Бугарштината против Македонската национална посебност

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
По отстранување од власта на Македонецот Антон Југов(1959) и зближувањето
со Тито, тој во март 1963 г. на Пленумот на ЦК на БКП прочитал свој реферат во кој ја​
негирал македонската самобитност. Идеолозите на БКП свесни за реалноста
го примиле со молчење, а повеќето присутни во своите говори фактички не
се согласувале со него, иако формално му дале полна поддршка. Користејќи
се со силата на својата позиција (премиер и шеф на БКП) тој ги наметнал
своите ставови и Пленумот "дошол до заклучок" дека Македонците во
Пиринска Македонија се чисти Бугари ( се разбира никој и не помислил да
ги запраша самите Македонци), дека не постои македонска националност и
соодветно дека македонската нација во Вардарска Македонија се изградува
на "антибугарска" основа, како последица од асимилацијата извршена од
страна на српската буржоазија таму(?!). Колку и да биле нереални овие
ставови сепак влегле во темелот на современиот бугарски национализам.
Така Тодор Живков, познат во Бугарија како "тато", станал татко на
бугарскиот неонационализам од кој бугарската власт е немоќна да се
ослободи ден денеска.

Новите ставови на ЦК на БКП биле спроведени во живот по сите правила на
комунистичката дикататура. Во 1964-1965 година се води масовна пропагандна
кампања за бугарштината и против македонската национална посебност. Во услови
на секаков притисок е спроведен новиот попис на населението во 1965 г. (година
порано од вообичаеното!). Овој пат резултатите се во согласност со познатата комунистичка
процентуална шема: 99,5 % од населението во Пиринска Македонија се изјаснило како "Бугари",
а одвај 0,5 % издржале да се запишат Македонци што скапо го плаќале. Еден дедо ми раскажа
дека кога дошле да го запишуваат и го прашале каков е по националност, рекол: Македонец. Му

одговориле дека нема Македонци и може да се запише како Бугарин.Тогаш им рекол: "кога не може

Официјалните антимакедонски ставови не се променија ниту по пописот од
1992 г. кога според последните официјални податоци 10 803 души се
декларирале како Македонци (на 8 000 од нив властите не им ја
признаваат националната определба бидејќи како мајчин јазик го посочиле
бугарскиот при што пак се обидуваат да ги озаконат резултатите од
асимилацијата). Тоа меѓутоа ни најмалку не им смета на бугарските влади
по секој повод најофицијално да тврдат дека во Бугарија нема Македонци и
македонско национално малцинство.

Пописот во 1992 г. е спроведен во услови на забранети и прогонувани
македонски организации, насилства над нивните членови и масовна
антимакедонска пропаганада. Не е направено ништо да се намали со
децении насадуваниот страв. Податоците не се тајни. Нема посебна графа
"Македонец" (макар што во сите претходни пописи Македонците постојат!)
додека се запишани со посебна графа малцинства од 2 - 3 000 души.
Допуштени се бројни прекршоци. Често преброителите не ги ни прашале
граѓаните, а директно ги запишувале како Бугари , па морало похрабрите
да протестираат.

Чести се и случаите кога преброителите ги агитирале оние што се
изјасниле како Македонци дека тоа е неправилно и дека се тие Бугари.
Во еден случај го замолиле запишуваниот да не инсистира да се запише
како Македонец "зашто ќе треба после сe да препишам од почеток!" Во
друг случај се обиделе да зпишуваат со молив, па морало запишуваните
да протестираат ( и двата случаја се од Сандански). Не се објаснувало
добро за да разберат луѓето кои сакале да се декларираат како Македонци
дека тоа можат да го сторат во посебната графа "други", а едноставно им
нуделе да ги запишат како други, што нормално се сфаќа во смисла да ги
запишат под некое од другите малцинства (Турци, Цигани и др.) поради што
некои се согласувале "подобро" да ги запишат како Бугари. Насред пописот
во локалните медии се кренал голем шум за опасноста од македонизмот и
запишувањето на луѓето како Македонци и ја повикувале власта да преземе
сериозни мерки против оваа "национална опасност". Интерсно е дека тие
изнесуваат неофицијални податоци што многу се разликуваат од
официјалните. Според нив: "во гр.Петрич 30 % се запишале како Македонци"

(т.е. 12-13000); "во Благоевград 9 000 души се запишале Македонци"; "во

Мнение на Чавдар Маринов:

...П'рво, на Априлскија пленум 1956 г. ништо не се говори за Пиринскија крај или по македонскија в'прос. Чел с'м стенограмите в Централнија партиен архив, така че смеја да го тв'рдја. Но не си ти виновен за погрешното си впечатление: подобно тв'рдение се срешта в западни публикации в'рху соц- Б'лгарија, Тодор Живков и македонскија в'прос от 1970-те-1980-те години
- при автори като Роберт Кинг (Robert King, Minorities Under Communism. Nationalities as a Source of Tension among Balkan Communist States,Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1973), може би и при Стефан Трьобст... Понеже не са имали дост'п до архиви и друга информација от п'рва р'ка, те умозаклјучават, че след като априлскијат пленум от 1956 е началото на овладјаването на властта от бај Тошо, а и идва в повратен момент на с'ветско-југославските отношенија, то нјама как да не е св'рзан и с македонскија в'прос и Пиринскија крај.
Да, но не е. Пребројаването става в краја на с'штата година, при почти непроменена конјунктура по отношение на третирането на националнија
характер на населението в Пиринско: БКП прод'лжава да го третира като македонско. П'рвите изказванија относно б'лгарски характер на областта са от 1958 г. и са направени от Енчо Стајков и Димит'р Ганев, висши партијни р'ководители, които помагат на Тошо да завземе властта в Партијата и д'ржавата. Официалното третиране на Пирин като македонска област прод'лжава наистина до споменатија в журналистическија материал Мартенски пленум от 1962 г. и практически чак до паспортизацијата и третото пребројаване от 1965 г. През пребројаването 1956 г. като цјало записват вече фигурираштото в паспортите на хората - което се прави и през 1965 г., когато данните са драматично различни... С'с сигурност нито едно от тези пребројаванија - нито 1965 г., но нито и 1946 и 1956 г. - не са представлјавали свободна волеизјава в демократични условија...

Никој не го спори дека бугарите како народ имаат проблем со македонците и нивната култура и историја, но има многу што се спорат со вжештените глави, како и тивката борба на бугарските власти портив признавањето дека ние постoимe како посебен народ уште одамна.

Но претпоставувам тоа е така бидејќи тие што дошле на власт во Бугарија добивале пари од тие вжештени национал-романтичарски особи, за кампањите за изборите на кои победиле.

Исто така неможеме да и простиме на бугарската Држава поради ригорозната пропаганда кој ја има вршено во минатото за искоренување и асимилирање на Македонците, за која пропаганда не е крив бугарскиот народ туку територијалните апетити на бугарската држава.

Ахаа..само не ми е јасно мене како сека СИТЕ (како вас - тата..бугари де) на сите места викате дека Македонци нема воопшто - не постојат, а од друга страна сега пишуваш дека има. Туку дај објасни им на другите како тебе прво дека постојат македонси па после најдобро ќе се разговара на темава :)

Чуваш напиша:
дали ке има обjaснение на овие феномени од некоj Maкедонец ?
80 години ригорозна асимилација со тоа што од моментот ти што се родени по поделбата на Македонија се учени во школите дека се бугари и дека македонскиот е дијалект само на бугарскиот, како очекуваш сите тие генерации кои уште од мали нозе им е кажувано со години дека македонскиот е дијалект бугарскиот и дека всушност тие се бугари (етнички поради јазикот) да се произнесат? Дури и најстарите тие што се по 80 години уште од мали се подложени на таа асимилација. Ова неможеш да го негираш.

Martin$ напиша:
Ахаа..само не ми е јасно мене како сека СИТЕ (како вас - тата..бугари де) на сите места викате дека Македонци нема воопшто - не постојат, а од друга страна сега пишуваш дека има. Туку дај објасни им на другите како тебе прво дека постојат македонси па после најдобро ќе се разговара на темава :)

Мартинс, не си совсем прав. Мога да кажа тука как го смjатаме в Б`лгариja. Но не искам (сакам?) да се караме. Разликата е много малка.
Накратко представи си Б`лгариjа како териториja. Без да гледаме какви хора живеjaт. Б`лгариja има три големи области - Мизиja, Тракиja, Македониja (сега Благоевградска област). В тези области живеjaт словjaни под обштото име б`лгари, а иначе са си мизи, траки, македонци.

Од тук идва и проблемот како си говорим. И за историja, и за политика :-). Ние кажуваме, што македонците са наши момчета, но е дошло време да живеем в отделни држави. Историjaта ни е една, но jaвно не совсем :vozbud:. И от там идват глупостите. Сега, нито вие, нито ние можем да си представим Македонија без Гоце, Даме, Сандански, Черньо Пеев, Тодор Александров и т.н., но за нас това е и наша историја. Мисла, не е трудно да се разбере и да се уважава това мнение.

