нешто 7134 или така, не ми е при рака за да видам точно како е.

Фала на сите за одговорите, дефинитивно ќе пробам со MythTv.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom