Што читате во моментов? (со краток коментар)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Илјада неверојатни сонца од Калед Хосеини (авторот на Летач на змејови)

Преку ликовите на Лејла и Маријам во местото Гул Даман (фиктивно место), авторот го исцртува тешкиот живот на авганистанците во периодот на 30-годишното советско и талибанско владеење. Емотивна приказна за насилство и страв, за надеж и верба.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Негирање од Кит Аблоу по препорака на библиотекарката и неколку постови од кајганџии.

"Relationships are never chance events."
Сега ја започнав па ќе се послужам со рецензија од Publishers weekly
Убедлив, заводлив и восхитувачки портрет на човекот и околината, опседнати од сетилното и заробени во негирањето на таа опсесија

За подетално и оценка, здравје кога ќе ја прочитам

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Сведокот на обвинението од Агата Кристи. Книгата е збир од раскази, јас на почетокот мислев дека е поврзана, ама ете не било така. Инаку не е лоша, но Агата Кристи има и далеку подобри книги.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Прирачникот на Игор. Оној за анти антиалкохоличари.
Ми се допаѓа концептот и начинот на кој Игор си ја отвора душата во оваа автобиографска книга. Иронично и саркастично, а сепак реално.

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
Моментално, читам книга од сосема за мене нов автор, Стив Бери, впрочем книгиве ги купив од саем, па еве сега стигнаа на ред да ги прочитам.

Првата која се вика Пророштвото на Романови, се занимава со кралското руско семејство кое завршува трагично, но во книгата, бидејќи е пишувана пред да излезат последните научни испитувања со кои се докажа дека сите членови на Романови се убиени, има дел во кој се кажува дека тие се живи, и на крај еден од нив го презема и престолот, бидејќи во Русија се враќа монархијата. Се на се добра книга, ми се допадна, измешано историја и малку фикција. Интересни моменти се раскажувањата на кратки делови на историјата на Русија, доста работи првпат слушнав, па затоа и ми го задржа вниманието.

Втората книга од истиот автор Венецијанско предавство, и истиот жанр, се раскажува за трагањето по гробот на Александар Македонски, и повторно малку историја, но и фикција воедно. Па така, одредени група на луѓе сите со различни интереси се тргнати во потрага, а воедно се кажува, т.е. се изнесува хипотеза дека моштите на Св. Марко кои се во Венеција, всушност биле тие на Александар. Уште ја читам, така да не знам точно што ќе биде понатаму.

С

Сатори

Гостин
„Златното лале“ на Розалинд Лејкер ... историски роман за сликари во Холандија.
Јас лично уживам во книги со историска тематика, посебно ако имаат интриги кои што барем заличуваат на Борџиите, така што во тој аспект задоволува, стилот е лесен и разбирлив, не е пренатрупана со ликови, настани и места, има добар тек и над 700 страници.Не е за оние кои што брзо се заморуваат од читање.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
45
Поени од реакции
3
Роман во кој се раскажува за една обесхрабрувачка вистинска љубов – љубов од срце, а не од мисли, една од оние што никогаш не се забораваат. Патешествие низ мизеријата, потрага по разделените сродни души во придружба на вечниот сопатник – очајот. Можно ли е да се постигне најголемата доблест на човекот – простувањето? Парада на марионетките ни го открива вечнoтo тежнеење кон слободата, додека смртта е само фрагмент од божествениот порив кон среќата за која толку се чезнее. Самоказнувањето по некакво непишано правило е дел од човековото магливо секојдневие
parada na marionetkite (1).jpg

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Најпознатата книга на Буковски - Жени по трет пат зедов да ја читам. Книга исполнета со жени од дами до курви, алкохол, дрога и коцкање. Уште да ја најдам во продажба и да се пофалам со колекција од Буковски на македонски јазик :)

H

HITCH

Гостин
Одисеи за Одисеја, зборник на трудови. Сеуште сум на почеток, ама ми изгледа многу интересен зборник во кој воведниот текст е на Елена Колева, жена чии преводи се блиску до совршенство. Интересни текстови за Хомеровата Одисеја. :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сведокот на обвинението од Агата Кристи. Книгата е збир од раскази, јас на почетокот мислев дека е поврзана, ама ете не било така. Инаку не е лоша, но Агата Кристи има и далеку подобри книги.
Ама кажи првиот расказ, а?

Моментално, читам книга од сосема за мене нов автор, Стив Бери, впрочем книгиве ги купив од саем, па еве сега стигнаа на ред да ги прочитам.

Првата која се вика Пророштвото на Романови, се занимава со кралското руско семејство кое завршува трагично, но во книгата, бидејќи е пишувана пред да излезат последните научни испитувања со кои се докажа дека сите членови на Романови се убиени, има дел во кој се кажува дека тие се живи, и на крај еден од нив го презема и престолот, бидејќи во Русија се враќа монархијата. Се на се добра книга, ми се допадна, измешано историја и малку фикција. Интересни моменти се раскажувањата на кратки делови на историјата на Русија, доста работи првпат слушнав, па затоа и ми го задржа вниманието.
Кој од нив?

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
„Истанбул - спомените и градот“ - Орхан Памук

Прва негова книга која ја читам и сум Воодушевена! Порано мислев дека несакам описи, но сега гледам дека сум се лажела :)
Истанбул во негово време е прекрасно опишан, но тоа што е интересно се размислувањата и чувствата кои живеењето во Истанбул ги буди кај авторот. Посебно ми се допаѓа неговиот смирен пристап и сите сеќавања од детството, надежите, сеќавањата, мислите, наивноста, добрината, игрите (во многу од нив се пронајдов)... се’!

Ја препорачувам буквално на секого!

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
Кој од нив?
Па излезе дека тоа ќе биде внукот на Алексеј, кој ќе го пронајдат во Северна Каролина.

Инаку, моментално ги читам Жалба и Браќа од Џон Гришам, малку романи со адвокати, судови, избори итн.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
think-and-grow-rich.jpg или нашиве ја превеле " Мисли и збогати се" книгата е основа на сите книги како the secret, моќта на подсвеста итн , со години ја гледав ја рекламираат по интернет иако е стара, и конечно си ја купив. Ако некој е заинтересиран за развивање, бизнис, мотивација, начин на мислење, упех обавезно да ја купи

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Дракула - Брам Стокер
најдобриот готик хорор

Kajgana Shop

На врв Bottom