За македонците в Пиринско. Да си говорим честно, вземем направим референдум, мислите ли, че хората от Благоевградска област ште поискат да са част от Македониja, като каде каде им е по-изгодно да са в границите на Б`лгарија? Зарежи за момента политиката, да гледаме само "далаверата" :helou:

Не, не, не, за вас историја се Омуртак, Телец, Аспарух, Ирник, Тервел, Кардам, Комерсиј, Севар, Кормисош, Винех, Сабин, Умор, Токту, Паган, Диценг, Цок, Телериг и многу многу многу други... Ах, да да не ги заборајме вашите ВИСТИНСКИ другари Монголците:pos2: ... А ај сега да видме наши луѓе: Јане, Гоце, Даме, Димитар, Александар, Филип, Македон и премногу други. И после ти ми викаш дека ние сме биле браќа?? Дај свестете се малку. Види разлика во имињава и плуис овие горе (тие првите) од кај излегоја? Немој да ми кажиш дека сме биле ние :nesvest: :pos2: А а а да да го заборајв ова да ти го пуштам :helou:

4len напиша:
Нито ми пука за темата ти, нито с'м ја чел! Пиша просто тук за п'рви и последен п'т! Провокиран с'м да пиша не заради друго, а заради разни мненија в б'лгарски клубове и и искам да ви кажа едно НОРМАЛНО б'лгарско мнение! На нас не ни дреме за вас! Нито ви искаме земјата, нито искаме да ви правим нјакакви други!!! Б'дете такива каквито си искате и такива каквито се чуствате! Политиката си е политика, а хората са си хора -аз като с'м бил в чужбина и видја македонец го чуствам близ'к, ништо, че тој ме гледа подозрително /негова си работа/ и с'м помагал ако мога. На ОГРОМНАТА част от б'лгарите им е се таја - ОК наричајте се Македонија /мислја че п'рви ви признахме/. Наречете си както си искате и както се чуствате! Били сме в ЕС - мнооого важно! Аз искам да дојда на "Билјанините извори" и да ми е кеф! А не да се занимава с простотии!!! Историјата не е нито ваша, нито наша, оште по малко п'к на г'рците - историјата ни е ОБштА! По сте ни на с'рце и от с'рби и г'рци и т.н., но това не значи, че искаме да ви окупираме! Ако искахме оште 1990 штјахме да ви поделим с Г'рција и С'рбија - Б'лгарија се оп'на и каза НЕ - за разделението! Б'дете си такива каквито искате да сте! Добре дошли в Б'лгарија и дано и ние да сме добре дошли в Македонија! Ако имате пријатели, то те са предимно в Н'лгарија и Б'лгарсија народ! Запомнете го!!! Оставете споровете и си живејте живота! Всички сме еднакви и сме се омешали - п'рво сме хора, а после всичко останало! Всички обичаме семејствата си, децата си, ближните си! ЕДНАКВИ СМЕ! Не б'лгари, македонци или г'рци, а ХОРА, ЧОВЕЦИ! За езика - ами важното е че се разбираме! За историјата - ами обшта е! Абе много мога да говорја, но нјама смис'л. ја да си живеем живота и да не се занимаваме с глупости! Важно е да нјама граници и пропусквателни пунктове и бодлива тел и мини и танкове и какво ли не. Добре дошли у дома и аз у вашија надјавам се. Така мислјат повечето б'лгари! Никој в Б'лгарија не иска Б'лгарија на 3 морета /освен болните моз'ци/ и никој /нормален/ в Македеонија предполагам не иска да"превземе" Хакидики. Като нјама граници всеки може да живее дето си иска! И да се чуства так'в как'вто си иска! Сполај ви, нека ви е добре и на нас нека ни е добре - другото са глупости! Ако нјакој иска да ми пише без да ме псува die_ende@abv.bg Това е което исках да ви кажа. Говорим едно и с'што, но не се разбираме - жалко е!!! П.П: не ме псувајте много - казах ви мнението на един обикновен б'лгарин, којто не е националист и иска хората да празнуват на маса, а не да се стрелјат и да си праштат танкове и самолети. Пак казвам за свестни хора в моја дом винаги има легло и паница храна! Така е в мноооого б'лгарски домове и предполагам и македонски! Наистина ви желаем да сте добре! Това беше от мен. Казах!

Bravo za postot, bidi pozdraven!

