Толкување законска норма

• Креатор на темата Креатор на темата dungeon master
  • Време на започнување Време на започнување

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Mi treba pomos-sovet kako ide postapkata za podnesuvanje baranje za avtenticno tolkuvanje ( taka li se vikase ) na zakonska norma. Znam deka se podnesuva u sobranie ama sakam ako znae nekoj da me upati na postapkata konkretno, da ne bidam kako izguben koga ce otidam tamu

Fala odnapred :)

Ќе си најдеш пратеник, ќе му образложиш проблемот, и тој ќе побара. Или пак, некоја институција ќе го побара тоа од Собранието, а како, незнам!

Abe ja mislev sam da si podnesam, sto pratenik, tie gi zabole za mene i za mojot problem ( interesiranje )

Ti siguren si deka samo taka moze ili onaka od rukav :)

Fala ipak i za tolku

abe temava imala golem odziv, ili site se trupovi na ova prasanje, ili ne gi interesira :)

Пред да се премине на толкуваањето на правната норма, толкувачот на норм ата прво треба да се запознае со правната норма. Запознавањето со вистинското значење на правната норма се состои, прво на утврдувањето на нејзиното точно знначење, согласно со кодексот за значења односно утврдувањето на нејзиното јазично значење (јасно или нејасно). Ако нормата е јасна, а не се поклопува со вистинското значење тогаш ке утврдиме дека се работи за грешча во јазичното искажување и ќе ја исправиме со вистинскотот значење на нормата. Кога станува збор за нејасна норма, толкувањето продолжува, но ако јазичното значење не е доволно за утврдување на нејзиното вистинско значење се пристапува кон користење на други средства за толкување.

Абе фино ти е да побараш толкување дирекно од составувачот или доносителот, ама колку Собранието ќе сака и е спремно да те слуша-тоа ва нашава држава не знам.....затоа подобро побарај си коментар на законот, таму гарант ти е објаснета и протолкувана....

Kaжи бе чичко полицаец, еве кој член кој закон и овде ќе го истолкуваме. Ваљда до толку не бива.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom