jas kolku so pamtam, od pred 4-5 godini, koga nafta i gas mi bese porelevantno, imase grafici/dijagrami za klasifikacija na surova nafta od razlicni izvori.
generalno mislam bese po dva parametri - viskoznost i sulfur.
mislam deka venecuelskata bese na dnoto i po dvete klasifikacii. sulfurot bara povekje obrabotka/procesiranje za da dojde do nivo na regulativi za dizel i benzin, a poradi toa so e poteska/pogusta, em poskapa e za vadenje/eksploatacija, em pri rafiniranje pomalku lesni frakcii (dizel i benzin) se vadat.
toa da, ali imaj na um deka ogoromen % od rafineriite vo USA i Meksiko bile praveni bas za toj tip na nafta... Venecuela im e em blisku em ima najgolemi naogalista na nafta vo svetot plus slicna e so kanadskata.
toa da, ali imaj na um deka ogoromen % od rafineriite vo USA i Meksiko bile praveni bas za toj tip na nafta... Venecuela im e em blisku em ima najgolemi naogalista na nafta vo svetot plus slicna e so kanadskata.
toa da - deka e slicna na kanadskata.
ne sum zapoznaen so meksiko i usa market, ama realno e rafineriite da se praveni sprema tipot na naftata - so povekje cracking a u dopolnitelni obrabotki.
a imaat najgolemi rezervi da. delumno i deka imaat mnogu pomala investicija od strana i kapaciteti za vadenje
Ако не сте го гледале, еве каква поддршка има америчкиов кандидат за претседател на Венецуела, ќе го обесат на бандера Никој не ги сака, освен некои идиоти, со сила убаина не бидуе, кога тогаш излегуваат работите на виделина.
Да!
...по се изгледа луѓето во Венецуела и понатаму ќе мора да живеат без демократија!
Кој им е крив, самите си се, а можеа, само со увоз на топ-северџгани на чело со Црпе, да ги вкусат и тие плодовите на демократијата.
Guayana Esequiba (Spanish pronunciation: [ɡwaˈʝana eseˈkiβa]ⓘ), sometimes also called Esequibo or Essequibo, is a disputed territory of 159,500 km2 (61,600 sq mi) west of the Essequibo River that is administered and controlled by Guyana but claimed by Venezuela.[1][2] The boundary dispute was inherited from the colonial powers (Spain in the case of Venezuela, and the Netherlands and the United Kingdom in the case of Guyana) and has been complicated by the independence of Guyana from the United Kingdom in 1966.
Автоматски споено мислење:
Guyana achieved independence from the United Kingdom as a dominion on 26 May 1966 and became a republic on 23 February 1970, remaining a member of the Commonwealth. Shortly after independence, Venezuela began to take diplomatic, economic and military action against Guyana in order to enforce its territorial claim to the Guayana Esequiba.[21] The US State Department and the US Central Intelligence Agency (CIA), along with the British government, also played a strong role in influencing political control in Guyana during this time.
САД се најслаби од било кога и растргнати на неколку фронтови. На Блиски исток малтене секојдневно се напаѓани од герила (ирански проксија). Израел им е егзистенцијално загрозен како главен асет во регионот. Во Украина губат наголемо од РФ. Производната база им е во Кина. Внатрешно се распаѓаат по сите шавови, со неконтролирана имиграција, криминал, и разноразни BLM и lgbtp и други глупости.
Венецуела осеќаат слабост, мирисаат крв.
Венецуела се неспоредливо поголема и посилна држава. Гвајана можат да ја прегазат со пешадија наоружана со стапови, проблемот секогаш биле западните. Прво Британија потоа Пакс Американа. Сега кога првата е минато, а вторава е на пат натаму...
Освен тоа сега кога на САД очајно им треба продукција на нафта, и постигнаа некаков договор со Венецуела... Мислам дека ќе им помине ова глатко. Во Декември ќе направат референдум, и потоа само парадно ќе влезат во западниот дел на Гвајана. Може ќе има некој симболичен отпор, колку да се правдаат тие што ќе останат на власт во источниот дел на Гвајана.
Тие сегашните територии кои веќе ги имаат не можат да ги населат бидејќи населението им бега поради глад и сиромаштија, па сега ќе освојувале туѓи територии.
Ова нешто како Иди Амин во последните години од неговото владеење со Уганда кога ја нападна Танзанија, каде што го кркаше стапот - откри дека Танзанијците не се потчинет народ како Уганданците и знаат да се бранат, по што беше симнат од власт, или како последната воена хунта во Аргентина која ги нападна и ги окупираше Фолкландските острови во последните години од своето владеење.
Значи најверојатно се ближи крајот на власта на социјалистичите идиоти во Венецуела, прашањето е:
Кој ќе дојде после нив, односно кои и какви луѓе ќе ги заменат ?
Да не испадне дека САД им дале амин на идиотот Николас Мадуро и неговите пулени мирно да си заминат од власт после наредните претседателски избори кои треба да се одржат во 2024 година, притоа да си фатат џаде со сите богатства кои ги имаат испокрадено од венецуелскиот народ, а за возврат да дојде на власт некој миленик на Ленгли и Вашингтон.
Тие сегашните територии кои веќе ги имаат не можат да ги населат бидејќи населението им бега поради глад и сиромаштија, па сега ќе освојувале туѓи територии.
Ова нешто како Иди Амин во последните години од неговото владеење со Уганда кога ја нападна Танзанија, каде што го кркаше стапот - откри дека Танзанијците не се потчинет народ како Уганданците и знаат да се бранат, по што беше симнат од власт, или како последната воена хунта во Аргентина која ги нападна и ги окупираше Фолкландските острови во последните години од своето владеење.
Значи најверојатно се ближи крајот на власта на социјалистичите идиоти во Венецуела, прашањето е:
Кој ќе дојде после нив, односно кои и какви луѓе ќе ги заменат ?
Да не испадне дека САД им дале амин на идиотот Николас Мадуро и неговите пулени мирно да си заминат од власт после наредните претседателски избори кои треба да се одржат во 2024 година, притоа да си фатат џаде со сите богатства кои ги имаат испокрадено од венецуелскиот народ, а за возврат да дојде на власт некој миленик на Ленгли и Вашингтон.
Никогаш не биле подалеку Венецуела од САД. После блокадите таму од САД и ЕУ и носењето на цела земја на питачки стап, па и пучот за тој Гуаидо (ала Заев) да им го увалат што беше чиста пропаст, таму единствено нога на Бајден што стапна беше за молење кај Мадуро да им ја даде руската опрема за Украина.
Венецуела ти е држава богата со нафта, и сега откога почнаа да им ги дигаат санкциите, и да се менува светот со мултиполарноста, конечно почнаа да пркнуваат нагоре и да ја минат кризата што ја имаa. Ќе им требаат години, ама да не се заборави дека ова беше најбогатата земја во Јужна Америка во минатото.
Иначе оваа територија е нивна, присилно одземена. Нешто како егејскиот дел што ни го земале нам.
Гвајана беа англиска колонија, која сега не може да ја бранат. САД нема интерес да влегува во војна со Венецуела. Да можеше, ќе влезеа уште 2013. Неколку пати се обидоа да го ликвидираат Мадуро со испраќање на специјалци, на крај смејурија излезе од тос. Од друга страна Гвајана се боранија држава, венецуелската армија може да се прошета таму.
Нема ниту многу народ таму што живеат. Имаше некаде некои податоци дека помалку од пола милион Гвајанци се таму, и тоа највише на брегот. Останатите се племиња.
Регионот е богат со нафта, ураниум, и што се не.
Во ваква констелација кога ама апсолутно никој не може да ја спречи Венецуела да си го врати, зошто да не го направат тоа?
borbata e za nafta, sto ako ja zeme venecuela ke bide uste edna strateska pobeda na multipolarniot svet. momentalno ova e nafta sto ide za usa i eu... ako ne se lazam pak ke go jadat francuzite, oni kupuvaa od ovoj tip teska nafta od venecuela taka da niv najveke od eu im odgovara.
ke vidime kako ke reagira brasil, dali ke izigraat i oni za EU i USA ili ke si kutat. ako juzno amerite se reseni da gi brkaat kolonistite od kontinentot i prekuti brazil togas prasanje na vreme e koga i francuska guiana ke padne i dali ke se osamstoi ili ke stane moze del od brasil?
borbata e za nafta, sto ako ja zeme venecuela ke bide uste edna strateska pobeda na multipolarniot svet. momentalno ova e nafta sto ide za usa i eu... ako ne se lazam pak ke go jadat francuzite, oni kupuvaa od ovoj tip teska nafta od venecuela taka da niv najveke od eu im odgovara.
ke vidime kako ke reagira brasil, dali ke izigraat i oni za EU i USA ili ke si kutat. ako juzno amerite se reseni da gi brkaat kolonistite od kontinentot i prekuti brazil togas prasanje na vreme e koga i francuska guiana ke padne i dali ke se osamstoi ili ke stane moze del od brasil?
Француска Гвајана исто е земја земена од Бразил. И стратешки е многу битна, не само за нафта, туку и географски. Тука е и цела програма на ЕСА.
Суринам исто е овде.
Сите тие 3 земји се банана републики. Последни држави кои се управувани на некој начин од колонизаторите од Европа.
Населението таму е главно мешано. Домородно, индијци, азијати, црнци и другото се племиња.
Освен брегот, останатиот дел е ненаселен, ама богат со ресурси.
До сега Бразил и Венецуела секогаш играле заедно. Ќе видиме како ќе биде сега.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.