Martin$ напиша:
Не, не, не, за вас историја се Омуртак, Телец, Аспарух, Ирник, Тервел, Кардам, Комерсиј, Севар, Кормисош, Винех, Сабин, Умор, Токту, Паган, Диценг, Цок, Телериг и многу многу многу други... Ах, да да не ги заборајме вашите ВИСТИНСКИ другари Монголците:pos2: ... А ај сега да видме наши луѓе: Јане, Гоце, Даме, Димитар, Александар, Филип, Македон и премногу други. И после ти ми викаш дека ние сме биле браќа?? Дај свестете се малку. Види разлика во имињава и плуис овие горе (тие првите) од кај излегоја? Немој да ми кажиш дека сме биле ние :nesvest: :pos2: А а а да да го заборајв ова да ти го пуштам :helou:
Да, те са от б`лгарската историја, както и Борис, Константин Преславски, Климент Охридски, Наум Охридски, Ангелариј, Асеневци, Калојан Ромеоубиец (кучето јоан според г`рците), Добромир Хриз, Стрез, дори ако искаш и св. Сава Српски е част от б`лгарската историја (умира и е погребан в Трново, а след нjаколко години моштите са преместени в Србско).

Ако го гледаме исторически, тогава Македонија е била или част от б`лгарската држава, или византијска, или србска. Просто това е историjaта.

Може би не си ме разбрал. Аз не искам да ти казвам на кого си брат и на кого си сват. Нема такова нешто. Просто казах кротко б`лгарската версиjа. А дали ште си согласен с неjа, това е твоj избор

Cudno e kako popisot od pred 1956 bil navodno lazen a posle toa drugite popisi se realni.

Ako se znae deka bugarija kako ucesnik vo vtorata svetska vojna od strana na germanija i fashizmot kako porazena, i normalno posle toa podlezi na vrakjanje na del od svojata teritorija, toest pirinskiot del da ise vrati na makedonija, po nalog na sovetskiot sojuz i stalin.

Veruvam deka toj popis e daleku potocen i porealen od ova denes sto se nudi vo bugarija. Pretpostavka ako na toj popis imalo 200.000 a mislam deka imalo nad 500.000 vo toa vreme na cela teritorija na bugarija, logicno e deka so priroden prirast na naselenie sto znaci mortalitet i natalitet deneska realna brojka na cela teritorija na bugarija bi trebalo da ima najmalku od 300000 do 500000 iljadi Makedonci. Toa e realnata brojka na Makedonci vo bugarija.

nedev напиша:
Може би не си ме разбрал. Аз не искам да ти казвам на кого си брат и на кого си сват. Нема такова нешто. Просто казах кротко б`лгарската версиjа. А дали ште си согласен с неjа, това е твоj избор

Да недев тоа можеби е бугарската верзија и аспект на гледање на работите и за историјата има секогаш повеќе гледишта кои повеќе кои помалку поткрепени со аргументи, НО ти неможеш да негираш едка моите прародители кои го говореле истиот јазик кој и јас, кој јазик денес е признат како засебен од кој и да било друг.

nedev напиша:
дори ако искаш и св. Сава Српски е част от б`лгарската историја (умира и е погребан в Трново, а след нjаколко години моштите са преместени в Србско).

Da de....:pos2:
Znaci,ako jas gi smetam za verodostojni dovodite od bugarskata istorija,ke me obzeme i mene edna histerija i ke mi bide toplo na dusata...i ke pocnam da veruvam deka edno vreme na mesecinata imalo dvajca lugje,(masko i zensko...mazot bil crn a zenata bela)..i od niv nastanal denesniot svet i i dvajcata bile bugari!
Ne ste malku ludi vie...aj aj...mnogu ste se mrdnale:star: :baeh: :ija:
A ova so Sveti Sava...molim te pusti go na nekoj srpski forum...da vidis kako ke pomines!
Ima smesta da te pratat kaj edni trojca...(ali ne sveti troica)
Nego dvajca so lopati i eden so kandilo!
Bog da cuva i da brani od vas i od vasite izvodi be...pa..pa...
mera da se nemalo! :pop: :pop: :pop:

nedev напиша:
Да, те са от б`лгарската историја, както и Борис, Константин Преславски, Климент Охридски, Наум Охридски, Ангелариј, Асеневци, Калојан Ромеоубиец (кучето јоан според г`рците), Добромир Хриз, Стрез, дори ако искаш и св. Сава Српски е част от б`лгарската историја (умира и е погребан в Трново, а след нjаколко години моштите са преместени в Србско).

Ако го гледаме исторически, тогава Македонија е била или част от б`лгарската држава, или византијска, или србска. Просто това е историjaта.

Jas sosema drugo neшто те прашав... Ако не ме сфати јас те прашав дали има разлика помеѓу, имињата шо ти ги кажав, на тата.. ова де ‘‘Бугарите‘‘ и тие нашите МАКЕДОНСКИ? Очигледно е дека има и немој сега да ми ги ставаш во една иста група..оти и ќор би видел дека се разликуваат. Значи друг народ, друг јазик, друга држава...нели?:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom